Voor de basis beveiliging op gebouwgrens (klasse 2) ca. € 1.000,- tot ca.€ 1.500,- (incl btw)De kosten zijn ondermeer afhankelijk van de afstand tussen de verschillende overspanningsafleiders (ivm de potentiaalvereffening) en de ruimte om e.e.a. te plaatsen.
Overspanningsbeveiliging: je bent niet verplicht om overspanningsbeveiliging op je zonnepanelen te laten aanbrengen.
Overspanningsbeveiliging plaats je na de verliesstroomschakelaar. Overspanningsbeveiliging wordt aan het begin van de elektrische installatie geplaatst. In een huishoudelijke installatie staat er voorop een verliesstroomschakelaar.
De overspanningsbeveiliging leidt de energie van een overspanning af naar de aarde. Om deze manier voorkom je dat de te hoge spanning bij de apparaten terecht komt en deze de apparaten vernietigd. Ook de leidingen van een elektrische installatie zijn hiermee beschermd.
Overspanningsbeveiliging 1-, 2- of 4-polig
Voor een 1 fase groepenkast heb je een 1-polige of 2-polige overspanningsbeveiliging nodig en voor een 3 fase groepenkast een 4-polige. Hieronder vind je de drie varianten van het merk EMAT. Deze componenten zijn geschikt voor DIN-rail montage en voorzien van 10 jaar garantie.
Een overspanning is de ruimte die door een dragend constructiedeel (bijvoorbeeld een ligger, spant, latei of boog) wordt overbrugd. Exacter gezegd, wordt er met een overspanning bedoeld de afstand tussen twee steunpunten.
Voor normale elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld koffiezetapparaten of mixers, adviseren wij stekkerblokken met overspanningsbescherming met een maximale lekstroom van 13.500 A. In principe adviseren wij u om elektronische apparaten waar men veel waarde aan hecht van een hogere lekstroom te voorzien.
Ook als de stroom weer wordt ingeschakeld kan er schade optreden. In een korte periode wordt dan meer dan de toegestane hoeveelheid stroom geleverd, waardoor uw apparaten defect kunnen raken. Dit heet piekspanning.
Als er een te hoge spanning optreedt, zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat alle geleidende systemen kortstondig met elkaar gekoppeld worden om spanningsverschillen te neutraliseren en piekstroom af te voeren. De afleider zorgt ervoor dat stroom vereffend wordt aan de spanningvoerende leidingen.
De kosten beginnen bij 1.000 euro en kunnen oplopen tot boven de 5.000 euro voor een groot gebouw.
Bliksemafleider niet nodig
De kans op directe blikseminslag is voor de meeste woningen in Nederland erg klein. Een zonne-energiesysteem op het dak vergroot die kans ook niet. Samen met de zonnepanelen een bliksemafleider installeren is dan ook niet nodig.
Een rake blikseminslag kan brand of kortsluiting veroorzaken, componenten beschadigen of vernielen, bewaakapparatuur onklaar maken en in het ergste geval een grote stroomstoring veroorzaken. Blikseminslag op componenten waar hoogspanning op staat moet zo veel mogelijk worden vermeden.
Ja, bliksem kan inslaan op uw zonnepanelen. Als de bliksem inslaat op uw woning, is dit normaal gesproken op het hoogste punt van uw woning. In de meeste gevallen zal de bliksem niet inslaan op uw zonnepanelen als u een schuin dak heeft.
Het doel van een PV overspanningsbeveiliging is het zonnesysteem te beschermen tegen overspanning. Voor u betekent deze regeling dat uw investering beschermd is. Bij PV overspanningsbeveiliging gaat het echter niet om de onderscheppingsstaven die bedoeld zijn voor externe bliksembeveiliging.
Wij starten meestal met een inspectie interval van 2 jaar. De inspectie interval kan in de toekomst bijgesteld worden aan de hand van de uitgevoerde inspecties.
Oplossing: UniDix4
Bij het insteken van een stroom vragend apparaat wordt de Unidix4 actief en schakelt in bij een nul-doorgang. Hiermee wordt piekspanning voorkomen. Bij het uitpluggen schakelt het stopcontact zich weer uit en staat stand-by voor een volgend apparaat.
Volgens de wet mag de spanning 10 procent meer of minder zijn. Hebt u 1 fase? Dan mag de spanning op uw aansluiting tussen de 207 en de 253 volt zijn. Bij een aansluiting met 3 fasen mag de spanning op de aansluiting tussen de 360 en de 440 volt zijn.
220 volt). Netspanning (oude benaming = lichtnet) betreft wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz.
Met de juiste bliksembeveiliging kunt u uw woning of bedrijfspand en de aanwezige apparatuur goed beschermen tegen bliksemschade. Dit kan heel wat ellende voorkomen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een verminderde kans op (stroom)schade aan apparatuur en brand in uw woning of bedrijfspand.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is dat overspannenheid omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer herstelt. Dit geldt niet voor een burn-out. Iemand met een burn-out moet doorgaans een lange tijd stoppen met werken om volledig te herstellen.
Trek de stekkers uit de stopcontacten en ontkoppel de kabel van radio en televisie. Sta niet te dicht bij de schouw. Beter ook geen bad of douche nemen en kranen, en radiatoren en wasmachines niet aanraken. En zorg vooral voor een backup van al je computergegevens!
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren. Fietsen.