Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.
Dit heerlijke kruid wordt vooral veel gebruikt in Indonesische en Chinese gerechten. De smaak is warm en een beetje dropachtig. Het lijkt een beetje op anijszaad, maar dan krachtiger en iets pittiger. Dit kruid komt ook goed tot zijn recht in recepten voor de feestdagen.
Het verschil tussen anijszaad gemalen en steranijs
Steranijs komt van een boom die in Azië groeit. Steranijs is iets bitterder en heeft een sterkere smaak van zoethout dan anijszaad. Zijn sterke smaak heeft het te danken aan de grote hoeveelheden anethol die zijn etherische oliën bevatten.
Steranijs smaakt een beetje zoals 'gewone' anijs (fris, dropachtig), maar is sterker van geur en steviger en voller van smaak. Dat heeft steranijs te danken aan de aanwezigheid van een flinke portie anethol, een etherische olie.
Steranijs bestellen | Albert Heijn.
Daarnaast is deze plant behoorlijk giftig. Je kunt er van gaan hallucineren, epileptische aanvallen krijgen, misselijk en onbehaaglijk worden en spierspasmes krijgen. Stop deze dus vooral niet in je thee of favoriete gerecht!
Gerechten met steranijs
De smaak is warm en een beetje dropachtig. Hierdoor past de smaak perfect bij een curry, soep of stoofschotel. Probeer bijvoorbeeld eens deze kipcurry met kaneel en steranijs. Ook bij vleesgerechten doet steranijs het goed; denk bijvoorbeeld aan Indisch stoofvlees met rijst.
Steranijs wordt in de Chinese geneeskunde ingezet als stimulerend middel bij maagdarmproblemen, als expectorant, als winddrijvend middel en als thee ter behandeling van reumatische klachten. De zaden worden gekauwd voor verbetering van de spijsvertering en een aangename adem.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend. Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel.
Anijs voorkomt infecties in maag en darmen. Daarom is anijs gezond als preventief middel wanneer men in landen reist waar maag-darminfecties snel optreden. Uitwendig is anijs ook zeer goed toe te passen. Dit komt door de antibacteriële werking van anijs.
Een halve theelepel anijszaad staat gelijk aan een steranijs. Plet de anijszaadjes eerst even in een vijzel (hier kan je er bv een kopen). Let er wel op dat dit vervangen beter gaat in zoetere gerechten dan in bijvoorbeeld curry's en Aziatische gerechten.
Anijspoeder kan in taarten, cakes en koekjes worden gebruikt. Anijs is een veelzijdig kruid en wordt ook medicinaal toegepast. Het smaakt zoet en heeft een typische smaak die je ook tegenkomt in likeur, zoals raki. Anijspoeder is ook lekker bij fruit, noten, pompoen en worteltjes.
Steranijs (zoals u dit kan kopen) is een gedroogde vrucht van de gele, narcisachtige bloem van de Illicium Verum boom die vooral in Aziatische landen te vinden zijn. Nog voordat deze vruchten rijp zijn worden ze geplukt. Alleen dan zitten de ronde, glanzende zaadjes nog in de vrucht.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Zaaimethode. Zaaien: jaarrond, de zaden eerst opruwen tussen schuurpapier, vervolgens 1 nacht in warm water weken. Zaai 2 cm diep in cocopeat met zand op een warme plaats (25 - 30 ̊C). Kieming kan onregelmatig zijn: 1-6 mnd.
Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen.
Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn. Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding.
Je kunt steranijs niet direct zo eten; daar is het te groot voor. Steranijs zou je wel kunnen verpulveren om het te eten. Steranijs is zeer geschikt om thee van te maken. Zoals de naam al zegt heeft het een anijsaroma.
Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.
Steranijs zoals u het kunt kopen is bruin van kleur. Dat komt omdat het de gedroogde vrucht is van een narcisachtige bloem. Deze bloem groeit aan de Illicium Verum bomen die veelal in Aziatische landen te vinden zijn. Omdat deze vruchten een grote hoeveelheid anethol bevatten ruiken ze sterk naar anijs.
Anijs wordt in gerechten toegepast vanwege de bijzondere smaak die het heeft. Een voorbeeld daarvan is anijsbrood. Daarnaast wordt anijs gebruikt voor bijvoorbeeld pepernoten, dranken zoals anijsmelk en verschillende alcoholische dranken.