Het gebruik van Whatsapp is gratis1. Tenminste, het verzenden en ontvangen van berichten en media via de app kost niets.
Een tekstbericht kost je bijna niets. Dit is zo'n 1 à 2 KB per bericht. Dat betekent dat je binnen 1 MB zo'n 500 tot 1000 tekstberichten kunt versturen. Stuur je ook vaak foto's via Whatsapp, dan lopen de kosten al wat verder op.
Bellen via WhatsApp is in principe gratis. Wel heb je een smartphone nodig, dus een toestel waarmee je apps kunt downloaden. En de WhatsApp app natuurlijk. Met bellen via WhatsApp maak je gebruik van een internetverbinding.
Bellen via Whatsapp "kost” alleen data. Zolang het datagebruik gratis is (de Wifi) en binnen de databundel blijft (via 4G) zijn er aan beide zijden geen (extra) kosten. Wie het gesprek begint maakt niet uit.
Vanaf versie 2.19.120 kan dit wel, dankzij de ondersteuning voor wisselgesprekken. Zodra je gebeld wordt als je al in een gesprek zit, zie je nu een knop om het huidige gesprek op te hangen en het nieuwe gesprek te beantwoorden. Zolang je dit niet doet, blijft de telefoon bij de beller gewoon over gaan.
WhatsApp op vakantie in het buitenland
Wanneer je WhatsApp wilt gebruiken in het buitenland met iemand die in Nederland zit, heb je dus mobiele dataverbinding nodig. Je moet dus vaak de roamingskosten betalen in het buitenland, maar houd er rekening mee dat deze kosten al snel hoog kunnen oplopen.
Ga naar het adresboek van je telefoon. Als je het telefoonnummer van het contact toevoegt, voer je eerst het plusteken (+) in. Voer het landnummer in, gevolgd door het volledige telefoonnummer.
Als je in het buitenland bent, kun je je WhatsApp-account nog steeds gebruiken via mobiele data of wifi. Als je op reis een lokale simkaart gebruikt, kun je WhatsApp nog gewoon gebruiken met je eigen nummer.
(What's)Appen doe je via een app op een smartphone. Met de telefoon stuur je korte berichtjes naar elkaar, en dat gaat dan meestal om een vriend(in) of familielid. Chatten doe je op een computer, laptop of tablet, en dat gaat via een internetwebsite. Via die website wissel je korte berichtjes met een ander persoon.
Mensen met elkaar verbinden, dat is volgens het persbericht over de overname van WhatsApp door Facebook de gezamenlijke missie van de bedrijven. Maar het verdienmodel achter die missie is bij WhatsApp compleet anders dan bij Facebook. Facebook verdient bijna al zijn geld met de verkoop van advertenties.
Als iemand je belt via WhatsApp terwijl je al in een WhatsApp spraak- of videogesprek zit, ontvang je afhankelijk van het soort gesprek een melding. Je kunt dan kiezen om het gesprek te beantwoorden of te weigeren.
Omdat WhatsApp in Nederland niet geblokkeerd is, wordt jouw WhatsApp-blokkade opgeheven. Dit geldt ook als je in een land zit waar WhatsApp eigenlijk niet toegankelijk is. Een VPN leidt dus je internetverbinding om via een externe server.
Wat te doen bij een onbekend nummer
Open dan ook geen links en download geen bestanden. WhatsApp geeft een waarschuwing als iemand een bericht van een onbekend nummer krijgt. De ontvanger van het bericht kan vervolgens drie dingen doen: het bericht rapporteren, de afzender blokkeren of het telefoonnummer opslaan.
Verenigde Staten
West-Europa en Latijns-Amerika zijn echte Whatsapp-bolwerken. Opvallend genoeg is de VS, geboortegrond van de app, dat nog niet. Geen enkele berichtenapp heeft in dat land een echt sterke positie weten te verwerven; sms wordt nog steeds veel gebruikt.
Omgaan met ongewenste berichten
Als een bericht er verdacht uitziet of te mooi klinkt om waar te zijn, tik er dan niet op, deel het niet en stuur het niet door. Als je zo'n soort bericht ontvangt, raden we je aan het bericht te rapporteren, de afzender te blokkeren en het bericht te verwijderen.
De kosten voor gebeld worden in het buitenland - buiten de EU. Je betaalt in principe vanaf de Nederlandse grens tot je toestel in het buitenland. Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd.
Roamingkosten zijn de kosten die je maakt als je in het buitenland via een ander mobiel netwerk belt, sms't of internet. Het zijn de kosten die jouw Nederlandse provider aan het plaatselijke netwerk moet betalen voor het gebruik daarvan.
WhatsApp stelt je privacyinstellingen standaard als volgt in: Elke gebruiker ziet je laatst gezien en online, profielfoto, info en leesbewijzen. Je contacten kunnen je statusupdates zien. Elke gebruiker kan je toevoegen aan een groep.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Wanneer je een chat in WhatsApp dempt, krijg je geen meldingen meer. De app bleef tot vandaag echter wel een rode badge op het icoon met het aantal berichten tonen. Zelfs van chats die gedempt waren.
Kortom: als je voornamelijk thuis (via WiFi) gebruik maakt van internet en onderweg niet, dan heb je geen grote databundel nodig. Met 100 of 200MB kom je dan een heel eind. Voor 80 procent van alle gebruikers is een bundel van 500 MB trouwens genoeg en voor 95 procent een bundel van 1000 MB (ook wel 1GB genoemd).
Skype/bellen via internet
Als je gebruik maakt van mobiel internet ben je per uur Skype rond de 180MB kwijt. Dit geldt als je gebruik maakt van Skype video bellen. Heb je aan alleen audio genoeg, dan kom je rond de 50MB per uur uit.
Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde.