Is Zadar een dure stad? De prijzen van basisproducten in Zadar zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.29 keer minder betalen om te winkelen in Zadar dan in Nederland.
Gemiddelde kosten in Zadar. Lokaal geld – Aangezien Zadar deel uitmaakt van Kroatië, betaalt men hier met de Kroatische kuna (HRK). Eén euro is ongeveer gelijk aan 6 Kroatische kuna.
De stad Zadar is zonder twijfel een bezoek waard. Er is zoveel zien en te beleven terwijl je ook door een goede infrastructuur meerdere steden en Kroatische eilanden kunt bezoeken. In de stad zelf kun je makkelijk jezelf twee dagen vermaken.
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).
Op internet kun je wellicht voorbeelden vinden van de prijzen, over het algemeen kun je rekenen op ongeveer 2-4 euro voor een halve liter bier, 2-3 liter voor een wijntje (is hier vaak duurder dan bier) en 5-10 euro voor een cocktail.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro) Doosje eieren (10 stuks) – vanaf 7 kuna (0.93 euro)
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Zadar is een van de mooiste steden in Kroatië, maar nog een stuk rustiger dan bijvoorbeeld Dubrovnik en Split. De havenstad aan de Adriatische zee heeft vele invloeden vanuit Rome, Venetië en zelfs Oostenrijk.
In Zadar kun je door rustige straten van marmer wandelen, zonnen op één van de vele (kindvriendelijke) stranden en gezellig een hapje eten bij een Konoba. Ook kan je er gezellig uitgaan en zijn er talloze bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.
2) Zadar is een minder toeristisch deel in Kroatië
De stad en regio Zadar is een stuk minder bekend dan steden als Dubrovnik, Split en Pula. Heb je ooit gehoord van Novigrad en Vinjerac? Dit zijn twee authentieke dorpjes, aan het water met bergen op de achtergrond, waar je niet veel toeristen zal tegenkomen.
Sakarun Beach: makkelijk te bereiken vanuit Zadar
Dit zandstrand is 800 meter lang en wordt omringd door een kristalheldere turquoisekleurige zee en groene bomen. Sakarun heeft bovendien een goed restaurant en een strandbar en de baai is ideaal om te zwemmen. Perfect voor een dag ultiem ontspannen.
Wat kost deze route door Kroatië? Een rondreis door Kroatie kan je redelijk 'on a budget' doorbrengen. Voor twee weken Kroatië betaalden wij 650 euro per persoon inclusief vluchten, huurauto, verblijf in Airbnb's, maaltijden en entreegelden.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.
Houd er aan de kust rekening mee dat de winkels 's middags tussen 13:00 en 16:00 gesloten zijn in verband met een siësta. Prijzen in Kroatië liggen onder het Nederlandse prijsniveau. Cafés en restaurants zijn meestal vrij goedkoop. Een kop koffie kost ongeveer €1,50 en een biertje €2.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Volgens de ANWB moet je daarom goed oppassen waar je je auto neerzet in het land van de WK-finaleverliezer. Kroatië is een mooi land, met schitterende wegen en vriendelijke mensen. Tenzij je een parkeerboete krijgt. Vooral in het stadje Pula op het schiereiland Istrië moet je oppassen voor overijverige parkeerwachters.
Ook accepteren de meeste winkels en restaurants buitenlandse bankpassen en creditcards, en bij veel banken hoef je hier geen kosten voor te betalen (behalve de wisselkoers en een koersopslag).
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Kroaten eten en drinken in de ochtend bij het ontbijt vaak niet te moeilijk. Ze beginnen de dag met broodjes en croissantjes en drinken daarbij een goede kop koffie, thee of vruchtensap. Ook melk is iets wat bij het ontbijt in Kroatië hoort.