Een belangrijke factor om de kokhalsreflex te verminderen is de motivatie van de patiënt; eigen inzet is bepalend voor het succes van de aanpak. Daarnaast kan ook een behandelprogramma met een psycholoog opgesteld worden, gericht op kokhalsreflex.
Mensen stoppen vaak tijdens het kokhalzen met ademhalen of gaan door de mond ademhalen in plaats de neus. Leer uzelf een goede ademhaling aan, waarbij u vooral lang uitademt. Oefen hiermee goed thuis, alleen dan kan de behandeling slagen. Een veelgebruikte behandeling is 'graduele exposure in vivo'.
Oorzaken van kokhalzen
Spanning, angst of paniek bijvoorbeeld. Ook een herinnering aan een vervelende of enge situatie kan ervoor zorgen dat je moet kokhalzen. Daarnaast kunnen alcohol en roken je gevoeliger maken voor kokhalzen. Ook medische problemen zoals benauwdheid en maagklachten kunnen een oorzaak zijn.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Kokhalzen is een normale, automatisch optredende reactie (reflex). Het is een nuttige beschermende functie van ons lichaam. Het voorkomt dat u zich verslikt of stikt in voorwerpen die te diep in uw keel komen. Door het kokhalzen kunt u zich ook misselijk voelen.
Door de continue werking van de haartjes wordt vuil en slijm naar boven getransporteerd. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Als je vaak, lang of hard moet hoesten, kan je daar allerlei klachten van krijgen, zoals: het gevoel hebben dat je niet genoeg lucht krijgt. braken. uitputting.
Is het erg om (veel) slijm te hebben? Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen.
Kokhalzen is gewoonlijk een normale, automatisch optredende reactie (reflex) met een beschermende, soms zelfs levensreddende functie. Het voorkomt dat men zich verslikt of stikt in voorwerpen die soms te diep in de keel komen. Het kan een misselijkmakend gevoel geven, waarbij iemand soms moet braken.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
3 // Overgeven door stress
In veel gevallen gaat stress samen met angst. Misschien maak je je zorgen hoe je toekomst eruit zal zien of ben je bang dat je een belangrijke taak niet kunt uitvoeren. Het komt in dat soort situaties vaak voor dat je moet overgeven of kokhalzen.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Braken na de maaltijd is suggestief voor een ulcus of maagatonie (gastroparese). Dit laatste komt onder andere voor bij diabetes, maagoperaties en peritonitis. Braken na het eten kan ook duiden op een galweg- of alvleesklieraandoening.
4 weken na de eerste keer vast voedsel proberen, moet 10% van de kinderen nog af en toe kokhalzen. Kokhalzen kan er beangstigend uitzien, maar het is eigenlijk een beschermende reflex om te voorkomen dat (te) grote stukken in de keel belanden.
Wat kan ik doen wanneer ik misselijk ben van de stress? Neem de oorzaak van stress weg en doe ontspanningsoefeningen om weer in een ontspannen situatie te komen. Eet en drink in kleine hoeveelheden en kies voor voeding zonder sterkte smaken of geuren.
Vrijwel direct na het overgeven zal men zich stukken beter voelen, naar aangenomen wordt door het afgeven van endorfine aan het bloed. Wanneer de oorzaak hiermee is weggenomen (bijvoorbeeld bedorven eten dat is uitgebraakt) zal dit blijvend zijn.
In veel gevallen heeft acute misselijkheid te maken met het eten van voedsel dat bedorven is. De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Af en toe hoesten is normaal. Als u een periode vaak moet hoesten, is dat meestal ook niet erg. Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond.
Heet water met citroen en honing is het ultieme wondermiddel tegen een vervelende hoest. Pers een halve citroen in een kop gekookt water, voeg er twee theelepels honing aan toe en roer het geheel. Et voilà, het hoesten neemt af.