Poelslak (Lymnaea stagnalis): Poelslakken zijn super nuttige opruimers voor uw vijver of koud water aquarium. Draadalgen, wieren, (afgestorven) plantenresten (zoals blad) staan op de menukaart van deze schoonmaker.
Het voedsel van waterslakken bestaat uit rottende plantenresten en algen, maar ook aas wordt door de slakken van de bodem geschraapt. Kleine levende diertjes die de slak tegenkomt, worden eveneens gegeten. Zoetwatermosselen zeven voedseldeeltjes uit het water.
De gewone poelslak, ook wel poelslak of grote poelslak (Lymnaea stagnalis) is een in het zoetwater levende slak uit de familie poelslakken (Lymnaeidae). De grote poelslak leeft alleen in stilstaande wateren, zoals sloten, vijvers en vennen.
Waar de slakken in uw tuin uw planten opvreten heeft de poelslak een ander lievelingskostje: draadalgen! (Dit zijn feitenlijk geen algen maar wieren) De poelslakken kruipen over de wanden, stenen en planten in uw vijver en eten de aanwezige algen op. De planten laten ze met rust.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken.
Kikkers zijn immers insecteneters en kleurige waterplanten trekken insecten aan. Vandaar dat u deze kikkers vaak in dit soort plaatsen zult kunnen terugvinden. De beste manier om een kikker in de vijver te krijgen en te houden is door kikkervisjes in de vijver te plaatsen.
Aangeraden hoeveelheid: 5-10 stuks zoetwatermossel per m3, afhankelijk van de hoeveelheid algen. Zoetwatermosselen kunnen los in de vijver, ze zijn in staat zichzelf te verplaatsen naar de beste plek in uw vijver, vaak zal dit in de buurt van de inlaat van uw filter zijn.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
De slaketende slak eet zo'n 1 tot 2 slakken per dag. Naast slakken eet de Anatome Helena ook zachtere slakkeneitjes (de harde eitjes van de Zebra Renslak laten ze met rust, net zoals de eitjes van hun eigen soort). Daarnaast eten ze ook graag jonge garnaaltjes.
Poelslakken zijn super nuttige opruimers voor uw vijver of koud water aquarium. Draadalgen, wieren, (afgestorven) plantenresten (zoals blad) staan op de menukaart van deze schoonmaker. Levende planten (zuurstofplanten, lelies, enzovoort) staan niet op de menukaart van deze schoonmakers!
Een paring is voldoende om drie tot vier bevruchte eisnoeren af te zetten. Na ca. 10 dagen komen de jongen uit en hebben dan een schelpje van 1 tot 2 windingen met een hoogte van 0,8 mm. De juveniele dieren groeien snel op tot een slank horentje; ze krijgen pas in het tweede levensjaar de opgeblazen eindwinding.
Slaslakken houden van vocht, maar de kleine akkerslak is nog meer een dier van de waterkant. Hij kan zelfs vrijwillig een paar dagen onder water doorbrengen. De lichtbruine, slanke slak wordt meestal niet langer dan twee centimeter en is vaak te vinden in het natte gras op oevers onder plankjes en dergelijke.
Een bevruchte eicel van een waterslak deelt zich een aantal keren. Zo ontstaat een groepje cellen, dat uitgroeit tot een klein slakje. Een paar weken geleden heeft een sprinkhaanmoeder deze eieren gelegd. Binnenin de eieren is beweging te zien.
Bij vijvers met extreme algengroei, adviseren wij 13 posthoornslakken per 1000 liter. Voortplanting: Posthoornslakken zijn, net als de poelslakken, tweeslachtig (hermafrodiet), maar kunnen zichzelf niet bevruchten. Dit betekent dat voor de voortplanting een partner nodig is.
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Vijvermossel (Anodonta anatina): Vijvermosselen filteren ongeveer 10 liter water per uur. Uit het water halen de mosselen zwevende deeltjes, zoals: algen, wieren en slib. Deze zwevende deeltjes dienen als voedsel voor deze natuurlijke vijver filteraars.
Een Karper is geen Graskarper die als grasmaaiers door je vijver gaan. Het zijn 2 verschillende soorte. Ik raad Jos dan ook aan om er maximaal 3 dieren uit te zetten.
De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan.
Waarom gaan ze massaal uit het water als het regent en springen dan door de regen? Maakt het water soms een naar geluid als het regent of geeft het een voor hen vervelende trilling als er heel veel regen valt in een vijver? Een mogelijke reden dat kikkers bij regen aan de wandel gaan is dat ze dan niet uitdrogen.
Wat wel is toegestaan, is een beetje kikkerdril meenemen naar je vijver. De amfibieën die hieruit groeien, zullen jouw vijver als hun thuisbasis zien en daarom jaarlijks hiernaar terugkeren voor hun voortplanting.
Overigens, de kikkers bijten niet, het gif zit in de huid en komt vrij bij overmatige stress en is slechts dan gevaarlijk indien het in de bloedbaan van een aanvaller komt. Daarbij bevatten slechts een handvol soorten pijlgifkikkers huidgif in levensbedreigende hoeveelheden.