Drink zo min mogelijk mineraalwater met bicarbonaat (HC03) en weinig natrium, citrus drank (verdunnen met water). Mineraalwater, nier/blaasthee, kruidenthee en fruitthee mag u gewoon drinken. Drink maximaal twee koppen koffie en zwarte/groene thee per dag. Drink geen suikerrijke dranken en alcohol.
Dieet: Goed: fruit, groente, ei, vezelrijke voeding, lacto-vegetarisch dieet (u eet geen vlees, vis, schelpdieren, gevogelte en eieren maar gebruikt wel zuivelproducten). Beperk: eiwitrijke voeding: vlees en vis (ansjovis, makreel, haring), voeding met veel oxalaat: ijsthee, rabarber, postelein, chocolade en spinazie.
Citraat (citroenzuur) zorgt ervoor dat calcium- en oxalaatkristallen minder snel uit kunnen groeien tot grotere nierstenen. Citraat heeft dus een beschermend effect. Een grote leverancier van citraat is citrusfruit en bessen.
Dit komt door te weinig drinken, diarree of overmatig zweten; • Een te hoge uitscheiding van mineralen door de nieren waardoor de kans op steenvorming groter is. Voorbeelden zijn: calcium, oxalaat en urinezuur; • Gebruik van bepaalde medicijnen; • Veel eiwitten (vlees) eten; • Veel zout eten.
Kies voor cranberrysap (verdund met water), mineraalwater met weinig bicarbonaat en calcium, kruiden- en/of fruitthee. Drink maximaal 2 kopjes koffie, zwarte/groene thee en per dag één glas melk.
Gebruik zo min mogelijk voedingsmiddelen die veel oxaalzuur bevatten. Vooral spinazie en rabarber bevatten veel oxaalzuur. Andere producten met veel oxaalzuur zijn: bieten, noten, chocola (cacao), peterselie, zwarte en vruchtenthee, ijsthee, boerenkool, knolselderij, pastinaak, postelein, zuring en cola.
De nieren zijn betrokken bij de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. Bij nierschade kan een tekort aan rode bloedcellen ontstaan. Dit heet bloedarmoede. Door de bloedarmoede kunt u zich (extra) moe en lusteloos voelen.
Soms zit een steentje rustig in een hoekje in de nier en groeit niet. Kleine steentjes, kleiner dan 5 millimeter, worden vaak vanzelf uitgeplast. Na 2 maanden is 90% weg.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren.
Percutane nefrolitholapaxie - Als de niersteen in de nier te groot is of niet met de niersteenvergruizer te vergruizen is, bestaat een kijkoperatie via de huid tot de mogelijkheden (zie folder 'Behandeling van een grote steen in de nier'). Tijdelijke katheter - Soms lukt het niet meteen om een steen te verwijderen.
Een niersteen kan een continue pijn of hevige pijnaanval in de lendenen geven. Dit wordt een niersteenkoliek genoemd. Vaak kunt u tijdens zo'n pijnaanval niet rustig zitten, bent u ook misselijk en moet u eventueel braken. Soms zit er bloed in de urine.
Klachten bij niersteenaanval
Niersteenkoliek: acuut hevige "krampende" pijn in de flank, in aanvallen, uitstralend naar de lies. Bewegingsdrang en onrust: patiënt kan niet stil zitten of liggen. Misselijkheid en braken. Bloed in de urine, soms alleen onder de microscoop zichtbaar.
Gezonde voeding voor de nieren zijn vooral rode paprika, groene kool, bloemkool, knoflook of knoflookpoeder, ui, appels, cranberry, bosbessen, frambozen, aardbeien, kersen, (vette) vis, rode druiven en olijfolie. Nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam, boven de taillelijn.
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.
Ter afwisseling mogen light frisdranken (gezoet met zoetstoffen) gebruikt worden (behalve Cola light of Cola Zero). Vermijd suikerrijke dranken zoals frisdranken, fruitsappen of zelf geperst fruitsap. Ze bevorderen de vorming van nierstenen. Ook dranken met fosforzuur zoals cola kunnen leiden tot steenvorming.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Hoe ontstaat een niersteen? Een niersteen ontstaat als gevolg van een overmatige concentratie van bepaalde stoffen in de urine. Meestal gaat het om samenstellingen op basis van calcium of urinezuur.
Omdat deze vrucht rijk is aan oxalaat en calcium, wordt het niet gemakkelijk afgebroken als je te veel van deze voedingsstoffen consumeert.
Uw voeding moet minder natrium, dus minder zout, gaan bevatten. In vrijwel alle voedingsmiddelen zit van nature zout. Een natriumvrije voeding bestaat dus niet; een natriumbeperkte (zoutarme) voeding wel. Natrium wordt door bijna iedereen in de vorm van keukenzout gebruikt om eten op smaak te brengen.
Rooibos is goed voor de nieren en spijsvertering
Biologische rooibos thee bevat geen oxaalzuur. Dit zuur kan nierstenen veroorzaken. Oxaalzuur zit wel in thee van theebladeren, waardoor mensen met een groter risico op nierstenen afgeraden wordt om veel thee te drinken.
Gebruik bij pijn paracetamol. Bespreek het met uw arts als paracetamol niet genoeg helpt. Gebruik géén ibuprofen, diclofenac of naproxen. Die kunnen nierschade erger maken.