Deze vaste plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt.
Cichorei is een tweejarige plant. Als een zaadje kiemt zal er het eerste jaar alleen een groene plant uit komen zonder bloemen. In de winter gaat de plant in rust, meestal sterft het blad af, maar onder de grond leeft de wortel verder.
Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied. In Nederland en België is de plant echter al vele eeuwen lang aanwezig en waarschijnlijk door de Romeinen meegebracht. Cichorei komt voor in wegbermen, maar ook langs dijken, in droog grasland, bij muren en op vuilnisbelten kan ze worden aangetroffen.
Cichorei is te koop als poeder in de supermarkt of de natuurvoedingswinkel.
Zowel de bloemen, bladeren en de wortel van de plant zijn eetbaar. Wel is de wortel eerder bitter van smaak.
Cichorei bestaat voornamelijk uit inuline, wat zoals we eerder al aangaven een oplosbare koolhydraat is. Deze moedigt goede bacteriën aan om in de darmen te groeien. Deze micro-organismen helpen bij de spijsvertering en houden je lichaam vrij van vrije radicalen.
De wortels en blaadjes van cichorei werken laxerend en vochtafdrijvend. Cichorei wordt vooral toegepast bij ziekten waarbij de afvalstoffen niet goed in het lichaam worden verwerkt, zoals geelzucht, jicht en nierziekten, maar ook bij eczeem. De geneeskrachtige werking komt door het polyfenol esculetine in de wortels.
De geroosterde wortel van de cichorei wordt gebruikt als koffievervanger (gewoonlijk "surrogaat" genoemd) of als ingrediënt bij het koffie zetten. In het verleden werd dit soms toegepast uit noodzaak (bijvoorbeeld in moeilijke tijden zoals de Napoleontische blokkade tijdens de Franse bezetting).
Cichorei kent een lange geschiedenis wat betreft het gebruik als heilzaam kruid. Het zou vooral waardevol zijn vanwege het opwekkende effect op de lever en het spijsverteringsstelsel. De wortel bevat inuline, een caloriearm, oplosbaar voedingsvezel, die geschikt is voor diabetici.
Cichorei is één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat tot een niveau dat winning aantrekkelijk maakt. Aan wilde cichorei werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, met name ook door de bittere smaak. Ook werd cichorei in het verleden gebruikt als surrogaat voor koffie.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
De cichoreiwortel wordt gedroogd en gebrand en heeft daardoor een intense smaak. Het lijkt op koffie en door de inuline is het wat zoeter. Door het brandproces heeft het een ietwat karamelachtige smaak met een subtiel bittertje.
Cichorei is een plant die inuline in de wortels opslaat. Het cichorei-extract is ook een beetje zoet, zodat het snoep en de drop 30% minder suiker en 15% minder calorieën kunnen bevatten dan de standaard receptuur.
Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunne ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het beidt dus eigelijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën. Daarnaast neemt Inuline vocht op uit de darmen. Door de opname van vocht wordt de stoelgang makkelijker en wordt de darmperistaltiek verbeterd..
Medicinale werking
Zowel de wortel als de blaadjes van de plant zelf werkend laxerend en diuretisch, wat vochtafdrijvend betekent. Cichorei heeft verscheidene medicinale eigenschappen in de volksgeneeskunde die niet allemaal zijn bevestigd door de wetenschap.
Chicorei wordt nog steeds gebruikt als koffie-vervanger, maar ook gebruikt in tal van andere gezonde producten. Cichorei is namelijk ontzettend gezond. De wortel van cichorei bevat inuline.
Het blad van Wilde cichorei is gekarteld, langwerpig en aan de onderkant behaard. Dit rozetblad lijkt op het blad van Paardenbloem. De dofgroene taaie en wat stakerige stengels staan rechtop. Ze zijn gegroefd, meestal ook ruw behaard en (sterk) vertakt.
Cichorei en inuline
Die reserve is inuline, ook cichoreiwortelvezel genoemd. Voor de plant een bron van energie, voor ons een 100% plantaardige vezel. Onze voorouders uit de steentijd aten wel 135g inuline per dag, volgens paleontologen.
Jacob Hooy Inuline Poeder kopen bij Holland & Barrett.
De cichorei wordt verwerkt zonder toevoeging van andere ingrediënten, waardoor de goede eigenschappen van de natuur behouden blijven. Daarnaast is het vegan, glutenvrij, rijk aan vezels en van nature cafeïnevrij. Het kan puur gedonken worden of in combinatie met een andere drank, zoals soja- of rijstemelk.
Pacha de Cacao is bereid met niets meer dan cacaopulp en water. Het zit vol met goede voedingsstoffen en helpt boeren in Zuid-Amerika aan meer inkomen. Zijzelf maken er allang een verfrissend drankje, maar dat bleef lange tijd in de rest van de wereld onbekend.
Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger die geen cafeïne bevat en dus helemaal geen invloed heeft op je slaappatroon. Het bevat daarnaast een hoog kaliumgehalte en heeft een positieve invloed op je spijsvertering. Het is een ideaal alternatief voor wie maagklachten krijgt door koffie.
De instant koffie van Pacha is vrij van additieven, opwekkende middelen of cafeïne en is 100% plantaardig, Pacha Instant maakt het ontbijt zeer licht verteerbaar met een heerlijke smaak van hazelnoten en caramel, voor een optimale conditie en vitaliteit.
Kies je voor granenkoffie of een andere koffiesurrogaat, dan kun je bedrogen uitkomen. Als deze 'koffie' gemaakt is van chicorei, dan zit er vaak flink wat acrylamide in. Tot wel 10 keer zoveel als in gewone koffie.