IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Doet het verwijderen van tandsteen pijn? Het verwijderen van tandsteen kan een beetje gevoelig zijn. Dit is echter van korte duur, zodra de behandelaar klaar is zal dit gevoel over zijn. Geef het altijd aan als de behandeling te pijnlijk wordt.
Pijn na tandsteenverwijdering
Pijn na het verwijderen van tandsteen kan ontstaan doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden niet te hard maar wel nauwkeurig met een tandpasta voor gevoelige tanden. Het probleem zal vaak binnen een paar dagen over zijn.
De mondhygiëniste zal met de patiënt de beste methoden doornemen. Verschillende soorten tandenborstels, stoken en flossen en de frequentie van deze methoden zullen worden besproken met de patiënt. Afhankelijk van de mondhygiëne van de patiënt duurt een afspraak bij de mondhygiëniste tussen de 30 minuten en één uur.
WAT HOUDT EEN GEBITSREINIGING IN? Bij een gebitsreiniging halen we tandsteen en/of aanslag weg. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak langere tijd aanwezig is en verkalkt. Dit gebeurt vooral op plekken die vaak vergeten worden tijdens het poetsen en daar waar de uitgangen van de speekselklieren zich bevinden.
Waarom professionele gebitsreiniging? Bij Tandartspraktijk Bordeaux raden we aan om uw gebit elk half jaar professioneel te laten reinigen, zodat we tandplak van moeilijk bereikbare plekken op uw tanden kunnen verwijderen. Wanneer we tandplak niet op tijd verwijderen, verandert het in tandsteen.
Voor veel mensen volstaat één keer per jaar het gebit laten reinigen. Alleen als je een of meer risicofactoren voor tandvleesproblemen hebt, is het verstandig om vaker de mondhygiënist te bezoeken.
Hoe vaak moet je naar de mondhygiënist om tandsteen te laten verwijderen? Dat is heel persoonlijk. Het ligt eraan hoe goed je zelf je mond kan schoonhouden en hoe gevoelig je bent voor het ontstaan van tandsteen. Maar twee keer per jaar is gebruikelijk.
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Hoe ziet tandsteen eruit? Tandsteen is dus meestal te herkennen aan een gele of bruine kleur. Deze kleuren ziet u op de tanden, maar het kan ook op het tandvlees voorkomen. Zodra tandsteen op of onder de tandvleesrand gaat zitten, kan het tandvlees ook ontstoken raken.
Wanneer u tandsteen niet tijdig laat verwijderen, geeft u tandplak de ruimte om zich nog makkelijker te hechten aan uw gebit, waardoor er weer meer tandsteen ontstaat. Dit proces blijft zich herhalen, wat kan leiden tot een slechte adem, tandvleesontstekingen en gaatjes.
De behandeling
Bovendien ervaren veel patiënten een gebitsreiniging als een nagenoeg pijnloze behandeling. Tandsteen kan je niet zelf verwijderen door bijvoorbeeld extra (lang) te poetsen. Ga in ieder geval nooit zelf aan de slag om tandsteen te verwijderen: dit kan ernstige schade aan je tanden of kiezen toebrengen.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Op het moment dat uw tandvlees ontstoken is, u steeds weer nieuwe gaatjes krijgt, de kleur van uw tanden niet mooi vindt, geen frisse adem hebt of niet aan staat bent om uw gebit in goede conditie te houden, is het verstandig om advies te vragen bij uw mondhygiënist.
Diepte reiniging onder lokale verdoving van de aangetaste tanden om alle plaque en tandsteen te verwijderen.
U kunt een rager blijven gebruiken totdat de haren plat worden.
Na sommige behandelingen zijn de zenuwen van je tanden of kiezen wat geïrriteerd. Die moeten zich vanzelf weer herstellen. Tot die tijd, soms wel 4 tot 6 weken na de behandeling, kunnen zuren en suikers (zoals in frisdrank) nog zorgen voor pijnscheuten. Ook warmte en kou kunnen dat veroorzaken.
Leg uw kunstgebit 1 a 2 keer in de week in pure blanke (natuur) azijn. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op het kunstgebit. Borstel het kunstgebit daarna goed en spoel het af met water. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.
De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna u meestal geen pijn meer voelt. Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van. Doordat de werking van deze zenuw tijdelijk wordt geblokkeerd, voelt u geen pijn of prikkelingen.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
10. De tandarts heeft het recht om te weigeren een patiënt in de praktijk op te nemen. Daarnaast kunnen er voor tandartsen redenen zijn een behandeling af te breken en/of een patiënt uit te schrijven.