Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
Je kan zeep ook gebruiken als kleermakerskrijt. Rasp je overschotjes van zeep heel fijn, smelt ze in heet water en gebruik ze in je wasmachine voor bonte was of voor een handwasje (dit doe ik altijd). Of rasp je overschotjes heel fijn, doe dit bij je gewone wasmiddel en gebruik dit voor een kookwas.
Hygiëne is belangrijk, maar te veel water en zeep is ook weer niet goed. Je kunt er huidproblemen van krijgen op je handen. Mensen die erg vaak hun handen wassen, zeker als ze dat met zeep doen, verhogen daarmee de kans op chronisch eczeem.
Deze zeep is zeer effectief in het reinigen en voeden van vloeren, en dan vooral natuurlijke tegels. Ook is het een krachtige ontvetter tegen vetvlekken op je kookplaat en werkblad. Maar je kan bruine zeep ook buiten gebruiken: het is een echt wondermiddel tegen mos op het terras of om het barbecuetoestel te reinigen.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Je kunt je haren wassen met groene zeep
Zoals eerder in deze blog geschreven heeft groene zeep ontvettende eigenschappen. Het verwijdert ook huidvetten, de vraag is of je niet te veel huidvetten verwijdert als je groene zeep gebruikt.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Vaak wordt gezegd dat zeep niet goed is voor je huid en dat je je gezicht er niet mee moet wassen. Zeep zou de huid uitdrogen. Dat klopt zeker als het gaat om 'gewone' zeep. Dit is namelijk te agressief voor je huid.
Met Sunlight zeep kan jij de afwas doen, keuken, badkamer of toilet schoonmaken, wasgoed voorbehandelen en zelf wasmiddel maken. Bovendien is deze huishoudzeep ook geschikt om jezelf mee te wassen en is de zeep bovendien nog huidzuiverend ook.
Je kunt zeep au-bain-marie smelten of in de magnetron.
Doe de zeep in een heetwaterbad.
Je kunt ook een stoofpan gebruiken, als je die hebt. Je kunt de zeep ook in de steelpan zelf smelten zonder een kom te gebruiken, maar zorg ervoor dat de pan klein is zodat de zeep niet aanbrandt.
Houdbaarheid vloeibare zeep
Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Bovenop water liggen de moleculen stil tegen elkaar aan en houden ze elkaar extra goed vast. De kracht van de moleculen maken het bovenste laagje sterk, dat heet oppervlaktespanning. Zeep breekt de verbinding tussen watermoleculen, en die gaan daardoor bewegen.
Maak de vlek goed nat met koud water en smeer in met groene zeep. Enige tijd laten intrekken en met de wasmachine uitwassen. Deze vlekken kun je vaak goed verwijderen met groene zeep of ossengalzeep. Smeer de zeep over de vlek en doe het kledingstuk direct in de wasmachine.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Koud douchen is beter voor de huid
Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.
Voor de meeste mensen is het hartstikke normaal om elke dag of om de dag onder de douche te stappen. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hygiënisch is als je zou denken? Als je echt schoon wilt blijven kun je net zo goed één tot twee keer per week douchen.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Te lang een natte huid hebben droogt dit grootste orgaan dat je hebt uit. Dus: douche niet te lang en blijf ook wat korter in bad zitten. Plus: zorg dat het water niet te heet is. Is ook beter voor het milieu en je waterrekening trouwens.
Als handzeep
Gebruik groene zeep niet als alternatief voor handzeep. Als je echt intens vieze handen hebt, bijvoorbeeld van het klussen, dan kun je het gebruiken maar als reguliere handzeep is het middel te agressief. De ontvettende werking is slecht voor je huid bij frequent gebruik.
WC REINIGER
Met een doekje de pot goed inzepen, en even kort laten intrekken., Maak daarna een sopje van een likje groene zeep, met een klein scheutje azijn, en spoel goed na. Je kunt ook in een oude fles 200 gram groene zeep, een flinke scheut azijn met heet water goed mengen.
Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).