Wat kosten het om een lam te slachten? De kosten variëren per slager. Contacteer je lokale slager voor de mogelijkheden en kosten. Wij betalen doorgaans tussen de €50,- en €75,- voor het slachten en uitsnijden.
De lammeren die zo'n 3 maanden oud zijn en 30 tot 36 kilo wegen, leveren per stuk zo'n 90 tot 108 euro op. Weidelammeren die wat ouder zijn leveren ook 100 euro op. De opbrengst van de wol stelt niet veel voor. Per volwassen ooi kun je zo'n 3,5 tot 4 kilo wol halen die 20 tot 30 cent per kilo opbrengt.
De totaalprijs na het slachten (zonder uitbenen) ligt al snel tussen de 250 en 300 euro. Uit historische prijsgegevens van Boerderij blijkt dat de prijs van slachtschapen in de periode rondom het offerfeest wel wat stijgen. De prijsstijging is echter niet zo groot dat prijzen rond de 300 euro uit komen.
Het doden van een schaap gebeurt met behulp van elektriciteit. De slachter beschikt daarvoor over een soort tang die aan weerzijden op de kop wordt geklemd. Daardoor worden de hersenen uitgeschakeld en is het schaap in wezen hersendood en kan geslacht worden.
Na zo'n drie tot vier maanden bij hun moeder, worden de lammetjes bij leeftijdsgenoten in groepen gezet. Als ze vier tot twaalf maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Op de vierde dag wordt niet meer geofferd. Daarnaast dient het slachten overdag te gebeuren en niet 's avonds[5] vanwege de volgende woorden van Allah (interpretatie van de betekenis): “En (zodat) zij de Naam van Allah op de bekende dagen zullen uitspreken (als dank) voor de veedieren waarmee Hij hen heeft voorzien.”
De lammeren moeten minstens 100 dagen oud zijn. Dit zijn de zuiglammeren. Maar vaker zijn de lammeren al ouder als ze worden geslacht. Een lam mag maximaal een jaar oud zijn.
Het gemiddelde per dag ligt daardoor ook elke maand ongeveer gelijk en schommelt tussen de 1,6 en 1,8 miljoen. Ook de voorlopige cijfers van 2018 (waarin de maan december ontbreekt) laten eenzelfde beeld zien. Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
536.900 schapen. 136.900 geiten. 5.100 'overig pluimvee' 2.500 eenhoevigen.
Gemiddelde prijzen van slachtlammeren
Ooien met een slachtgewicht tot 20 kg brengen momenteel gemiddeld €107,89 op, voor zwaardere dieren is dat €127,26. Bij de rammen liggen de gemiddelde prijzen op €133,36 (tot 22 kg), €146,64 (22 tot 25 kg) en €155 (boven 25 kg).
Slachtschapen eerste kwaliteit: €125 tot €165 (+€2,50). Tweede kwaliteit: €65 tot €125 (+€2,50). Ooien tot 20 kg: €105 tot €115 (+€2,50). Boven 20 kg: €115 tot €130 (+€2,50).
Moslims moeten tijdens het Offerfeest een schaap slachten, behalve als het echt niet anders kan. Dat heeft de Raad van moslimtheologen beslist. Als het niet mogelijk is om hier te slachten, kunnen moslims een volmacht geven om in het buitenland een schaap te laten slachten of mogen ze gewoon gaan bidden in de moskee.
Een lam dat voor de slacht wordt aangeboden heeft doorgaans een gewicht van tussen de 30 en 40 kilo. Dat levert ongeveer 15 tot 20 kilo vlees op.
lam gemiddeld op zo'n 210 euro.
De aankoop en huisvesting van schapen, voer, melkapparatuur en medicijnen zijn in ieder geval de belangrijkste kostenposten. Daar moet je de logistiek en de infrastructuur voor het slachten en verwerken van vleesschapen en de opslag/verwerking van de melk van melkschapen aan toevoegen.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht. Dit geldt met name voor schapen en geiten.
Bij onverdoofd slachten wordt bij een levend dier bij volle bewustzijn de keel overgesneden. Een scherp mes snijdt hierbij de grote bloedvaten in de halsstreek door. Behalve de bloedvaten worden ook andere structuren doorgesneden zoals de huid, spieren, zenuwen en de luchtpijp, wat zeer pijnlijk is.
Daar knapt een lam vaak snel van op. Daarna heeft het diertje direct nood aan biest. Geef het 5 tot 6 keer per dag kleine porties met een flesje.
Het is heel belangrijk dat je zorgt voor vers, mals gras en kwalitatief hooi. Daarmee weet je zeker dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Vul de voeding van je dieren af en toe aan met krachtvoeder. Bijvoorbeeld bij lammetjes die volop groeien, tijdens het dekseizoen of bij heel lage temperaturen.
Lamsvlees is niet gezonder of ongezonder dan andere vleesproducten. Lamsvlees bevat vitaminen en mineralen, zoals kalium, magnesium, zink en ijzer. Net als andere vleesproducten past ook lamsvlees uitstekend in een goed voedingspatroon.
Het Offerfeest is het feest van het offer van Ibrahim. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap - en dat is niet goedkoop (ca. € 300).
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.