Bij de keuring van je elektrische installatie moet je twee belangrijke documenten aan de keurder afgeven: het eendraadsschema en het situatieschema. Alleen met die documenten krijg je een positief attest voor je elektrische keuring. De persoon die de installatie uitvoerde, moet die schema's opstellen.
Bij een keuring van uw elektriciteit gaat een keurder ter plaatse na of uw elektrische installatie veilig is. Een keuring duurt één tot vier uur, afhankelijk van de grootte van de installatie. De keurder vraagt naar uw elektriciteitsschema en de legende. Hij kijkt na of de documentatie volledig en correct is.
Procedure. Na de installatie en vóór de ingebruikname van de zonnepanelen, contacteert u een erkende keurder (pdf) (PDF bestand opent in nieuw venster) die de installatie komt keuren. Als alles in orde is, mogen daarna de zonnepanelen worden opgestart. De keurder bezorgt u een AREI-keuringsverslag.
De kostprijs voor het keuren van de elektrische installatie bedraagt gemiddeld 150 à 200 euro (incl. btw). Dit tarief geldt voor het keuren van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter.
Is je elektrische installatie niet conform? Dan moet je ervoor zorgen dat je defecte toestellen, zekeringen, stopcontacten en kabels binnen de wettelijke termijn vernieuwt. Welke herstellingswerken je precies moet laten uitvoeren, het liefst door een elektricien, hangt af van de reden van de afkeuring.
Is het verplicht om een elektrische keuring te laten uitvoeren? Ja. De elektrische keuring is verplicht in elke woning. Elke elektrische installatie (nieuw, voor 1981 of een tijdelijke installatie zoals werfkast) moet verplicht door een erkend controle organisme gekeurd worden volgens de AREI-normen.
Als particulier is het keuren van uw zonnepanelen installatie niet verplicht. Echter, door de negatieve publiciteit merken we bij TÜV Nederland steeds meer de behoefte om zonnepanelen te inspecteren.
Wat kost het om zonnepanelen te keuren? Een keuring van de fotovoltaïsche installatie kost ongeveer 175 euro, inclusief btw. Deze prijs geldt voor een eengezinswoning of appartement met één digitale meter en één of twee elektrische zekeringkasten.
Op het niet aanmelden van de installatie staan boetes. Wie zijn installatie niet aanmeldt en betrapt wordt, riskeert een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers. De netbeheerder bepaalt zelf welke documenten nodig zijn bij de aanmelding.
De kosten voor een elektriciteitskeuring zullen variëren per installatie en keuringsorgaan. Gemiddeld liggen de tarieven tussen 125 euro en 175 inclusief BTW. Dit betreft de keuring van een standaard elektrische installatie met een enkele meter. De keuring duurt 30 tot 60 minuten.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Hoeveel tijd na de elektrische keuring heb ik als koper om de elektrische installatie in orde te maken? 12 of 18 maanden. Als blijkt dat de elektrische installatie niet voldoet aan het algemeen reglement op de Elektrische Installaties (AREI), heeft de koper 12 maanden de tijd (Afdeling 6.5.2.
De keuring dient op kosten van de verkoper te worden uitgevoerd. Het staat koper en verkoper echter vrij om hierover andere afspraken te maken.
Een situatieschema begint simpelweg bij de plattegrond van je woning. Een situatieschema tekenen is iets eenvoudiger: je neemt er simpelweg het grondplan van je woning bij en duid daarop alle elektrische eindpunten en vaste toestellen aan met het correcte elektrische symbool.
Sinds de coronapandemie was het in heel wat regio's verplicht om een afspraak te maken wanneer je met je auto naar de keuring moest. Vanaf 1 augustus vervalt die verplichting overal. Wie toch op voorhand een afspraak wil maken, kan dat online sinds kort overal tot 2 maanden vóór het keuringsbewijs vervalt.
Beschermde afnemers
In 2021 en 2022 bedraagt de premie 360 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 180 €/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.800 euro. Het premiebedrag is begrensd tot 48% van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen.
Dit verslag dient opgesteld te worden door een erkende keurder van het FOD Economie na de keuring van zonnepanelen installaties. Het AREI-keuringsverslag bevat onder andere: Datum van de keuring van je zonnepaneleninstallatie: Aantal, type, serienummer(s) en maximaal AC-vermogen van je omvormer(s);
De wet verplicht daarom particulieren om hun huishoudelijke installatie elke 25 jaar periodiek te laten keuren voor alle installaties van na 1981 - voor installaties die voor 1981 zijn geplaatst, zijn periodieke controles niet verplicht indien de installatie geen aanzienlijke uitbreiding heeft ondergaan.
SCIOS Scope 12 is een methode voor het beoordelen van de complete zonnestroominstallatie. De methode brengt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie in kaart. In sommige gevallen stellen verzekeraars een SCIOS Scope 12 inspectie verplicht.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een afkeuring of niet-conform keuringsattest? Meer risico op stroompannes, elektrocutie of brand. In geval van brand of ongelukken: de verzekeringsmaatschappij kan zich terugtrekken, of fors minder uitbetalen als er geen geldig (of conform) attest beschikbaar is.
Is de laatste elektrische keuring minder dan 25 jaar geleden, dan hoef je de installatie niet opnieuw te laten keuren. Verkoop je een woning met een elektrische installatie die dateert van vóór 1-10-1981? Dan is een elektriciteitskeuring wél verplicht.
Wat betekent het conform maken van elektriciteit? De elektriciteit conform maken betekent de bestaande elektrische installatie aan de huidige normen laten voldoen. Indien de installatie defecten vertoont of niet conform wordt geacht, wordt een upgrade aanbevolen. Nadien moet je de elektrische installatie laten keuren.