De meeste consumentenprijzen voor een spijkerbroek liggen in Nederland tussen de 14 en 200 euro. In de waardeketen worden de grootste externe kosten veroorzaakt bij de teelt van katoen en de verwerking ervan tot denimtextiel (figuur 1).
Verborgen kosten zijn milieukosten, zoals waterschaarste of vervuiling in gebieden waar katoen verbouwd wordt, en sociale kosten, zoals kinderarbeid, onderbetaalde werknemers en onveilige of ongezonde arbeidsomstandigheden.
Als je op zeker wilt spelen, kun je het beste voor jeans van Levi's, Diesel of Lee gaan. Alle drie de merken zijn al sinds tientallen jaren op de markt en staan garant voor kwaliteit en tijdloos design. In de afgelopen jaren zijn vooral de vintage en tweedehands modellen van deze merken weer erg populair geworden.
Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt. Je spijkerbroeken kun je namelijk overal mee combineren, waardoor het zonde is als je hele kast ermee vol hangt.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Voor wie: De skinny jeans staat het mooiste als je slank bent. Hij laat je lange slanke benen fantastisch uitkomen. Heb je volle dijen dan komen die extra in het zicht in een skinny jeans. Je kunt dan eventueel een leuk tuniekje wat voorbij je heupen eindigt of een langer bloesje over je skinny jeans dragen.
De beste kwaliteit is nog altijd de oorspronkelijke denim van 100% katoen. Die gaan veel langer mee en kunnen zelfs vintage worden, als je ze met liefde en zorg draagt. Steeds vaker zijn jeans gemaakt van biologisch of zelfs gerecycled katoen. Die duurzame opties zijn natuurlijk nóg een betere keuze.
Per jaar worden er in ons land rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard. De spijkerbroek is dan ook het meest gedragen kledingstuk ter wereld.
40% minder uitstoot van broeikasgassen in onze toeleveringsketen. 50% minder waterverbruik voor de productie in gebieden met waterschaarste tegen 2030. 80% van de producten wordt gemaakt in fabrieken die zich inzetten voor het welzijn van hun werknemers tegen 2020.
In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).
Hoe duur het is om een broek te laten inkorten, hangt af van de stof waarvan hij is gemaakt en of er bijzonderheden in de broek verwerkt zijn. De prijs begint gemiddeld bij ongeveer acht euro. Een broek kun je professioneel – dat wil zeggen bij de kleermaker – al vanaf ongeveer acht euro laten inkorten.
Je kan natuurlijk je broek naar de plaatselijke kledingmaker brengen. Dit kost je meestal rond de €25,00 en is binnen een aantal dagen gemaakt. Wanneer je iets handiger bent zou je zelf achter de naaimachine kunnen kruipen en de taille innemen.
De zijkanten van de spijkerbroek innemen. Doe de jeans binnenstebuiten en knijp de tailleband bij elkaar aan de zijkanten, tot het past. Draai je jeans binnenstebuiten en trek hem aan. Knijp in de tailleband aan beide zijden tot je de juiste pasvorm in de taille hebt verkregen.
rits Nieuwe rits in een jas zetten: vanaf € 20.00 incl. rits De prijzen van de verschillende kledingreparateurs zullen waarschijnlijk niet zoveel verschillen van elkaar.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.