Het drinken van warme kamillethee. Kamille heeft bovendien een rustgevende en kalmerende werking. Een theelepeltje honing is ook een goede oma weet raad tip. Honing vormt een beschermlaagje in je keel, waardoor er minder irritatie is en je dus ook minder moet hoesten.
Drink genoeg water
Voldoende water drinken (1,5 liter per dag) houdt je immuunsysteem in een goede conditie. Je voorkomt bovendien uitdroging van je slijmvliezen, die belangrijk zijn bij het weerstaan van verkoudheids- en griepvirussen.
Thee als je ziek bent
Welke thee helpt bij verkoudheid? Kamillethee. Kamille staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen.
Er is geen wondermiddel omdat verkoudheid en de meeste hoesten worden veroorzaakt door virussen, maar rauwe honing kan de ellende helpen verlichten.
Buiten krijg je door de kou vaak een loopneus. Dit kan erg vervelend zijn, maar het zorgt er juist voor dat je neus vochtig blijft en dit beschermt je tegen bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus. Dus even voorzichtig de neus ophalen en dan lekker verder genieten van de frisse buitenlucht!
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Verkoudheid wordt veroorzaakt door bepaalde virussen zoals het rhinovirus, het coronavirus of het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). Na 1 tot 3 weken gaat een verkoudheid meestal vanzelf over. Bij kinderen kan het wat langer duren (zie ook: Meer over verkoudheid).
Yoghurt is een bron van eiwitten, calcium en vitamine B12, dat kun je goed gebruiken als je ziek bent! Laat zoete zuivel, zoals melk, daarentegen liever links liggen. Vooral als je verkouden bent, kan dit de slijmproductie juist verergeren.
Wacht even tot je warme drank op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is en roer er dan pas honing door. Zo profiteer je optimaal van de honing. Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn.
Als je snotverkouden bent, is paracetamol voor de meeste mensen het best denkbare medicijn. Het werkt tegen hoofd- en keelpijn, is koortsverlagend en heeft eigenlijk nauwelijks bijwerkingen.
Gember is een van de krachtigste wapens in het arsenaal van je keuken. Het helpt om slijm uit je neus en keel te verwijderen. Gember, kurkuma en kaneel werken alle drie kalmerend en zijn – net als knoflook – ontstekingsremmend. Naast de antibacteriële eigenschappen, bestrijdt gember ook misselijkheid.
Rooibos heeft een kenmerkende rode kleur (ook wel omschreven als amber kleurig) en heeft het predicaat een gezonde drank te zijn. Ook is beschreven dat het aandoeningen zoals astma, eczeem, maagklachten en hooikoorts tegen gaat. Bovendien bevat rooibos diverse stoffen die goed zijn voor het lichaam zoals vitamine C.
Gezondheidsvoordelen: Tijmthee staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij de behandeling van verkoudheid en hoesten, omdat het slijmoplossende eigenschappen heeft. Het kan ook helpen bij het verlichten van indigestie en menstruatiepijn.
Een banaan is in dat geval een ideale, snelle hap. Bananen zijn makkelijk verteerbaar en zitten boordevol gezonde vezels en koolhydraten. Op die manier krijg je toch voldoende voedingsstoffen binnen, wat het genezingsproces zal versnellen.
Kippensoep heeft zelfs extra voordelen doordat de soep een speciaal stofje bevat. Uit onderzoek blijkt dat deze stof het immuunsysteem helpt versterken en ervoor zorgt dat verkoudheid en griep ons lichaam verlaten. Daarbij helpt kippensoep om luchtwegen open te zetten en dat is wel zo fijn als je verkouden bent.
Neem vooral koude dranken of ijsjes om te pijn te verzachten. Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten.
Kies wel voor een waterijsje (melkproducten kunnen slijmvorming in de hand werken) en liefst niet op basis van zure ingrediënten, omdat deze de keel kunnen irriteren. Wat ook helpt, is water met ijsblokjes drinken. Veel water drinken is sowieso goed bij griep, zeker als je koorts hebt.
Fruit - bevat flavonoïden genaamd anthocyaninen, die virussen en bacteriën kunnen bestrijden en het immuunsysteem versterken. Flavonoïdensupplementen kunnen ook goed werken. Een paar van de beste bronnen zijn aardbeien, cranberry's, blauwe bessen en bramen.
Nieuw onderzoek toont aan dat melk de symptomen verergert. Zuivel stimuleert namelijk de slijmvorming en als bijholtes gevuld worden met slijm verhoogd dit de kans op ontstekingen. Ook doe je er goed aan om geen gefrituurd voedsel te eten. Naast het feit dat dit vaak vettig is, irriteren ze de keel ook.