Een scarabee is een Oud-Egyptisch siervoorwerp, meest een amulet of zegel, in de vorm van een heilige pillenkever (Scarabaeus sacer). Dit diertje, dat zelf ook wel scarabee wordt genoemd, is een soort mestkever.
Scarabeeën zijn een onderfamilie van de mestkevers. Ze verzamelen mest van herbivoren, zoals paarden en kamelen, en draaien daar ballen van waar ze hun eieren in leggen.
De Egyptenaren geloofden dat hun overledenen na de dood verder reisden naar een nieuw en eeuwig leven. Om hun te beschermen op deze tocht kregen ze een amulet mee. Het meest bekende is de scarabee. Egypte bestaat voor het grootste deel uit woestijn.
In de godenwereld werd de kat echter vooral in verband gebracht met Bastet, een dochter van Ra. Zij werd afgebeeld als een kat of als een vrouw met de kop van een kat en was de godin van muziek, dans en vruchtbaarheid.
Het hert
Nou: in de Bijbel dachten ze dat ook! Het hert straalt vooral het verlangen naar geluk uit en is het ideale beeld van 'reinheid'. Daarnaast wordt het hert in de Bijbel soms gebruikt als verwijzing naar God of Jezus.
Wanneer je op vakantie naar het land gaat, houd dan rekening met de 5 heilige dieren in India. Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen.
Ze bijten en steken niet, ook hebben ze geen brandharen. Wél kunnen ze vliegen.
Voedsel. Mestkevers en met name de larven zijn in de regel planteneters die de mest eten van voornamelijk grotere zoogdieren zoals koeien en paarden. Sommige soorten hebben zich gespecialiseerd en leven uitsluitend van de uitwerpselen van bijvoorbeeld grote slakken.
De Egyptenaren geloofden dat de mestkever door generatie uit bolletjes mest ontstond. Ze wisten niet dat de oude kevers daarin hun eitjes hadden gelegd. Het diertje gold dan ook als een symbool van opstanding en nieuw leven.
De Farao was zo trots op zijn katten dat hij ze heilig verklaarde. De katten werden als goden aanbeden en het was voor iedereen verboden om een kat kwaad te doen. Op elke muur in de huizen en paleizen werden schilderingen van katten gemaakt. De Egyptenaren geloofden dat hun rijkdom en voorspoed door de katten kwam.
De oorspronkelijke naam van het Oog van Horus is Het Oog van Ra, wat in de mythologie van het Oude Egypte verwijst naar de vrouwelijke zon. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Het werd en wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming van het boze oog.
Horus was een dynastiegod die werd toegeschreven aan de koningen van de 0e t/m 3e Dynastie. Door de rol van Horus als hemelgod te verbinden aan de dynastiegod werd het grondlegger van het Egyptische koningschap. Zo werd de farao een incarnatie van Horus.
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
Figuurtjes van de godinnen Isis (met haar kind Horus) en Nephthys verwijzen naar de mythe van Osiris, heerser over het dodenrijk, en moeten de overledene helpen de dood te overwinnen. Al deze figuurtjes (maximaal 6 centimeter hoog) zijn gemaakt van faience met groenblauw glazuur.
Een mestkever maakt een bolletje mest en rolt dat naar het nest.
Poep-eters
Bij een konijn is dit net zo, want dit dier doet aan coprofagie. Dit houdt in dat een konijn zijn eigen ontlasting opeet. Om alle voedingstoffen te halen uit hun eten recyclen ze hun poep. Door het 'voedsel' tweemaal te verteren kunnen echt alle vitaminen en eiwitten benut worden.
Je ziet ze niet licht over het hoofd, met hun blauw glanzende buik. Ze liggen dezer dagen bij bosjes op de paden; zieltogend, ondersteboven, vergeefs spartelend met hun poten. Als je ze uit mededogen overeind helpt liggen ze zo weer op hun rug.
Planten hebben immers moeilijk verteerbare celwanden, dieren niet. Mestkevers hebben hier wat op gevonden; ze laten runderen de planten voorverteren en leven van de mest. De meeste rovende kevers eten kleine prooien, zoals lieveheersbeestjes die van bladluizen leven.
Ze houden niet van water. Engerlingen gaan dan dieper in de grond zitten. Het water geeft planten daarnaast de kracht om door te groeien en het uiteindelijk te winnen van de larven.''
Voedsel. Zowel de larven als de torren houden van plantaardig materiaal. Ze hebben echter een grote voorkeur voor brood en meel(producten) maar ook diervoeder (liefst meel), vermolmd hout en vodden staan op hun menu. Ze eten ook wel dierlijk materiaal zoals (dode) insecten.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
De koe staat stipt op één als we het hebben over heilige dieren. Dit heilige dier wordt onder andere vereerd om hun melk.
Op het doden van runderen staan in de staat in het noordoosten van India zware straffen, tot wel zeven jaar gevangenisstraf.