Bij elk kaasplankje staat het aantal personen vermeld, zodat je altijd genoeg heerlijke kaasjes op tafel zet voor het hele gezelschap. Per persoon rekenen we ongeveer 175 gram kaas.
vanaf € 18,00 per persoon.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Aangezien de meeste kazen op onbekende boerderijen gemaakt worden, staat op iedere kaas een vlaggetje met het dier en land van oorsprong alsook een foto en een beetje uitleg over de kaas. Zo weet u wat u eet. De kaasschotels kosten gemiddeld 18 euro per persoon.
Hoeveel kaas per persoon. Dit hangt af van de gelegenheid. Als de kaasplank volgt op een zware maaltijd, dan is 70 tot 90 gram per persoon voldoende. Als de kaasselectie een grotere rol speelt, bijvoorbeeld bij kaas- en wijnfeesten, dan kunt u rekenen op 100 tot 150 gram of meer.
Een handige richtlijn is om per persoon tussen de 4 tot 6 hapjes te rekenen. Bijvoorbeeld, als je verwacht dat er 20 personen zullen zijn, moet je ongeveer 80 tot 120 hapjes voorbereiden. Denk hierbij aan mini-sandwiches, gehaktballetjes en kaasblokjes.
Gedroogd fruit (dadels, rozijnen, abrikozen) zorgt voor een zoete toets. Vers fruit (druiven, peer, appel, meloen, kiwi, vijgen) smaakt dan weer heerlijk fris en geeft extra kleur aan je kaasschotel.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Hier zijn enkele veelvoorkomende maten: Kleine planken ( 6-10 inch ): Ideaal voor intieme bijeenkomsten of een persoonlijke snack, deze maat is geschikt voor 2-4 personen. Deze planken kunnen comfortabel een paar verschillende soorten kaas en een kleine selectie vlees bevatten.
Reken op één tot anderhalve ons per persoon per kaas voor een voorgerecht. Als kaas het hoofdevenement is, rond dan naar boven af. Als u veel andere snacks hebt, of als het maar een paar mensen zijn, rond dan naar beneden af. Overgebleven kaas is niet per se slecht!
Het bord zelf hoeft niet fancy te zijn - het gaat vol met eten zitten! Je kunt zelfs een simpele serveerschaal of een simpele snijplank gebruiken.
Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak. Haal dus je kazen ongeveer 1 tot 2 uur op voorhand uit de koelkast zodat je ze op kamertemperatuur kan serveren.
Kies bijvoorbeeld voor een zachte geitenkaas, een pittige blauwaderkaas, een romige brie en een harde oude kaas. Zo creëer je een gevarieerde en smaakvolle borrelplank waar iedereen van kan genieten! Moeten de kazen op kamertemperatuur zijn voordat ze op de borrelplank worden geserveerd?
Voeg ten minste vier tot vijf kazen toe, omdat er meer ruimte is om verschillende stijlen te laten zien. Drie kazen kunnen een kaasplank vormen voor een kleine groep mensen, maar er is minder ruimte voor variatie. Rangschik de kazen van mild tot sterk, wat over het algemeen betekent dat u begint met de zachte en eindigt met de blauwe.
Wil je vermijden dat je de rest van de week kaasfondue, gegratineerd witloof en pasta met vier kazen moet eten, reken dan voor een kaasschotel als maaltijd 200 g kaas per persoon, voor kaas bij een broodmaaltijd 20 g kaas per broodje of per snede brood, en voor een kaasschoteltje als dessert 100 g per persoon.
Witte wijn is doorgaans een betere optie.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Een kaasplankje als dessert
Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid kaas voor het dessert minder is dan wat je zou serveren bij een kaasschotel als hoofdgerecht. Zo'n 100 g per persoon is voldoende. Een klassieke manier om kaas als dessert te serveren is met vers fruit en noten.
Houd uw kaasplank eenvoudig:
Koop wat kaas en vlees.Combineer het met crackers, brood, noten en wat mosterd, jam of honing.Voeg tot slot een stuk fruit toe dat je al in huis hebt .