Een elektrische melkopschuimer, dat wat uitgebreider oogt dan een handmatige melkopschuimer, is vaak geprijsd vanaf zo'n € 40,-. De schuimkloppers met de meest luxe opties en de mooiste designs liggen daar wel iets boven natuurlijk. Maar voor zo'n 40 of 50 euro ben je voorzien van een goede melkopschuimer.
De Inventum MK 350 is een elektrische melkopschuimer die uit onze test het beste heeft gescoord. Met de Inventum MK350 heb je binnen 90 seconden de lekkerste melk gezet. Naast het opschuimen van de melk is de Inventum ook geschikt om melk voor een koffie verkeerd of chocolademelk te maken.
Als je een melkopschuimer gaat aanschaffen, is het verstandig om erop te letten dat deze een antikleeflaag heeft. Deze laag voorkomt dat de melk uiteindelijk gaat aankoeken in je melkopschuimer. Je kunt het zien als een anti aanbaklaag in je koekenpan.
Senseo melkopschuimer
Bij Blokker zijn er verschillende melkopschuimers te verkrijgen. De Senseo melkopschuimer is een grote favoriet onder vele liefhebbers van koffie. Melk opschuimen met de Senseo melkopschuimer is namelijk erg gemakkelijk.
Philips Senseo CA6500/30 elektrische melkopschuimer
Deze Senseo elektrische melkopschuimer is een van de makkelijkste qua gebruik. Dankzij de antikleeflaag kan je deze melkopschuimer gewoon afspoelen en afdrogen na gebruik. Bovendien kan hij ook gewoon in de vaatwasser.
Als de melk goed wordt gewalst, zal er een glanzende structuur ontstaan. Als het hele proces van melk opschuimen met een stoompijpje optimaal verlopen is dan is er een romige structuur met zeer kleine luchtbelletjes. Deze luchtbelletjes blijven dan 10 tot 20 minuten. Dit wordt microschuim genoemd.
Als de Chocomel warm is kun je aan de slag met de melkopschuimer. Zorg er voor dat er geen belletjes in de Chocomel komen. Zo wordt 'ie het lekkerst.
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een ristretto (25 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
De koffie moet een espresso zijn. Hoeveelheid koffie en melk voor 2 koppen: 16 tot 21 gram fijn en vers gemalen koffie. 130 ml tot 150 volle melk.
Helaas is de kan niet geschikt voor de vaatwasser en bezit geen reinigingsmodus. Het is fijn om een melkopschuimer te vinden die naast het bereiden van perfect melkschuim, ook nog eens om zijn design heeft gedacht. Deze melkopschuimer van Jura is namelijk echt een mooie aanvulling naast elk apparaat.
Met een melkopschuimer kun je zowel koude als warme melk gebruik voor opgeschuimde melk. Het proces is eenvoudig. Je giet melk in de melkopschuimer, drukt op de knop, wacht 90 seconden en voila, je melk is klaar. Misschien zul je denken dat je voor een melkopschuimer een vermogen moet uitgeven.
Het schoonmaken is extra makkelijk. Je kunt de melkopschuimer even met keukenpapier schoonmaken of je kunt de mixer in de melkopschuimer plaatsen en deze met water vullen tot het maximum. Door het apparaat even aan te zetten, maakt hij zichzelf schoon.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Waar je op moet letten is de temperatuur. Tot 60 °C gebeurt er eigenlijk weinig. Tussen de 60 en 70 °C moet je de lucht erin zien te krijgen. Bij deze temperatuur zijn de eiwitten zodanig ontvouwd dat ze de lucht het best kunnen stabiliseren: kloppen dus!
Indien u van romige, zachte cappuccino's houdt, kunt u het beste kiezen voor Arabica bonen met een lichte tot medium branding. Bijvoorbeeld Cento% Oro.
CHOCOMEL OPWARMEN IN DE MAGNETRON
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten. Haal na de verlossende PING de kan uit de magnetron. Roer even door de Chocomel en giet deze in een mok.
Verwarm de melk in een microgolfoven.
De makkelijkste manier om melk te verwarmen is in de microgolfoven, maar je moet het goed in de gaten houden. 250 ml melk zou na 45 seconden op kamertemperatuur moeten zijn en binnen tweeëneenhalve minuut zou het moeten koken. Roer elke 15 seconden zodat de melk niet overkookt.
Er zitten 190 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) chocolademelk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolademelk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.