Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Ligt ook aan de kleuren rood en groen die je gebruikt, maar het zal normaliter een donker mengsel worden, donderbruin/zwart.
Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin.
Geel en blauw wordt samen groen.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Paars mengen
Omdat violet de complementaire kleur van geel is, krijg je violet door het mengen van blauw en rood. Paars is een violet met een hoog blauw gehalte, dus de mengverhouding mag niet 1:1 zijn. Dus als je iets meer blauw dan rood toevoegt, krijg je paars.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Roestbruin; een mix van oranje en bruin. Door de stoere kleur die dan ontstaat, een kleur voor bijvoorbeeld een vintage of industrieel interieur. De naam roestbruin komt van het feit dat deze kleur erg op roest lijkt en toch ook bruin is.
De zuivere kleur magenta kan slechts worden verkregen door gelijke hoeveelheden van rood en blauw licht te mengen: magenta licht bestaat niet. De tinten van de extraspectrale sector lopen van fuchsia (met meer rood licht), over roze naar paars (met meer blauw licht).
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint. Probeer de kleuren eens uit via de link hieronder.
Twee verschillende blauwen gemengd met primair geel. Ultramarijn ligt verder bij geel vandaan op de kleurencirkel, waardoor er een minder intens groen ontstaat.
Koningsblauw werkt bijzonder goed in combinatie met Geleigroen om een schemerig, gedempt groen te creëren in lijkt op de kleur van dennennaalden. Om deze combinatie donkerder te maken, moet je ook een heel klein beetje zwart toevoegen.
Rood kun je niet maken, behalve oranje rood, dat doe je door een tikje geel toe te voegen, of roze rood, dat doe je door een tikje wit toe te voegen.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Als je de kleur rood en blauw combineert dan ontstaan de kleuren paar en violet.
Je kunt een gewone roze kleur krijgen als je geen wit gebruikt. Dit hangt af van hoeveel je de rode kleur met water verdunt voordat de verf opdroogt. Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur.
Hoe meng je oranje: Combineer rode en gele verf. Gebruik op een palet het paletmes om kleine hoeveelheden rode en gele verf samen te voegen. Dit moet resulteren in oranje verf.
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
Hoe maak ik rood? Rood is een primaire kleur (samen met groen en blauw). Het is dus niet mogelijk de kleur rood samen te stellen uit andere kleuren.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.