Respect betonen aan iemand of iets houdt in, dat je op generlei wijze kwetsend optreedt en schade toebrengt, maar de ander of je omgeving in zijn of haar waarde laat. Het respect pleegt men te formuleren in uitspraken die aangeven wat je in ieder geval niet doet.
Waarde: Respect
Norm: In een gesprek laat je elkaar uitpraten. Norm: Je pest niet. Norm: Je spreekt oudere mensen met “u” aan. Norm: Je hebt waardering voor het werk van hulpverleners.
Norm: Je laat de ander netjes uitspreken tijdens een gesprek. Norm: Als iemand iets goeds heeft gedaan, dan je een complimentje. Norm: Als je iemand iets wil vragen (op straat / in de winkel), dan groet je eerst even. Norm: Je kauwt geen kauwgom als je met iemand praat.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Vrijheid is niet maar vrij-blijvend, is niet alles mogen zeggen en doen, vrijheid heeft ook te maken met verantwoordelijkheid. Vrijheid heeft grenzen, de vrijheid van de één grenst aan de vrijheid van de ander. Het gesprek voeren over die vrijheid is hard nodig.
In dat geval passen woorden bij je als: zorgzaam, gericht op de ander, maatschappelijke betrokkenheid, mentorschap of coaching, compassie of mededogen, dienstbaarheid, empathie, warmte, loyaliteit of toewijding.
Norm: Als je iets van iemand hebt geleend, dan geef je dat ook weer terug. Norm: Als je een verkering hebt, ga je niet met een ander zoenen. Norm: Als je in de lift staat, laat je geen windjes. Norm: Als iemand bij het stoplicht even voor wil met de auto, dan laat je die persoon voor.
Het hele verhaal vertelt en niet het halve verhaal. Niet van liegen en bedriegen houdt. Er niet te marchanderen valt met de waarheid. Een halve waarheid een hele leugen is voor jou.
Een norm is een stelsel van ideeën dat voorschrijft hoe je je dient te gedragen. Het zijn de `regels` voor sociaal aanvaard gedrag. Normen zijn relatief in de zin dat ze niet in gelijke mate gedeeld worden door de individuen in een samenleving.
Verantwoordelijkheid is nauw verbonden met zich engageren in de samenleving en zorg opnemen voor anderen. Deze basishouding voor ethisch gedrag wordt zowel in de traditie van de beroepsethiek als in het gewone leven vaak als een minimale verplichting geformuleerd als: niets of niemand schade toebrengen.
Normen gaan over wat 'je moet' of wat je van jezelf 'niet mag'. Jouw persoonlijke normen zijn een soort van regelgeving die als persoonlijke drijfveer fungeren. Voorbeelden van normen zijn: Je mag niet huilen want dat is een teken van zwakte.
Waarden zorgen voor het overstijgen van onze overtuigingen vanuit onze opvoeding en culturele conditionering, zodat we meer onszelf kunnen worden, en dus meer een authentiek leven kunnen leiden. Waardengebaseerde besluitvorming is nodig de institutionalisering en ontwikkeling van democratie in de wereld.
Normen en waarden, twee verschillende begrippen die we graag als één laten klinken. Normen zijn ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen. Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep.
Normen en waarden zijn dus eigenlijk de omgangsvormen en principes die we gebruiken in het dagelijks leven, om op een goede en sociale manier met elkaar om te gaan.
Waarden zijn bepaalde dingen die iemand of een groep mensen belangrijk vinden. Zo heb je bijvoorbeeld eerlijkheid, vrijheid of rechtvaardigheid als waarden.
Respect betekent aanzien, eerbied of waardering, die men heeft voor (of ontvangt van) iemand of iets vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden. Het woord betekent oorspronkelijk omzien naar, en vandaar rekening houden met.
criterium, gedragslijn, gedragsregel, graadmeter, maat, maatstaf, norma, normering, orde, regel, regelmaat, richtsnoer, schaal, standaard, toetssteen. als synoniem van een ander trefwoord: regel (zn) : canon, conventie, gebod, gebruik, gewoonte, norm, procedure, reglement, richtsnoer, verordening, voorschrift, wet.
Een voorbeeld van een norm die een uitwerking is van de waarde rechtvaardigheid is dat mensen hun kinderen niet slaan. Dit wordt immers door een meerderheid van de samenleving als onrechtvaardig beoordeeld. Een ander voorbeeld is dat het een waarde is dat je respect moet hebben voor ouderen.
Norm: Als je een verkering hebt, ga je niet met een ander zoenen. Norm: Als je in de lift staat, laat je geen windjes. Norm: Als iemand bij het stoplicht even voor wil met de auto, dan laat je die persoon voor. Norm: Als iemand geld opneemt bij de pinautomaat, hou je afstand.
Mensen die integer zijn hebben een hekel aan: slijmen of beslijmd worden. hypocriete houding. leugen en bedrog.
Een integer persoon houdt vast aan normen en waarden, ook als deze van buitenaf onder druk staan. Een integer persoon is eerlijk en betrouwbaar en laat zich niet omkopen. Een integer persoon kan over eigen gedrag en keuzes verantwoording afleggen.
Gedeelde waarden en normen
Een waarde is iets dat zo belangrijk voor je is, dat je je er geen leven zonder kunt voorstellen, bijvoorbeeld: respect, vrijheid, avontuur of orde. In een goede relatie hebben partners matchende waarden. Deze hoeven niet exact hetzelfde te zijn, als ze elkaar maar niet bijten.
Slechte waarden
Voorbeelden zijn: 3 Ferrari 's bezitten, meer geld verdienen (dan je ouders), positief blijven (denk daar maar eens over na), altijd doen waar je zin in hebt of verwachten dat iedereen doet wat jij wilt. Vaak zijn deze slechte waarden bijgelovig, buiten je controle en sociaal destructief.