Vraag de makelaar naar de specifieke kosten in dit laatste geval. Houd rekening met € 500,- tot € 1.500,- excl.BTW per overeenkomst.
Een definitieve waardebepaling gebeurt aan de hand van een uitgebreid onderzoek, maar er zijn voor de horeca twee vuistregels die aangehouden kunnen worden voor een grove indicatie: Vier tot vijf keer de nettowinst van het horecabedrijf. Of jaaromzet = verkoopwaarde, met een marge van 0,8 of 1,2 keer de jaaromzet.
Je kunt de waarde van de goodwill van het bedrijf op basis van de omzet berekenen. Voor het bepalenvan de goodwill van het horecabedrijf gelden verschillende vuisregels, bijvoorbeeld de volgenden: 4 tot 5 x de nettowinst van de horecazaak OF 0,75 tot 1,2 x de jaaromzet van de horecazaak.
Bepaal de waarde van de onderneming
Een horecabedrijf is meer waard dan alleen de prijs van de inventaris. De prijs die de eigenaar vraagt bestaat meestal uit inventaris + goodwill.
Goodwill in de horeca kent vele definities maar is het best te omschrijven als het verschil tussen de waarde van de inventaris/huurderbelang en de waarde van het geheel bij verkoop op de markt. Goodwill is ook wel te omschrijven als de contante waarde van de overwinst van de onderneming.
Een van de meestgebruikte methodes om de goodwill uit te rekenen is door de overwinst uit te rekenen. U berekent dit door de winst van de afgelopen 3 jaar te vermenigvuldigen met factor naar keuze tussen de 3 tot 5. De rentabiliteit van de afgelopen drie jaar wordt hierbij als startpositie gehanteerd.
Voorbeelden van inventaris zijn tafels, stoelen, lampen, keuken apparatuur, etc. Naast de inventaris is bij waardering van horeca ook sprake van aard- en nagelvaste inrichting (in huurpand ook wel huurdersbelang genoemd) en goodwill.
Meestal word met exploitatiekosten de kosten verstaan die direct gekoppeld zijn aan je gebouw, dus onder andere onderhoudskosten, energiekosten, belasting- en verzekeringskosten, schoonmaak van een kantoor etc.
De bedrijfsexploitatie bestaat uit het interieur, de bedrijfsinventaris, de goodwill, de handelsnaam, eventueel het huurdersbelang en de website. Vaak wordt uitgegaan van een activatransactie en komt deze bij dealvorming tot stand.
Goodwill is de (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf. Sommige dingen kunt u precies berekenen, zoals de inventaris en voorraad. Maar aan andere zaken kunt u moeilijker een prijskaartje hangen.
Deze zijn leverbaar vanaf € 10.000,- tot € 100.000,-. Dit zelfde geld voor een professionele horeca keuken. Er zijn tal van factoren die invloed hebben op de uiteindelijke kosten van een keuken.
Elke onderneming, van eenmanszaak tot vennootschap, is verplicht een inventaris op te stellen, maar ook vzw's en stichtingen. En dat minstens eenmaal per jaar op een zelfgekozen datum. Sommige ondernemingen houden permanent een inventaris bij.
Bij de verkoop van een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap ben je inkomstenbelasting verschuldigd tegen het tarief van box 1 (maximaal 52 procent). Bij een besloten vennootschap betaalt u inkomstenbelasting tegen het tarief van box 2 (26,25 procent).
Het gaat daarbij om de goede naam van uw praktijk waardoor er structureel meer winst kan worden gemaakt. Zakelijke goodwill heeft effect op de waarde van uw praktijk. Een opvolger profiteert van deze goede naam en van de goedlopende organisatie. Dat is dus geld waard.
De afschrijving op betaalde goodwill op aandelen is namelijk fiscaal niet aftrekbaar. Bij een activa/passivatransactie kan de koper wel afschrijven op de gekochte goodwill. Bij een activa/passivatransactie verkrijgt de koper een fiscaal voordeel en heeft de verkoper een fiscaal nadeel.
Het is vaak een onderhandelingsproces, waarbij verschillende partijen verschillende belangen hebben en ieder zijn eigen voorkeur heeft voor de te hanteren methodiek. Een veelgebruikte manier om goodwill te berekenen is kijken naar de winst over een aantal jaren en deze dan te vermenigvuldigen met een factor 3 tot 5.
Als een ondernemer zijn onderneming overdraagt, kan de overnemende ondernemer alleen de zakelijke goodwill in aanmerking nemen. De persoonlijke goodwill is namelijk gekoppeld aan de vorige ondernemer en niet aan de onderneming. Persoonlijke goodwill is niet overdraagbaar en is onlosmakelijk verbonden met de ondernemer.
Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000. Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen.
Denk aan een lening bij familie of vrienden – ook wel genoemd: friends, family and fools. Daarnaast is het mogelijk dat de verkoper van de onderneming een deel van de overnamesom als achtergestelde lening in het bedrijf achterlaat. Ook zijn er fondsen die achtergestelde leningen verstrekken.