Doordat het materiaal relatief onedel is ontstaat er snel een oxide.Dit geeft aluminium ook zijn corrosie bestendigheid. Maar op het moment dat het in een vochtige omgeving met een “edeler” metaal een verbinding wordt gemaakt ontstaat er een opofferingsproces en kan het aluminium wegcorroderen.
Aluminium beschikt doorgaans over een uitstekende corrosievastheid in zowel natuurlijke milieus, zoet water, zeewater, tal van bodemsoorten en chemicaliën en de meeste voedingswaren. Deze corrosievastheid is te danken aan de aanwezigheid van een passieve oxidefilm op het metaaloppervlak.
Aluminium bevat geen ijzer of staal, dus het roest niet, maar toch komt aluminium corrosie voor wanneer dit materiaal wordt blootgesteld aan vocht, chemicaliën en zuurstof.
Je kunt stellen dat aluminium (Al99,5+) in theorie een goede bestendigheid heeft tegen aceton, methylalcohol en droge chloroform. Aluminium is in het algemeen niet goed bestand tegen azijnzuur (sterk afhankelijk van pH).
Corrosie is een directe ontbinding van het aluminium oppervlak in de vorm van putjes. De oorzaak van corrosie is geworteld in de onvoldoende natuurlijke corrosieweerstand van aluminium.
Verschillende metalen kennen verschillende vormen van corrosie. IJzerhoudend metaal gaat bijvoorbeeld bruin roesten, maar op aluminium en zink ontstaan andere vormen van corrosie: zinkoxide en aluminiumoxide.
Het oppoetsen en reinigen van aluminium
Het schoonmaken van aluminium gaat het beste met een natuurlijk zuur. Gelukkig bevatten veel huishoudelijke producten de juiste zuren: schoonmaakazijn, citroenen, tomatensaus en zelfs rabarber!
De rol van de aluminiumoxidelaag. Als aluminium in contact komt met sterke zuren en basen zoals bijvoorbeeld waterstoffluoride, fosforzuur en natriumhydroxide dan zal de aluminiumoxidehuid daarmee reageren zodat deze uiteindelijk oplost.
Als je een groot oppervlak van aluminium schoonmaakt, doorweek dan een doek met azijn en veeg ermee over de oxidatie. Schrob de plekken met een zachte borstel, en veeg de azijn en de losgekomen oxidatie dan weg met een vochtige doek.
Aluminium is duurzaam door de lange levensduur
In eindgebruik is aluminium vooral duurzaam. Zo gaat aluminium tientallen jaren mee en ligt de ondergrens van de levensduur van aluminium in de bouwsector bij 60 jaar. De benodigde energie in combinatie met de lange levensduur maakt aluminium juist duurzaam.
Als je aluminium blootstelt aan zeewater, corrodeert het wel degelijk. Bij hoge (>8.5) of lage (<4) pH is de gevormde oxidelaag ook niet stabiel, en kan het aluminium dus blijven corroderen. Om aluminium te beschermen tegen corrosie, kan je een coating aanbrengen - een verf of poedercoating (= plasticlaag).
Azijn, heeft geen schuurkorrel en zal door de zuurgraad op lange termijn het aluminium alleen maar sneller doffer laten worden. WD40 is voor veel dingen goed, maar niet voor het poetsen van aluminium.
✔ Aluminium is weerbestendig. Je kan je tuinmeubelen gerust laten buiten staan in weer & wind. ✔ Aluminium is super stevig. Vandaar dat er veel onderstellen van gemaakt worden.
Wat mag je zeker niet doen bij het reinigen van je aluminium ramen en deuren? Gebruik nooit oplosmiddelen zoals benzine of aceton voor het schoonmaken van je aluminium ramen en deuren. Ook zuren (bijvoorbeeld azijn) of alkalische producten (zoals ammoniak of soda) zijn uit den boze.
Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren. Bij deze potten en pannen kun je beter even met water en zeep aan de slag.
De meest bekende corrosiereactie is die waarbij zuurstof uit de atmosfeer in combinatie met water, of vocht uit de atmosfeer, reageert met ijzer, koper, of een ander metaal en dit in een geoxideerde toestand brengt.
Aluminium reinigen met zuur van een citroen
Maak het aluminium oppervlak schoon met afwasmiddel en een spons. Hiermee verwijdert u het meeste vuil. Vervolgens pakt u een schijfje citroen met wat zout. Schrob het schijfje citroen over de bevuilde plekken en spoel af met water of gebruik een vochtige doek.
Wanneer het aluminium dof is geworden en wanneer je dit wilt poetsen en beschermen heb je daar een aluminium poetsmiddel voor nodig. Deze aluminium poets heb je in diverse soorten.
Aluminium reinigen met soda en water
Verwijder stof en vuil met warm water en/of een zachte spons. Zo blijven alleen de hardnekkige plekken over. Maak een mengsel van warm water en zeep en schuur met een spons over de geoxideerde plekken. Vermijd schuurproducten, dit veroorzaakt krassen.
Vaak wordt aluminium ook beschadigd door onjuiste reiniging. Bijvoorbeeld twee chloor tabletten i.p.v. de voorgeschreven één, want dan wordt het lekker schoon…… Het aluminium krijgt het voor de kiezen en een gecorrodeerd, beschadigd, uiterlijk is het resultaat.
Ammoniak is gas bij kamertemperatuur en kan onder druk vloeibaar worden gemaakt. De meeste metalen zoals roestvrij staal, aluminium, magnesium, titanium, enz. Hebben een uitstekende corrosiebestendigheid tegen ammoniakgas, vloeibare ammoniak en ammoniakwater, behalve koper en andere koperlegeringen.
Hoe herken ik het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium? Indien u het verschil tussen ijzer, rvs en aluminium niet zo goed ziet, kunt u een magneetje gebruiken. Deze zal wel aan het ijzer blijven plakken, maar niet aan het rvs en aluminium. Verder is het rvs zwaarder dan aluminium en ook donkerder van kleur.
Aluminiumstof reageert gemakkelijk op zuurstof bij kamertemperatuur. Vrijwel elke werkplek die met aluminium werkt of aluminium afval produceert, moet een veiligheidsplan opstellen. Hoe kleiner de deeltjes aluminiumstof, hoe groter de kans op explosie of brand in een omgeving.
Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van aluminiumfolie om zure en zoute levensmiddelen, denk aan haring, augurken, tomatenpuree of zuur fruit, in te bewaren of afdekken dan ook af.
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.