In de geologie worden vier en soms vijf oceanen onderscheiden en ongeveer vijftig zeeën.
Dit wordt verstaan onder de zeven zeeën
Oceanen, ook wel wereldzeeën genoemd, zijn grote watermassa's die de werelddelen scheiden.
Sinds National Geographic in 1915 begon met het maken van kaarten, zijn er traditiegetrouw vier oceanen geweest: de Atlantische Oceaan, de Grote of Stille Oceaan, de Indische Oceaan en de Noordelijke IJszee.
Geografen verdelen de oceaan in vier grote segmenten: de Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Kleinere oceaanregio's worden zeeën, golven, bochten en baaien genoemd, zoals de Middellandse Zee, de Golf van Mexico, de Duitse Bocht of de Hudsonbaai.
Betekenis van de zeven zeeën bevaren
Hierbij is zeven een getal van volheid, een geluksgetal of volmaakt getal zoals dat ook in bijvoorbeeld de Romeinse geschiedenis of de Bijbel regelmatig terugkomt: Rome is gebouwd op zeven heuvels, een week heeft bijvoorbeeld zeven dagen en er zijn zeven wereldwonderen.
De oceaan bevat ongeveer twintig miljoen ton aan goud.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Na het Five Deeps-project en publicatie in 2021 van een nieuw wetenschappelijk rapport in het Geoscience Data Journal, wordt de Challengerdiepte (10.925 ± 4 m) beschouwd als diepste punt op aarde.
Weer 125 miljoen jaar later ontstond de kleinste oceaan, namelijk de Noordelijke IJszee. Omdat dit de kleinste oceaan is, wordt het een zee genoemd. Het verschil tussen een oceaan en een zee is dat een zee kleiner is.
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
Dat water kwam van vele meteorieten (vaak beschreven als "vuile sneeuwballen" omdat er ook veel rotsen en stof in zat) die insloegen op de zich vormende aarde. Maar dat water bevond zich al in die meteorieten voordat de aarde werd gevormd. Dit water is dus minimaal vijf miljard jaar oud.
Volgens bovenstaande definitie zijn de volgende zeeën geen zee: Dode Zee. Kaspische Zee.
En dat heeft van alles te maken met de status van dit stuk water: is het een zee of een meer? Geografisch gezien is het een meer; het water is omsloten door land. Maar de landen hebben nu officieel besloten dat het een zee is. Het laatste heikele punt: de exacte verdeling van de ruim aanwezige grondstoffen.
Algemeen gesteld zijn zeeën kleiner, ondieper, meer kustgebonden of deels door land ingesloten, en rijker aan leven dan hun grotere zussen, de oceaanbekkens.
Er lijkt bijna tien kilometer onder de Marianentrog een verborgen ecosysteem te bestaan dat aanwijzingen bevat voor het zoeken naar leven in het zonnestelsel. Monsters van serpentine uit een onderwater-moddervulkaan bevatten organische materialen dat lijkt op afval van microben die diep onder het oppervlak leven.
Wetenschappers hebben de diepst levende vis ter wereld ontdekt in de Stille Oceaan. Het gaat vermoedelijk om een slakdolf, een kleine straalvinnige vis. Het dier werd gefilmd op 8143 meter diepte in de Marianentrog, een kloof die wordt beschouwd als de diepste plek in de oceanen.
De eerste dampkring die zo gevormd werd bestond voornamelijk kooldioxide, zuurstof, waterstof en waterdamp. Uit de waterdamp en het bevroren water van de kometen die op aarde insloegen ontstonden de eerste oceanen.
"De Noordzee is een zeer gevaarlijke zee", zegt duiker Johan Rycx. "De temperatuur van het water is nu amper 13°C en heel vaak is het koude water de hoofdoorzaak de problemen. Daarbij komen ook nog andere gevaarlijke factoren, zoals de sterke stroming, de wind en ook de verraderlijke stand van de zee, eb of vloed.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
De goudmijnen in Zuid-Afrika zijn al de diepste ter wereld. Sommige reiken tot 3,5 kilometer onder de grond.
Waarom Nederland stapels goud onder de grond heeft
Het Nederlandse goud ligt strategisch verspreid over de wereld: in de VS, Canada en Engeland. Maar ook in eigen land liggen 15.000 staven goud, in een zwaarbeveiligde kluis onder De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.