Masseer het tandvlees van je baby waar de door te komen tand zit om de pijn te verlichten. Je kunt dit met je (schone) vinger doen, maar ook met een wattenstaafje. Geef je kindje iets om op te bijten, zoals een bijtring. Leg de bijtring even in de koelkast, dit zorgt voor extra verkoeling.
Hoe lang je baby last heeft van het tandjes krijgen, is niet te zeggen. Soms duurt het maar een paar dagen, soms veel langer. Niet iedere baby heeft er evenveel last van en ook de symptomen kunnen verschillen. Zo zal de één alleen wat hangerig zijn, terwijl een andere baby alleen heel veel kwijlt.
Tips bij doorkomende tandjes
Masseer met je vinger voorzichtig het tandvlees van je baby op de plek waar het tandje doorkomt. Geef je baby een gekoelde bijtring (niet uit de vriezer, alleen uit de koelkast!) of een koel, nat washandje om op te sabbelen en kauwen. Laat je baby koud water drinken.
Geef je baby bij hevige pijn of koorts paracetamol voor kinderen (15 mg/kg, vier keer per dag met tussenpozen van vier uur).
Als je kind erg veel last heeft van de doorkomende tandjes, mag je best een paracetamol zetpil geven die bij zijn leeftijd past. Paracetamol is een pijnstiller die pijnstillend en koortsverlagend werkt.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van een zetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
Baby's kunnen minder honger hebben en weigeren om te eten of te drinken omdat hun mond pijn doet. Meer kwijlen. Een van de tekenen van een baby die tandjes krijgt, is kwijlen. Door het overmatig kwijlen kunnen baby's diarree krijgen, waardoor ze mogelijks last hebben van luieruitslag.
Eén of twee rode en warme wangetjes Een slecht humeur: je kind kan prikkelbaarder zijn dan anders en sneller huilen Irritatie rond de mond Lichte koorts (minder dan 38°) Verstoorde slaap Tijdelijk minder eetlust Let er wel op dat je al die symptomen niet meteen wijt aan doorkomende tandjes: als ze er daadwerkelijk ...
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.
In Nederland is lidocaïne orale gel verkrijgbaar als OTC-product (Dentinox, concentratie 0,38%). Dit middel kan volgens het CBG in de voorgeschreven – lage – dosering veilig worden gebruikt bij doorbrekende tanden en kiezen (viermaal daags twee tot drie druppels aanbrengen met een wattip).
Dat masserende kauwen op de vingertjes verzacht de pijn aan het tandvlees. De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft.
Lidocaïne verdooft de pijn gedurende korte tijd. De werking houdt ongeveer een kwartier tot een half uur aan na aanbrengen of doorslikken van de vloeistof.
Leg je kindje gerust wat vaker aan de borst, maar ook bij kunstvoeding mag je tijdelijk een beetje extra melk maken in deze periode.. Ook een speentje tussendoor kan helpend zijn om de pijn te 'overstemmen'. Bij kindjes die al vaste voeding krijgen, kan je tussendoor wat kleine slokjes kamillethee aanbieden.
De meeste baby's krijgen hun eerste tandje tussen de 4 en 7 maanden. Eerder of later kan natuurlijk ook, maar het gemiddelde ligt rond de 6 maanden. Het doorkomen van kiezen en tanden gaat door tot de leeftijd van ongeveer 3 jaar. Dan hebben de meeste kindjes hun melkgebit bij elkaar gespaard.
Dat de ontlasting bij baby's verandert tijdens het doorkomen van tanden of kiezen is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch constateren veel ouders dat hun baby tijdens het doorkomen van tanden en kiezen een andere ontlasting heeft. Ze poepen vaker, hebben diarree of de ontlasting lijkt anders van geur en kleur.
Het doorkomen van de melktandjes begint met de middelste twee snijtanden in de onderkaak. Je baby krijgt tandjes en gaat er anders uitzien. Veel ouders vinden het doorkomen van het melkgebit een ware mijlpaal. Het doorkomen van tandjes kan voor je baby echter met de nodige ongemakken gepaard gaan.
Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Sommige kinderen zeggen hun eerste woordje als ze 10 maanden zijn, terwijl anderen pas met 20 maanden een duidelijk woord uitbrengen. Aan woordjes gaat trouwens een brabbelfase vooraf. Je hoort dan vooral een opeenvolging van dezelfde lettergrepen.
Gemiddeld genomen verschijnt het eerste tandje als je baby rond de 5 tot 8 maanden is. Meestal komen de tanden en kiezen wel in een vaste volgorde bij baby's door. In de regel komen als eerste de snijtanden door, gevolgd door de kiezen en hoektanden.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Gemiddeld komen de eerste tandjes door wanneer baby's tussen de vier en zeven maanden oud zijn. Dit is echter een gemiddelde, dus maak je geen zorgen als jouw kindje ze eerder of juist later krijgt.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Houd na het inbrengen de billetjes van uw kind even tegen elkaar. Als de zetpil is gesmolten verdwijnt de natuurlijke reflex om de zetpil uit te poepen. Dit is na ongeveer 1 minuut.
Een zetpil inbrengen kan soms vervelend zijn. Maar als je het op de juiste manier doet, is het zo gebeurd. Dit stappenplan kan je op weg helpen bij het inbrengen van een zetpil: Was je handen met warm water en zeep en droog ze goed af.
Bouw een spiegel van pijnstillers op in je bloed
Door pijnstillers in de juiste combinatie te gebruiken, versterken ze elkaar." Een pijnstiller geneest niet, maar verzacht alleen de pijn. "Pijn bestrijd je het beste door een goede concentratie aan pijnstillers op te bouwen in je bloed.