Hoe meer vermogen de versterker heeft, hoe beter deze “de baas is” over de speakers. Een beter gecontroleerd geluid is het gevolg. Wel moet je opletten bij het vergelijken op vermogen van versterkers, omdat fabrikanten vaak verschillende meetmethoden hanteren.
High Fidelity, apparatuur die zich onderscheidt van de rest door een hoge mate van betrouwbaarheid, bedieningsgemak, klank, waardevastheid, jarenlang luisterplezier garandeert en een hoger prijskaartje heeft. Een HiFi set koop je voor elk bedrag tussen de pakweg Fl. 2000,- en vul zelf maar in.
Wel is het bedrijf ietwat terughoudend wat betreft nieuwe technieken. Ook Denon is een high-end merk en wanneer we over high-end merken spreken zijn dat natuurlijk high-end merken voor de gemiddelde home cinema eigenaar. Het kan namelijk altijd nog duurder groter en beter.
Beste prijs-kwaliteit: Marantz PM6007
Marantz heeft een lange traditie van de beste versterkers te produceren. Deze vernieuwde versie van de PM6006 is ook dit jaar de versterker met de beste prijs-kwaliteitverhouding. In plaats van wifi, bluetooth of internetradio toe te voegen, koos Marantz voor betere audio.
Klasse A. Klasse A is de meest pure versterkingstechniek in audio. De output-stage of uitgangstrap (transistors of buizen) draagt zorg voor de hele sinusgolf. Daarbij blijven de transistors altijd 'aan', wat wil zeggen dat ze altijd onder stroom blijven, ook als er geen muziek speelt.
Zoals we net aanhaalden, is de kostprijs die je redelijkerwijs moet incalculeren voor een high-end audioset afhankelijk van heel wat factoren, maar grosso modo kan je stellen dat een bedrag van om en bij de 5.000 euro voldoende moet zijn om een complete high-end stereo-installatie samen te stellen.
Simpel, je moet ervoor zorgen dat de versterker waarop je de speakers aan wilt sluiten ook met die weerstand overweg kan. Indien je speakers met een weerstand van 8 ohm hebt dan is er eigenlijk weinig om je druk over te maken. Zo goed als elke versterker kan met 8 ohm speakers overweg.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen. Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Auna verwerkt de laatste trends, technologische innovaties en feedback van gebruikers in al zijn producten. Daarom levert het merk keer op keer uitstekende producten op. En dat is te merken. Steeds meer huishoudens ontdekken deze producten; al in ruim vijftien landen zijn de speakers van dit merk te vinden.
Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten. Als je niet zeker bent, kun je beter teveel dan te weinig vermogen kiezen.
Het aantal speakers wat je kan aansluiten op versterker is afhankelijk van de pa versterker en de passieve speakers zelf. Dit heeft o.a. te maken met de weerstand (uitgedrukt in ohm, het symbool van weerstand is Ω) van de aan te sluiten speakers.
Onze favoriete vintage Accuphase receiver is de E-202. Met 100 watt per kanaal in 8ohm ruim voldoende vermogen voor de meeste speakers en luisterruimtes. Klankmatig is dit wellicht de beste vintage versterker die je kunt kopen voor rond de duizend euro als je van een warme en neutrale klank houdt.
De versterker is de drijfkracht in het systeem. Het moet in geval van een geïntegreerd model het signaal van de (of een) bron ontvangen, het volume naar wens aanpassen en vervolgens versterken naar een signaal wat geschikt is voor de luidspreker.
Luister je graag muziek in de woonkamer? Dan is een wifi speaker een goede keuze. Je koppelt meerdere wifi speakers aan elkaar voor een multiroom opstelling. Zo luister je door het hele huis naar hetzelfde nummer.
De versterker is het hart van iedere audio installatie en bepaalt de algehele geluidskwaliteit.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Hoe dan ook, een klasse D-versterker kan door dat supersnel schakelen extreem efficiënt zijn. 90 procent is haalbaar, in theorie zelfs 100 procent. Efficiëntie betekent ook dat deze versterkers niet snel warm worden en dat ze compact blijven.
Bij klasse H (figuur 4) gebeurt in principe hetzelfde als bij klasse G, alleen wordt hier de voeding niet continu gevarieerd, maar zijn er een aantal voedingsspanningen (meestal twee) waartussen wordt geschakeld. Op deze wijze kan vooral bij grotere vermogens de dissipatie in de eindtrap behoorlijk worden gereduceerd.
Denon (株式会社デノン, Kabushiki Kaisha Denon) is een Japans elektronicabedrijf, gespecialiseerd in de productie van hifi-apparatuur voor de professionele en consumentenmarkt.
Marantz kan geen specifieke aanbevelingen geven welke luidsprekers het best combineren met onze apparaten. Wij raden aan om u vooraf aan de aankoop van onze componenten uitvoerig te laten informeren door uw erkende Marantz-dealer, om zo te ervaren welke modellen het best aan uw eisen zullen voldoen.
Denon DRA-800H AV-receiver – Beste Denon AV-receiver
Wil je graag een Denon AV-receiver kopen? Dan kan je daarvoor kijken in de richting van de Denon DRA-800H AV-receiver. Het betreft hier een stereo receiver welke is voorzien van netwerkmogelijkheden evenals HEOS multiroom.