Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak.
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Gebruik alleen koffiedik, en geen gewone koffie. Strooi simpelweg wat koffieprut op de aarde rondom de plant en woel het de aarde in. Slakken willen nog wel eens de planten in een tuin snoepen en een mierenplaag is ook zelden goed nieuws.
Bij de bloemen
Strooi koffiedik rondom de rozen of de hortensia's om de bloemen een extra boost te geven. Zorg ervoor dat de totale diepte van de grond waarin je de koffiedik strooit, minder dan een centimeter diep is. Op die manier voorkom je schimmel en meeldauw.
In koffiedik zitten nog behoorlijk wat voedingsstoffen voor je planten of groenten. Denk hierbij aan planten die het goed doen op een zurige grond, zoals hortensias, lavendel of rozen.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Tip. Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Hoewel de koffiedrab enigszins afstotend werkt tegen slakken, is koffiedik niet effectief genoeg om kwetsbare planten te beschermen. De meeste naaktslakken in dit experiment waren erg jong en klein.
Laat regelmatig wat koffiegruis door je afvoer lopen, het houdt je leidingen proper en voorkomt verstopping. Koffiedik werkt ook als ontgeurder. Een potje in je koelkast en diepvries en vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo kun je ook je handen met koffiegruis wassen na het snijden van look of ajuin.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Het wordt door sommigen aangeraden om koffiedik door de gootsteen te spoelen, het zou namelijk vetresten in de afvoer oplossen. Voorlichtingsorganisatie Milieucentraal adviseert juist om het niet te doen, de reden: Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen.
Koffiedik laat je planten groeien
Gebruik koffiedik in je tuin dus met mate. En het werkt vooral goed voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia's, aardbeien en lavendel. Je kunt koffiedik trouwens ook prima gebruiken om paddenstoelen op te laten groeien.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Vanwege hun sterk ontwikkelde reukvermogen zijn ratten erg gevoelig voor bepaalde geuren. Of het nu gaat om sterke geuren, pittige geuren of ranzige geuren, zodra de geur te sterk wordt, zijn de ratten weg.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan. Die wormen produceren wormenmest en zijn op die manier weer goed voor het gazon. Nu is het wel zo dat koffiedik licht zuur is.
Koffiedik zit bomvol eiwitten dus daar gaan je planten hard van groeien. Je kan het gedroogde koffiedik ook nog bewaren in een gesloten zak, maar vergeet niet om het binnen 3 weken te gebruiken. Gerecycled koffiedik tovert je tuin om in een groene oase.