In het algemeen wordt afgeraden Nicotinell zuigtablet langer dan 6 maanden te gebruiken. Bij sommige ex-rokers kan een langere behandeling met de zuigtabletten nodig zijn om te vermijden dat ze opnieuw gaan roken. Indien u de zuigtablet na 9 maanden nog steeds gebruikt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.
1 tablet elke 1–2 uur opzuigen; gewoonlijk 8–12 zuigtabletten/dag; max. 30 zuigtabletten (van 1 mg) of 15 zuigtabletten (van 1,5, 2 of 4 mg). Gebruik maximaal 1 zuigtablet per uur. Na circa 1,5–3 maanden de dosering geleidelijk verminderen; maximale behandelduur is 6–9 maanden.
Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een milde roes, die enkele minuten duurt. Nicotine heeft een paradoxale werking: zowel stimulerend als kalmerend. Dit effect is tijdelijk.
Is nicotine schadelijk voor de gezondheid? Nicotine is in hoge concentraties een gevaarlijke en zeer verslavende chemische stof. Het kan een verhoging van de bloeddruk, hartslag, bloedstroom naar het hart en een vernauwing van de slagaders (bloedvaten) veroorzaken.
Een overdosis nicotine is dodelijk. Meestal wordt 30-60mg genoemd als fatale dosis, maar er is onderzoek dat suggereert dat deze fatale dosis voor volwassenen hoger ligt. Voor rokers geldt een hogere fatale dosis, omdat rokers ongevoeliger worden voor de effecten van nicotine.
Nicotinell® pleister is 24 uur te gebruiken. Plak elke ochtend een nieuwe nicotinepleister nadat je de oude hebt verwijderd. Plaats de pleister op een onbeschadigd, droog en haarloos deel van de huid, zoals je bovenarm, bovenrug of heup. Strijk de randen van de nicotinepleister glad zodat die goed hecht.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.
Het doormidden knippen van pleisters wordt dus afgeraden, omdat het van invloed kan zijn op de manier waarop de pleister nicotine afgeeft aan de bloedsomloop.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Na het roken van een eerste sigaret kunnen symptomen optreden zoals duizeligheid, misselijkheid en braken. Symptomen van een zware nicotinevergiftiging zijn braken, diarree, zweten, hoofdpijn en spiertrekkingen. In het ergste geval kan de roker zelfs in coma raken.
Wanneer gebruikt bij het verminderen van roken ter stoppen met roken: - 2 mg kauwgom: neem niet meer in dan 24 stuks per dag - 4 mg kauwgom: neem niet meer in dan 12 stuks per dag Page 4 4 november 2021 Stoppen met roken De duur van de behandeling is individueel, maar duurt gewoonlijk tenminste 3 maanden.
Op het moment dat u nicotinepleisters gebruikt kunt u beter niet roken. Door de pleisters wordt een continue dosis nicotine afgegeven. Als u daarnaast nog een sigaret rookt, kunt u teveel nicotine binnen krijgen. U loopt dan kans op een overdosis of nicotinevergiftiging.
Nicotinepleisters: alleen bij stoppen
Dan is er een risico op bijwerkingen zoals snelle hartslag, klam zweet, hoofdpijn en duizeligheid.
Vermijd plekken die veel bewegen, zoals gewrichten en plaatsen die tegen de kleding wrijven. Om de pleister goed te laten plakken moet je deze minstens 10 seconden stevig aandrukken.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Volgens de krant L'Avenir heeft de online apotheek Viata de top 5 van favoriete nicotinevervangers van hun klanten gepubliceerd: de zuigtabletten zouden het meest succes hebben (33%), daarna de sprays (25%), de kauwgommen (20%), inhalators (13%) en patches (7%).
Snelle, altijd beschikbare hulp om je behoefte aan roken discreet te verminderen. Nicotinell® zuigtabletten lossen op in de mond en geven zo een dosis nicotine af die je helpt je behoefte om te roken weg te nemen. Ze zijn handig en discreet, dus je kunt ze in bijna elke situatie gebruiken, waar je ook bent.
Je kunt beter geen nicotinekauwgom of -tabletten gebruiken als je ontstekingen in je mond of keel hebt of een kunstgebit hebt. In dat geval kun je beter nicotinepleisters gebruiken.
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
Rokers zijn meestal makkelijk te herkennen. Ze hebben een grauwere huid, meer rimpels en zien er ouder uit dan ze zijn. Dat komt doordat de structuur van je huid door roken wordt aangetast. Als dit niet genoeg is om een roker te identificeren kan je altijd nog naar zijn tanden of nagels kijken.
Gebruikers van snus of nicotinezakjes kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Als dit mild is, dan kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven.
Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar. Niet iedereen die stopt, mist het roken.