In de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. De maximale termijn kan echter ook korter of langer zijn. Hoelang je een caravan of camper mag parkeren, vind je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. Neem deze dus zeker even door.
De nadelen:
Reken gerust op 100 euro per dag, en in het hoogseizoen zelfs nog veel meer. De kosten voor gasflessen, toiletvloeistof en kampeerplekken nog niet eens meegerekend, - Een camper biedt bij lange na niet het comfort van een hotelkamer, - Elk ritje moet je met je camper maken.
"Het heeft geen zin om het voertuig voor een dag of een week binnen de gemeentegrenzen te verplaatsen. Zelfs als u uw voertuig een dag gebruikt en 's avonds weer neerzet, bent u in overtreding. De tijdsperiode van 3 dagen blijft gehandhaafd ongeacht de plek of de verplaatsing.
In de meeste gemeenten mag jouw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente. De regeling geldt niet alleen voor caravans en campers, maar ook voor vouwwagens en aanhangers.
Het rijden in een camper is makkelijker dan je denkt. Als je gewend bent aan auto rijden en je bewust bent van de verschillen met een camper, zou je weinig moeite moeten ondervinden. Met de juiste inzichten en de daarbij behorende rijtechnieken kan je veilig en relaxt naar je bestemming rijden.
Met een camper mag en kunt u niet zo hard rijden als met een auto. Natuurlijk wenst u op reis niet enkel te rijden en wilt u vooral veel zien. Daarom raden wij aan om een gemiddelde afstand van 150 mijl / ca.250 km per dag aan te houden.
Vergeet niet dat de technische staat van de camper veel invloed heeft op de afstand die je ermee kunt maken. Kortom, gemiddeld gezien kun je er van uit gaan dat je met een dieselcamper ongeveer 500.000 kilometer mee kunt maken.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur. Maar in Duitsland mag je wel op parkeerplaatsen overnachten, tenzij er een verbodsbord staat.
Regelgeving lange caravans en campers
Is je kampeervoertuig langer dan 6 meter en breder dan 2,40 meter, dan mag je waarschijnlijk helemaal niet binnen de bebouwde kom parkeren. Je mag in dit geval alleen parkeren op een parkeerplaats voor vrachtwagens.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt.De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Want in het regelement verkeersregels en verkeerstekens staat dat dit soort stukjes grond te klein zijn voor een formele oprit. Dat is de reden dat ze gezien worden als onderdeel van de openbare weg. Dat betekent dat je daar dus niet mag parkeren, ook al is het eigen grond.
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto. U betaalt dan het zogenoemde kwarttarief.
Want u hoeft een camper niet mee te tellen bij uw box 3 vermogen. Het is immers een roerende zaak. De enige uitzondering daarop is dat u de camper kocht met het idee om deze (hoofdzakelijk) als belegging aan te schaffen. Die uitzondering doet zich in de praktijk nauwelijks voor.
Volgens de Nederlandse wet mag je inderdaad wonen in een camper, maar wil je die camper (in Nederland) kunnen registreren en verzekeren dan heb je een woonadres of briefadres nodig.
Half-integraal en integraal campers zijn iets zuiniger en rijden normaliter tussen de 8 en 11 kilometer per liter. De vaak kleinere en lichtere buscampers rijden het zuinigst; hiermee kunt u tussen de 1:9 en 1:13 halen.
2/ Camperstop
De gratis Camperstop-app geeft een overzicht van ruim 10.500 camperplaatsen, verspreid over 27 Europese landen.
Op het kentekenbewijs van een nieuwere kampeerauto staat hoeveel zitplaatsen hij heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. Dan is het simpel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet. In oudere kampeerauto's staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs.
Veel camperverzekeraars stellen een limitiet aan het aantal kilometers dat per jaar gereden mag worden met de camper. Zo zijn er camperverzekeraars die in de polis hebben opgenomen dat er maximaal 10.000, 15.000 of 20.000 kilometer per jaar mag worden gereden met de camper.
De meeste wintercamperaars zoeken een warme bestemming op tijdens de koude maanden, 45 procent gaat op zonvakantie met de camper. Spanje is veruit de populairste bestemming voor de overwinteraars.Ook Portugal en Marokko worden regelmatig bezocht.
Hoeveel kosten je kwijt bent aan je camper is afhankelijk van zijn leeftijd en onderhoudsgeschiedenis. Houd rekening met zo'n € 350 en € 650 per jaar.
Vanaf 2035 is het dus onmogelijk om nog een nieuwe camper te kopen met een dieselmotor. Daarnaast schieten milieuzones en lage-emissiezones als paddenstoelen uit de grond, waarbij de emissievoorwaarden steeds strenger worden.
Wat kost een camper? De prijs van een camper is van enorm veel factoren afhankelijk; nieuw of tweedehands, bouwjaar, merk, comfort, kilometerstand… gemiddeld genomen kun je stellen dat een camper tussen de 15.000 en 150.000 euro kost.
Voor een camper met bouwjaar vanaf 2015 gelden nauwelijks beperkingen. Vanaf januari 2020 geldt er een nieuw systeem waardoor milieuzones in Nederlandse steden beter op elkaar aansluiten. Allereerst hebben enkel camperaars last die een oudere diesel hebben. Tot 2025 gelden er twee soorten zones in Nederland.