Breng behang naadloos aan, papiervisjes kruipen er graag achter; Check regelmatig of boeken en schilderijen geen schade hebben als ze op warme plaatsen staan; Houd de temperatuur van ruimten waar je weinig bent (bijvoorbeeld de zolder) laag, zo voorkom je dat papiervisjes zich makkelijk vermenigvuldigen.
Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik. Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos op zolder zetten, maar in goed afgesloten kunststof boxen.
Papiervisjes kunnen dan weer niet tegen kou. Beneden de 20 graden komen de eitjes niet meer uit (al overleven zij dit mogelijk wel) en beneden de 18 graden kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die weinig gebruikt worden dus laag te houden.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
De eitjes worden afgezet op een, voor de nimfen, geschikte voedingsbodem, maar ook wel in naden en kieren. Het wijfje legt de eitjes steeds in hoopjes bij elkaar, in totaal tot ca. 100 stuks.
Ze houden van DROGE, donkere plaatsen en zijn vooral 's nachts actief. Ze kruipen tussen de lakens, op je kussen en in je mond. Hun nesten zitten bij voorkeur op zolder, tussen de wanden.
Zilvervisjes kenmerken zich door hun lange en platte lichaam met een staart. De schubben op het lichaam hebben een zilverachtige glans. Deze insecten kunnen niet vliegen of springen maar wel razendsnel rennen.
Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft. De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning.
Zilvervisjes vinden het fijn om zich op te houden in een donkere en vochtige omgeving. Wilt u de beestjes lokken? Dan kunt u ze dus het best naar een plek laten komen die ze fijn vinden. Een goede manier is het oprollen van een oude krant, de uiteinden vast maken met elastiekjes en de krant vervolgens vochtig maken.
Ontwikkeling eitjes
Eitjes van papiervisjes zijn wit, rond en slechts 1 mm groot. Bij 22°C komen de eitjes niet uit, want dat is te koud voor ze. Bij een hogere temperatuur komen de eitjes wel snel uit.
De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Ze leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kun je de overlast beperken.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig. Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar.
Bestrijd ook andere franjestaarten met papiervisjesspray
Met de spuit spray je gemakkelijk in kieren en gaten en ander moeilijk bereikbare plekken waar veel papiervisjes zitten. De insecten die over de plekken lopen waar gespoten is gaan na een tijdje dood.
Ze verschillen in hun voorkeur voor vochtigheid en temperatuur. Zilvervisjes houden vooral van vochtige ruimtes. Papiervisjes houden van een iets drogere plaatsen die voldoende warm zijn. Ook ovenvisjes houden van drogere plaatsen dan zilvervisjes, maar houden van een beduidend hogere temperatuur (32-38°C tot 42°C).
Klop je kleding regelmatig uit. Let vooral op synthetische kleding, want zilvervisjes hebben daar een voorkeur voor. Kit alle naden, kieren, spleetjes en gaten in je woning of bedrijfspand dicht. Hoe minder openingen, hoe minder verstopplekken of ingangen voor zilvervisjes (en ander ongedierte).
Zilvervisjes proberen hun eieren namelijk te verstoppen, zodat deze bijvoorbeeld niet in de stofzuiger verdwijnen. Daarom worden eitjes voornamelijk gelegd in kieren en spleten. Hier vallen ze niet op en liggen ze ook nog eens veilig. De kans dat de eitjes uitkomen, is zodoende groot.
Zilvervisjes bijten en steken niet. We kunnen ons wel voorstellen dat ze er niet fris uitzien.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Huismiddeltjes als etherische oliën
Als de zilvervisjes in contact komen met de etherische oliën gaan ze dood. Aangezien de zilvervisjes op basis van geur het voedsel vinden, sterven ze uit of gaan ze weg. Een etherische olie op basis van lavendel is de meest gebruikte variant.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Tegen zilvervisjes is een lijmdoosje de beste oplossing. De bekendste merken die zilvervisjesvallen aanbieden zijn: HGx, Roxasect, Vapona en Luxan. Qua effectiviteit zijn deze producten aan elkaar gewaagd en maakt het dus niet uit waar je voor kiest.
In vier tot zes weken krijgen ze de volwassen kleur. Papiervisjes zijn geslachtsrijp in drie tot vierentwintig maanden. Volwassen papiervisjes kunnen twee tot acht jaar oud worden. Ze blijven hun hele leven vervellen, wat uitzonderlijk is bij de insecten.
Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer.
Zilvervisjes in huis zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar ze zijn wel onhygiënisch. Aan hun pootjes kunnen namelijk schimmels en bacteriën kleven. Als die in of nabij je voedsel terechtkomen, dan zou je daar wel eens ziek van kunnen worden.