Na een borstsparende operatie krijg je bijna altijd een aanvullende behandeling met uitwendige bestraling. De bestraling begint meestal 5 tot 6 weken na de operatie. Dan is de wond meestal genoeg genezen. En dan is ook je oksel genoeg hersteld, zodat je in de juiste houding kunt liggen.
Meestal duurt de behandeling tussen de 2 en 7 weken, met 4 of 5 bestralingssessies per week. Soms zijn 1 of enkele bestralingssessie(s) al voldoende. De bestralingsarts (radiotherapeut-oncoloog) bepaalt aan het begin van de behandeling hoeveel bestralingen je krijgt.
Hoelang duurt een bestraling? De bestraling zelf duurt meestal maar een paar minuten of soms zelfs korter. Maar voordat de bestraling begint, moet je in precies de goede houding liggen en moet de apparatuur ingesteld worden. Meestal lig je daarom zo'n 10 minuten op de behandeltafel.
Hoe vaak u bestraald wordt, hangt af van uw situatie. Dat kan tussen de 1 en 36 keer zijn. U gaat voor de bestralingen naar de afdeling Radiotherapie in het UMCG of in het Scheper Ziekenhuis Emmen. De radiotherapie in Emmen is onderdeel van de afdeling Radiotherapie van het UMCG.
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling
Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden. Wees heel zuinig met vet en boter.
Na hoge stralingsdoses zijn de symptomen misselijkheid, vermoeidheid, verlies aan spierkracht en verwarring. Een persoon die in eerste instantie geen klachten heeft, kan binnen enkele dagen misselijk worden, diarree, beschadiging van het darmslijmvlies en bloedingen krijgen.
Vermoeidheid komt vaak voor bij patiënten die bestraald worden. Uw lichaam verbruikt extra energie voor het herstel van gezond weefsel en het opruimen van dode kankercellen.
Bijwerkingen. Tijdens de bestralingsperiode kunnen bijwerkingen optreden. Deze zijn 1 tot 2 weken na de bestralingen het ergst en verdwijnen meestal na 2 tot 5 weken.
De kanker komt terug (recidief)
Een ziekte die terugkomt na de behandeling, heet een recidief. Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling.
Het aantal bestralingen dat nodig is varieert tussen 23-35 keer en is afhankelijk van de pathologie uitslag .
Meestal is dit iedere werkdag, 5 keer per week.Heel soms is het mogelijk dat u 2 keer per dag wordt bestraald.
Zolang u zich fit genoeg voelt is er geen enkel bezwaar tegen autorijden.
De duur van de behandeling hangt af van het aantal dosissen dat u moet krijgen. Ze kan variëren van een dag tot 8 weken. De totale dosis hangt af van verschillende factoren zoals het letsel dat bestraald moet worden, eventuele gecombineerde behandelingen enz.
Kies een bh met een zachte sluiting om wrijving te voorkomen. Zoek naar modellen die extra zacht gevoerd zijn aan de binnenkant om het comfort te verbeteren. Bh zonder Beugels: Vermijd bh's met beugels na bestraling, omdat deze extra druk kunnen uitoefenen op de gevoelige huid en het genezingsproces kunnen vertragen.
Bijwerkingen van bestraling
Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er weinig van. Veel voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, reactie van de huid, slikklachten, droge mond, misselijkheid, hinderlijke slijmvorming, diarree, minder zin in vrijen, onvruchtbaarheid.
T1b: de tumor is tussen de 5 millimeter en 1 centimeter groot. T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm.
Bestraling ná de operatie vernietigt kankercellen die misschien zijn achtergebleven. Die kankercellen zijn meestal niet zichtbaar op scans. Door bestraling na de operatie wordt de kans kleiner dat de tumor terugkomt. Bestraling vóór de operatie is bedoeld om de tumor kleiner te maken.
Doel van de bestraling bij hersentumoren
Het doel van de bestraling is om de tumorcellen zoveel mogelijk te beschadigen en hierdoor de groei van de tumor af te remmen of te stoppen. Soms kan een tumor in zijn geheel verdwijnen. Na afloop van de behandeling heeft de bestraling nog enige tijd effect op de tumorcellen.
We geven iedere dag een klein onderdeel van de totale bestralingsdosis, hierdoor geven we de goedaardige cellen de kans om te herstellen. Ook beperken we hiermee de bijwerkingen zoveel mogelijk. Kwaadaardige cellen kunnen minder goed herstellen en worden na iedere bestraling verder afgebroken.
Misselijkheid en braken radiotherapie
Bespreek wat in uw situatie mogelijk is met de radiotherapeut. Vaak is de misselijkheid na bestraling van korte duur en na enkele uren meestal helemaal verdwenen. Eet of drink een half uur voor aanvang tot een half uur na de bestraling niet.
Radiotherapie (bestraling)
Afhankelijk van de hoeveelheid straling die is toegediend, begint het haar meestal na 2 - 4 maanden weer te groeien.
En pas na de behandeling weer aan het werk kunt gaan. Of je nu kiest voor doorwerken of stoppen, het kunnen beide goede keuzes zijn. Met de bedrijfsarts bespreek je of je wel of niet kunt en wilt blijven werken tijdens de behandeling. Als het nodig is, kan de bedrijfsarts je behandelaar om advies vragen.
De klachten verdwijnen meestal 1 tot 2 weken na de laatste bestraling. Soms blijven de klachten een lange tijd. Of ze verdwijnen en komen járen later weer terug, soms pas tien jaar na de bestraling.
Wel is het verstandig om het eerste jaar na de bestraling zeker niet onbeschermd te zonnen: blijf in de schaduw, bedek je huid, en gebruik op de delen die je niet kunt bedekken een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Is de huid tijdens de bestraling erg rood geweest, blijf dan niet te lang in het zonlicht.
Hoofdpijn/misselijkheid: door de bestraling kunt u vochtophoping (oedeem) krijgen in het bestraalde gebied.Hierdoor kan de druk in uw hoofd toenemen waardoor u hoofdpijn krijgt, misselijk wordt en/of moet braken. Meld deze klachten zodat we u hiervoor kunnen behandelen.