Draadalg bestrijden in een aquarium In aquaria komt draad alg eigenlijk alleen voor als er te veel licht wordt gegeven. Doordat het licht lang aanstaat gaan de planten langer voeding en CO2 opnemen, hierdoor ontstaat er een CO2 tekort. Draad alg kan je verminderen in je aquarium door CO2 toe te voegen.
Draadalgen vijver voorkomen
Draadalgen en zuurstofplanten gebruiken dezelfde voeding. Hoe meer voedingsstoffen de zuurstofplanten al uit het vijverwater opnemen, des te minder blijft er achter voor draadalgen. Veel zuurstofplanten gaan dus de groei van draadalgen op een natuurlijke manier tegen.
Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater.
De oorzaken van draadalg
Wanneer het aquarium al langer draait, kan de oorzaak worden gezocht in een onbalans in het aanbod van voedingsstoffen. Dit gaat dan vaak gepaard met een tekort aan CO2. De plantengroei in het aquarium blijft achter, waardoor de algen geen concurrentie hebben van de aquariumplanten.
Algisin is reeds 20 jaar op de markt, en kan beschouwd worden als één van de beste producten om draadalgen af te breken. Het product is herkenbaar doordat het lijkt op een zandachtige korrel met korrels van verschillende groottes.
Zorg voor voldoende zuurstofplanten
Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Plaatsen van voldoende zuurstofplanten in de vijver zorgt ervoor, dat deze planten meer voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen en er minder overblijft voor algen.
Draadalg voorkomen: voldoende zuurstofplanten
Wanneer er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan, zullen deze zoveel voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen dat er vrijwel niets achterblijft voor de groei van draadalg. Voldoende zuurstofplanten is daarom een zeer effectieve manier van draadalg voorkomen.
Draadalg bestaat uit lange slierten of strengen. Als je er met je hand doorheen woelt in het water voelt het zacht en slijmerig aan. Een beetje draadalg is doorgaans niet erg maar zodra de algen drijvende plakkaten gaan vormen ontstaan er problemen.
Gelukkig zijn draadalgen niet schadelijk voor de vijver. Doordat algen veel lijken op waterplanten, zijn ze zelfs goed voor je vijver. Ook voor je vijvervissen vormt dit geen probleem. Echter een vijver die door draadalgen overwoekerd wordt, is natuurlijk geen gezicht.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Een blijvende oplossing voor het zweef algenprobleem (groen water) is een UV-C Filter. De ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Een vijverfilter is ook een uitkomst voor het algenprobleem.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Draadalgen kun je meestal makkelijk van zweefalg onderscheiden, door op het volgende te letten: Draadalg vormt slierten en plakkaten, die je uit de vijver kunt pakken. Het water in een vijver met draadalg is meestal wel helder. Zweefalg is een eencellige algsoort, die het vijverwater groen kleurt.
Alg wil bij een hoog zuurstofgehalte in het water niet groeien. Het zuurstofgehalte dus zo hoog mogelijk houden en dat heeft zelfs een uitdrijvende werking. Want waar zuurstof zit, kunnen geen stikstof of andere gassen zitten, zoals zwavelwaterstof en methaan uit bronwater.
Bij Algisin 1.000ml en 2.500 ml verpakkingen, 1 maatschep (15 ml) per 300 liter vijverwater. Bij Algisin 5.000 ml verpakking, 1 volle maatbeker (150 ml) per 3.000 liter vijverwater. Twee behandelingen zijn soms nodig voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen kan/mag de behandeling herhaald worden.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen. Het lost je probleem niet op omdat je niets doet aan de oorzaak van de algenvorming. Kies dus voor een structurele oplossing en niet door zomaar zout in het water te gooien.
Draadalg is een hardnekkige groene wier alg die als een sliert door je aquarium heen gaat. Dit komt door een CO2 tekort of te veel licht waardoor er een CO2 tekort ontstaat. Door het licht of de CO2 aan te passen zal het draad alg verdwijnen.
Voeg 1 afgestreken maatschep (1ML) per week toe per 20 liter aquariumwater. Resultaten goed in de gaten houden en niet overdoseren. Inhoud: verkrijgbaar in 100 milliliter (voor 2000 liter water) en 250 milliliter (voor 5000 liter water).
Populaire moerasplanten
Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen. Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
Een algeneter, zoals de ancistrus, is een vis die zich specialiseert in het consumeren van algen en ander organisch materiaal in vijvers en aquaria. Deze vis staat ook bekend als een algivoor vanwege zijn dieet dat bestaat uit verschillende soorten algen, waaronder zweefalgen en draadalgen.
De basis van een vijver is gezond water. Nu je de waterhardheid op peil hebt gebracht kun je vast wat algen met de hand verwijderen. Probeer dit eventueel met een net of plantentang te doen. Wat ook wel eens wil werken is twee stokjes tegen elkaar aan houden en hiermee de draadalg oprollen.
De meest kansrijke structurele maatregel tegen blauwalg is het terugdringen van het aantal voedingsstoffen waar blauwalgen op gedijen. Sanering van puntbronnen, aanpak van erosie en afspoeling, en vermindering van (kunst)mestgebruik dragen bij aan dit doel.