De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Via de neusgaten kan de KNO-arts het zeefbeencomplex openen, waarna de KNO-arts de poliepen 'met wortel en al' kan verwijderen. De KNO-arts kan gedurende de gehele operatie met een kijkertje (endoscoop), onder verschillende hoeken, in de neus en in de bijholten kijken.
De KNO-arts gebruikt tijdens de operatie een endoscoop. Dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor nauwkeurig in de neus gekeken kan worden. De KNO-arts brengt de endoscoop via de neusopening naar binnen. Met instrumenten worden de neusbijholten zichtbaar gemaakt en de poliepen verwijderd.
Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.
Na de operatie blijven de neuspoliepen in 60% van de gevallen weg. In 40% van de gevallen komen de poliepen in meer of mindere mate in de loop van enkele jaren terug.
Kwaadaardigheid. Er bestaan kwaadaardige neuspoliepen, maar deze komen zeer zelden voor. Wanneer een poliep een niet geheel normaal uiterlijk heeft en/of maar aan één kant voorkomt, is het altijd nodig om de poliep geheel of gedeeltelijk te verwijderen.
Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40, maar bijna nooit op kinderleeftijd. Eénzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.
Wat is het? Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen in de neus waarbij men constant een verstopte neus heeft. Neuspoliepen komen zowel voor in de neusholte als in de neusbijholten (sinussen). Het juiste ontstaansmechanisme van poliepen is onbekend.
Een neuscorrectie heeft wat langer de tijd nodig om te genezen. Wanneer je neustampons hebt gekregen, zullen deze na 2-3 dagen worden verwijderd. De pleisters en het kapje worden na 7-10 dagen verwijderd. Over het algemeen kun je na 10-14 dagen weer aan het werk.
Het gewone gevoel komt doorgaans binnen enkele weken tot maanden weer terug. Na verwijdering van de tampons wordt gestart met neusdruppels. Soms krijgt u een recept mee voor fysiologische zout oplossing om de neus mee te spoelen/bevochtigen, om zo korstvorming in de neus zo veel mogelijk te bestrijden.
Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal vanzelf. De tweede dag na de operatie mogen de tampons uit uw neus.
Tijdens de operatie wordt uw bloeddruk gecontroleerd met een band om uw arm. De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan. Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte.
Bloedverlies. Na de meeste hysteroscopische operaties is er enige tijd vaginaal bloedverlies. Hoe lang dat duurt is moeilijk te voorspellen: het kan variëren van enkele dagen bij de kleinere ingrepen tot enkele weken bij de grotere ingrepen.
Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt.
Neusholte- en neusbijholtekanker is een relatief zeldzame vorm van kanker die ontstaat in het slijmvlies van een van de neusholten of de neusbijholten. Neus-neusbijholtekanker ontstaat in het slijmvlies van de neusholte of een van de neusbijholten. De belangrijkste celtypen zijn: Plaveiselcelcarcinoom.
Poliepen groeien meestal vanuit de zeefbeenholten, deze holten liggen tussen de ogen. De poliepen hangen dan aan een steeltje in de neus. De precieze oorzaak van het ontstaan van neuspoliepen is nog onbekend.
Wanneer een operatie van neuspoliepen? Wanneer de poliepen te groot of regelmatig ontstoken zijn is het in overleg met je huisarts aangewezen ze te laten verwijderen. Symptomen van ontstoken poliepen: Je kind heeft altijd een lopende neus en hoest vaak.
Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. In de praktijk zijn complicaties bij een neusoperatie zeldzaam.
Leefregels na de operatie
Vermijd de eerste 3 weken druk op het hoofd (niet voorover bukken of zwaar tillen). Vermijd de eerste 6 weken activiteiten en sport waarbij de neus geraakt kan worden. Geen bril dragen (overleg dit goed met uw plastisch chirurg). Snuit de eerst 4 weken uw neus niet en haal uw neus ook niet op.
De pijn na de operatie is meestal gering en goed met pijnstillers te bestrijden. In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden, omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf; het normale gevoel komt terug binnen enkele weken tot maanden.
Om de neus zo goed mogelijk te laten herstellen, is het belangrijk om de eerste weken na de operatie niet te veel druk op de neus te laten ontstaan. Daarom is het verstandig om niet voorover te bukken, zwaar te tillen en te persen op het toilet.
In de eerste paar dagen na de operatie zwelt je gezicht en neus en zijn er blauwe plekken zichtbaar om je ogen. Dat is nog geen mooi gezicht. Als je neustampons hebt, zullen deze na 2-3 dagen worden verwijderd. Na ongeveer 7-10 dagen worden de pleisters en het kapje verwijderd.
Na de neuscorrectie raden wij absoluut aan om enkele weken op uw rug slapen. Als u normaal gesproken op uw zij of buik slaapt, kan het moeilijk zijn om u aan deze verandering aan te passen. Werk nu aan het veranderen van uw slaappositie, ter voorbereiding op uw operatie. Oefen zoveel mogelijk op uw rug te slapen.
Bijnierschorshormonen in een neusspray
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray remmen de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen wordt geremd en de klachten afnemen.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Erfelijke aanleg, voeding en leefstijl kunnen een rol spelen. De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.