Dat bedrag stuit al op verzet. Maar het valt in het niet bij de uiteindelijke kosten: ruim 5 miljard euro. Daarmee is de JSF de duurste militaire aankoop uit de Nederlandse geschiedenis. Elk toestel kost zo'n 66 miljoen euro, 73 miljoen dollar.
De F-35 wordt vaak de Joint Strike Fighter (JSF) genoemd. De B-versie, waarvan er in South Carolina dus een vermist raakte, kan verticaal landen en starten. Het toestel kost zo'n 100 miljoen dollar.
Inmiddels heeft Nederland 34 JSF's. Uiteindelijk zal Nederland over 52 van deze toestellen beschikken, waarna de F-16's helemaal niet meer nodig zijn. Van de 213 F-16's zijn er door de jaren heen zeker 37 verloren gegaan tijdens oefeningen, zo blijkt uit de meest recente inventarisatie van de Rekenkamer.
Een toestel kost in 2020 ongeveer 80 miljoen euro (afhankelijk van de dollarkoers). Begin 2019 rolde de eerste Nederlandse F-35 van de band bij de fabriek, vooral bedoeld om mee te oefenen. Nederlandse vliegers zijn lyrisch over het nieuwe toestel.
Met een Mach 3.3 (2.532 mijl per uur) is Lockheed SR-71 Blackbird momenteel de snelste jet ter wereld. Om de Blackbird te verslaan, ontwikkelt Hermeus Chimera-motoraangedreven Quarterhorse-vliegtuigen die waarschijnlijk zullen vliegen met Mach 4 (3.069 mph).
“Een F35 die opstijgt, maakt ongeveer 5 keer meer lawaai dan een F-16”, zegt Geert Verf van de dorpsraad van Marsum. Het dorpje Marsum bij Leeuwarden, ligt op 400 meter van de aanvliegroute. Sinds de komst van de F-35 in 2019 werd het geluid gemeten van zowel de F-35 als de F-16.
De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden. De straaljager kan een maximale snelheid van bijna 2000 kilometer per uur halen. Dinsdag vloog de JSF weliswaar niet zo hard, maar het bleek soms nog lastig het vliegtuig vast te leggen.
Normaal gesproken vliegt hij met een Boeing 737 op een kruissnelheid van 850 kilometer per uur. Maar als de koning na het virtuele opstijgen stevig aan de stuurknuppel van de F-35 trekt, zit hij met deze nieuwe krachtpatser in een mum van tijd op de dubbele snelheid.
Specs van de Joint Strike Fighter
Het geduld van de piloten wordt dus wel op de proef gesteld. Ook kan je met de JSF minder ver vliegen op een volle tank. Na zo'n 2.200 kilometer begint de straaljager toch weer aardig dorstig te worden. Bij de F16 is dit pas na 2.700 kilometer.
4 F-35's zijn vanaf vandaag op Vliegbasis Volkel gestationeerd. De luchtmacht beschikt inmiddels over 26 van deze ...
De F135-motor van de F-35A is de krachtigste die tot op vandaag in een gevechtsvliegtuig is ingebouwd. De topsnelheid bedraagt zo'n 1.900 km/u. Dat lijkt op het eerste zicht minder dan de F-16, maar de F-35 doet dat wel met bewapening en met sensoren, terwijl die in de praktijk de topsnelheid van de F-16 beperken.
In welke functie tijdens je F16 periode startte je bij de luchtmacht destijds? Je komt binnen als 2e luitenant en daarna promoveer je door naar hogere rangen tot normaal gesproken kapitein. Kies je ervoor om langer in de luchtmacht te blijven kan je doorgroeien tot de hoogste rangen.
De Amerikaanse luchtmacht is de technologisch meest geavanceerde luchtmacht ter wereld.
Ons land heeft 34 F-35A vliegtuigen aangekocht. De toestellen zijn momenteel in productie en in de komende weken zullen de eerste exemplaren op de eindmontagelijn staan. Volgens de huidige planning zal de productie van de eerste twee “Belgische” F-35A's rond zijn in december 2023.
snelheid: ongeveer 2.500 kilometer per uur.
Een F-16 kan een topsnelheid halen van 2.000 kilometer per uur. Ter vergelijking: de snelste achtbaan in Nederland haalt een snelheid van 106 kilometer per uur. Moet je nagaan hoe snel dit toestel gaat. Het vliegtuig weegt in totaal 11.000 kilo.
Frankrijk staat bekend om zijn geavanceerde technologie en wapensystemen, zoals gevechtsvliegtuigen, tanks en onderzeeërs. Het land heeft ook de grootste militaire defensie-industrie in Europa en kan daardoor zelf zijn militaire uitrusting produceren.