De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Met een ontluchter voegt u een klepje toe aan de afvoer. Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten.
Het sifon zit onder de wasbak en dient als stankafsluiter, maar doordat er soms zeepresten in blijven zitten, kan het voorkomen dat de badkamer stinkt naar riool. Om deze schoon te maken draai je het sifon, ook wel zwanenhals genoemd, voorzichtig los en zet je een lege emmer onder de afvoer om lekken te voorkomen.
De ontspanningsleiding is meestal het laatste deel van de leiding dat boven het dak uitsteekt (foto onderaan, geheel rechts). Ivm. mogelijke stankoverlast zijn er voor de plaats van de dakdoorvoer van de ontspanningsleiding speciale eisen opgesteld.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
U controleert de mate van beluchting ten eerste bij het dak. Hier dient een ontluchtingspijp (rioolbeluchter) uit te steken. Deze rioolbeluchter zorgt voor de beluchting van het rioolstelsel, waardoor de afvoer van water snel en vakkundig verloopt.
Oplossing: ontluchting plaatsen (grote buis tot boven het dak). Deze moet op het hoogste punt van het huis staan. - beluchting: wanneer er water door de buizen stroomt komt er een onderdruk achteraan, waardoor een lucht in de buizen gezogen wordt.
Petrichor ontstaat wanneer regen op droge grond valt. De moleculen verantwoordelijk voor deze geur zijn ontstaan, door chemische reacties van plantenresten en bacteriën, tijdens droog en warm weer.
Op de plek waar water naar toe stroomt zit lucht wat zo snel mogelijk het systeem wil verlaten. Dit is volgens de richtlijnen geregeld met een standleiding met daarboven een ontspanningsleiding die niet kleiner in diameter mag zijn dan de standleiding.
Als u vermoedt dat de stankoverlast uit bijvoorbeeld het riool komt, is een camera inspectie een prima middel voor geurdetectie. Ook is het een optie een monster te nemen van de lucht: een deskundige neus stelt dan de geur vast.
Zo kan de rioollucht veroorzaakt worden door een verstopping, een lekkage of externe factoren. Veel voorkomende oorzaken zijn: Verstopte afvoer. Door de verstopping kan de afvoer niet ontluchten, of blijft de geur van afvoerwater hangen.
Geur meet men over het algemeen met behulp van de menselijke neus. Volgens een gestandaardiseerde methode worden met behulp van een olfactometer verschillende verdunningen gemaakt van een luchtmonster dat geurcomponenten bevat.
Vooral bij sifons van gootsteen en wasmachine e.d. kan een beluchte sifon erg nuttig zijn. Ontluchting betekent dat de lucht in een (meestal grotere) afvoer vrij weg kan komen. Een ontluchter is altijd óók een beluchter want de lucht kan er uit, maar ook er in.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
De sifon als beluchter functioneert: heb je een onderdruk in het systeem dan zuigt hij lucht aan (beluchter), maar door het membraan kan er bij overdruk nooit water teruggeduwd worden. Bij een grote waterlozing op het systeem ontstaan er dus geen problemen.
Een rioollucht in huis is zeer ongezond en schadelijk voor de gezondheid. In deze rioollucht zitten namelijk schadelijke gassen als waterstofsulfide (verantwoordelijk voor de rotte eieren lucht) en methaan. Met name hoge concentraties waterstofsulfide kunnen zeer slecht zijn voor de gezondheid.
Wanneer er vervolgens een flinke bui valt, zoals een zomerse regenbui, dan komen er hele kleine luchtbelletjes vanuit de grond omhoog. Als deze vervolgens openbarsten komen de stofjes in de lucht terecht. Als deze stofjes je neus bereiken, ruik je de geur van een regenbui in een droge periode: petrichor.
En het antwoord is simpel: ja, je kunt de bliksem ruiken. Sterker nog, tijdens een zwaar onweer in de zomer van 2015 heb ik de bliksem meerdere malen geroken.
Wanneer u een PVC beluchter of een ander soort beluchter op uw riool plaatst dan wordt de afvoer afgesloten met een klepje. Wanneer er sprake is van onderdruk in het riool dan wordt dit klepje geopend en kan er lucht het riool in gezogen worden. Wanneer er geen sprake meer van onderdruk is dan sluit het klepje weer.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc.
U kunt een ontluchtingsprobleem herkennen aan een lage waterstand in de wc. Als het water erg laag staat functioneert het niet meer als buffer tegen nare geurtjes uit het riool. Het water staat vaak laag als er in de riolering onderdruk ontstaat. Dit probleem komt niet alleen voor bij wc's maar ook bij vaatwassers.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen.