Er is geen behandeling waardoor de ziekte van Dupuytren verdwijnt. Medicijnen helpen niet. Ook een prik met medicijnen niet. Een spalk of fysiotherapie werken ook niet.
Dupuytren is een goedaardige aandoening en gaat meestal vanzelf weg.
De eerste tekenen van de ziekte van Dupuytren zijn onschuldig: een knobbeltje, lichte verharding of juist intrekking van de huid in uw handpalm. Door de strengvorming kunnen een of meerdere vingers geleidelijk krommer gaan staan. Dit beperkt de beweging van uw vingers.
Door oefeningen te doen en een spalk te dragen, kan dit meestal worden voorkomen. Als er ook Dupuytren weefsel is weggenomen uit een gewricht, kan samentrekking van littekenweefsel stijfheid van het gewricht veroorzaken. Bewegen van het gewricht is noodzakelijk om deze stijfheid te voorkomen.
Er ontstaan strengen in de handpalm of in de vingers. Hierdoor kunnen de aangetaste vingers niet meer gestrekt worden. Dit kan lastig zijn bij de dagelijkse handelingen. De aandoening is vaak familiair, komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar is niet gevaarlijk voor de algemene gezondheid.
Hoe vaak komt het voor? Ze denken dat ongeveer 4 op de 100 mensen de ziekte van Dupuytren hebben. Meer mannen dan vrouwen hebben de aandoening.
Klachten en symptomen
De ziekte van Dupuytren wordt meestal vastgesteld bij patiënten in de leeftijd van 40-60 jaar.
Symptomen van de ziekte van Dupuytren
Het eerste teken is meestal een kleine verharding in de handpalm, die soms wat pijnlijk kan zijn. Geleidelijk aan ontwikkelt zich een onderhuidse streng die langzaam samentrekt. Hierdoor wordt de vinger meer en meer geplooid, zonder dat hij nog volledig gestrekt kan worden.
Bij de ziekte van Dupuytren verandert het bindweefsel in uw hand. U krijgt harde knobbels en dikke draden in uw hand en vingers. Deze kunnen pijn doen. Soms worden de hand en vingers ook stijf en krom.
Operatie
In sommige gevallen moet een gewricht in de vinger ook chirurgisch worden losgemaakt, om de gehele vinger meer te kunnen strekken. De herstelperiode van de operatie is 4-8 weken en de uitwerking kan tot een jaar duren. Het is geen garantie dat de vingers weer volledig kunnen strekken.
Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc. Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten.
Een triggerfinger is het gevolg van een (steriele) ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede van een vinger. De peesschede is de koker waar de pees doorheen glijdt als de vinger wordt gebogen. Door de ontsteking ontstaat er een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer soepel door peesschede kan glijden.
Zolang er geen tot weinig pijn is, is behandelen niet noodzakelijk. Als eerste zal er middels zooltjes of schoenaanpassing geprobeerd worden de druk op de knobbels te verminderen, zodat de voetpijn afneemt. Indien dit de pijn niet voldoende vermindert is het mogelijk operatief de knobbels te verwijderen (fasciotomie).
Bij een triggervinger kunt u alleen afwachten of de klachten vanzelf weggaan. U kunt zelf niets doen waardoor het sneller over gaat.
Na de operatie heeft u 2 weken hechtingen in de hand. Een handtherapeut begeleidt u tijdens het herstelproces. Na de operatie kan de aandoening binnen 5 jaar weer terugkomen.
De duur van handoperaties kan, afhankelijk van uw aandoening, variëren van 15 minuten tot soms twee uur. Deze wordt onder lokale verdoving, een verdoving van de hele arm of algehele narcose verricht. Het kan voorkomen dat u tijdens de operatie een band om de arm krijgt die de bloedtoevoer tijdelijk afsluit.
De precieze oorzaak van deze aandoening is niet bekend.Naast de genetische factoren spelen ook het gebruik van alcohol, roken, zware handenarbeid, epilepsie en suikerziekte een rol. Mannen hebben een 8 keer grotere kans dan vrouwen om de ziekte van Dupuytren te krijgen.
De ziekte van Dupuytren, ook wel bekend als koetsiershand, is een veelvoorkomende aandoening van de handpalm en/of vingers. Het bindweefsel in de handpalm en/of vingers wordt steeds dikker waardoor er strengen en onderhuidse knobbels ontstaan. Deze strengen worden nogal eens verward met pezen, maar dat is niet juist.
Wanneer de de zenuw die achter de elleboog langsloopt voortdurend bekneld komt te zitten kan er een klauwhand ontstaan.
De ziekte van Dupuytren is een aandoening van de hand, er vormen zich knobbels in de handpalm. Meestal groeien deze knobbels uit tot strengen in de handpalm. Vervolgens tast dit de vingers ook aan en ontstaat er een stand verandering. Vooral de pink en ringvinger zijn het meest aangedaan bij deze klachten.
Pijn in de hand is vaak een waarschuwing en duidt op een mogelijke overbelasting. Om blessures, langdurige klachten en mogelijke neveneffecten te voorkomen, moet u pijnlijke handen niet licht opvatten en zo spoedig mogelijk een arts raadplegen.
Klachten. De patient heeft lokale drukpijn aan de binnenzijde van de handpalm waar deze overgaat in de vinger, in sommige gevallen hokt de vinger tijdens buigen en strekken. De klachten zijn vaak in wisselende mate aanwezig. In uitzonderlijke gevallen hokt een vinger zonder pijn.
Therapie: Therapie is niet nodig en ook lastig. Chirurgisch verwijderen geeft kans op lelijke littekens en contracturen, en het kan ook weer teruggroeien. In een case report wordt injectie met fluorouracil genoemd.
Het gedeelte van de handpalm net naast de duim wordt muis genoemd. De gemiddelde lengte van een volwassen mannenhand is 189 mm, terwijl die van een vrouwenhand 172 mm is.
Handlezen: Levenslijn
De levenslijn zegt iets over je levenskwaliteit. Om te beginnen kun je kijken waar je levenslijn ongeveer zit. Staat de lijn vrij hoog in je hand, dan betekent dit dat je ambitieus bent en zelfvertrouwen hebt. Begint je lijn iets verder onder in je hand, dan ben je wat aan de onzekere kant.