problemen met gedrag en emoties, zoals snel geïrriteerd, somberheid, impulsief, verminderd zelfvertrouwen. problemen met cognitie, zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen, vertraagd aanleren van vaardigheden; lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn, snel overprikkeld, vermoeidheid, verminderde motoriek.
Bij aangeboren hersenletsel is er vóór of rond de geboorte schade ontstaan in de hersenen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een niet goed verlopen ontwikkeling van de foetus of door zuurstoftekort bij de bevalling. De ontwikkeling van het kindje verloopt daarna vaker moeizaam. Dit kan zo zijn op allerlei gebieden.
Men spreekt van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) na een half jaar tot jaar na de geboorte. Voor alle duidelijkheid spreekt men liever over de leeftijd waarop een hersenletsel ontstaan is bij een kind, ook om de gevolgen voor de ontwikkeling beter in te schatten.
Niet-aangeboren hersenletsel wordt onderscheden in twee gradaties: mild-traumatisch en zwaar-traumatisch. De aanwezigheid van hersenletsel kan mogelijk worden aangetoond met een scan: bijvoorbeeld een CT-scan, een PET-CT-scan of een MRI-scan.
Als het hoofd een klap krijgt, dan kan het hersenweefsel beschadigd raken. Soms ontstaat hierdoor schade aan de buitenkant van de hersenen. Ook de bloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien kunnen beschadigd raken. In dat geval is er een hersenletsel.
In hoeverre iemand herstelt van hersenletsel, hangt af van de situatie en persoon. Vaak treedt het meeste herstel op in de eerste periode na het oplopen van het niet-aangeboren hersenletsel. Maar er zijn ook mensen die na langere tijd nog verbetering merken, jaren nadat het letsel is ontstaan.
Veel voorkomende kenmerken van hersenletsel
De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen.
Schade aan de hersencellen door zuurstoftekort rond de geboorte gebeurt in twee fases: bij de geboorte zelf (de primaire fase) en tussen 6 en 72 uur nadat de pasgeborene is gereanimeerd en de bloedsomloop is hersteld.
Hoe ontstaat het? Hersenbloedingen ontstaan meestal bij ernstig te vroeg geboren kinderen in de eerste paar dagen na de geboorte. De bloedvaten zijn nog erg kwetsbaar bij deze groep kinderen en bij schommelingen in de bloeddruk kan er in het teer netwerk van bloedvaten een bloeding optreden.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Wees altijd voorzichtig met de fontanel
Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes. Was het hoofdje van je kindje voorzichtig.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
Onder de blijvende gevolgen van hersenletsel bevinden zich allerlei neurologische aandoeningen zoals vormen van spasticiteit, afasie, epilepsie, geheugenverlies, parkinsonisme en in ernstige gevallen een coma of een vegetatieve status.
Beschadigde hersencellen herstellen niet
In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk de lichamelijke genezing. Na zes maanden is er nog herstel, maar gaat het minder snel. Na een jaar is er meer zicht op welke klachten blijvend zijn.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.
Een kneuzing (contusie) van de hersenen ontstaat door een al dan niet opzettelijk trauma zoals een zware slag op het hoofd. De hersenen zijn op de plaats van het trauma beschadigd en kunnen gaan bloeden of zwellen. Hierdoor worden de hersenen weggedrukt en kan de zuurstoftoevoer van de hersenen in het gedrang komen.
Die plotselinge rem op actieve zenuwcellen kan zorgen voor klachten als desoriëntatie, verwarring en een tijdelijk verlies van het bewustzijn. Een klap op het hoofd bij contactsport is verraderlijk, menen de Australiërs.
Bij overprikkeling worden prikkels niet goed verwerkt. Je kunt dan veel meer prikkels ervaren dan normaal of het kost meer moeite om prikkels te verwerken. Er is nog geen goede test om overprikkeling te meten en om te bepalen waarom en wanneer er overprikkeling ontstaat bij iemand.
Traumatisch hersenletsel, ook wel bekend als Traumatic Brain Injury (TBI) of niet-aangeboren hersenletsel (NAH), ontstaat wanneer een externe kracht inwerkt op het brein. Mogelijke oorzaken zijn valpartijen, auto- en fietsongelukken en geweld.