Er zijn weer volop Halloween pompoenen! Variërend in prijs van 3 tot 10 euro. We hebben ook diverse Halloween artikelen te koop.
Bij Tuincentrum De Boet kan je een pompoen kopen voor Halloween met een gezicht, maar het is natuurlijk veel leuker om deze zelf te maken. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je een pompoen uitholt voor Halloween.
Je kan het beste kiezen voor een grote, ronde, oranje pompoen.
Chloor. Voorkom dat je pompoen vroegtijdig gaat schimmelen door je pompoen in chloor te zetten. Doe een beetje chloor in een bakje met water en dompel de pompoen een paar minuten onder. Laat de pompoen even uitlekken en dep hem goed droog aan de binnen- en buitenkant.
Leg onder de de pompoenen eventueel een laagje stro om rotting te voorkomen. Let op: zet een pompoen niet naast een komkommer-, courgette-, augurk- of meloenplant. Omdat de planten familie van elkaar zijn, kunnen ze elkaar bestuiven en ontstaan er heel vreemde vruchten.
Met een lang scherp mes haal je de bovenkant (het 'hoedje') van de pompoen er af. Hou je mes schuin en snij met je mes rond de steel. Maak het gat groot genoeg zodat je er gemakkelijk met één hand door kan. Trek aan de steel tot de bovenkant loskomt.
Pompoenen kopen in heel Nederland. Natuurlijk kun je, naast bij de boer, ook bij diverse tuincentra terecht om pompoenen te kopen. Zoals bijvoorbeeld de Intratuin of Groenrijk. Ook hier kun je voor een paar euro prachtige pompoenen vinden.
Bewaar je gesneden pompoen donker, droog en koel
Een gesneden pompoen is gevoelig voor warmte en licht. Veel licht en warmte kunnen ervoor zorgen dat de pompoen begint te schimmelen. Daarom is het belangrijk om je pompoen koel, droog en donker te bewaren.
De Halloween-pompoen is ideaal om uit te hollen en te gebruiken voor Halloween maar kan ook gebruikt worden in winterse gerechten. Smaak: een vrij neutrale, iets zoete smaak. Houd kinderen in de gaten wanneer zij de pompoenen bewerken.
De oranje pompoen
Door de zachte smaak is hij perfect in gerechten met veel smaakmakers zoals chutney en curry. Ook wordt deze pompoen veel gebruikt voor de bekende pompoensoep. De zoete smaak doet het ook goed in taarten, cakes en muffins, zeker de moeite waard om eens te proberen!
Waarom snijden we pompoenen uit met Halloween
Het uitsnijden van pompoenen heeft zijn oorsprong in het Ierse gebruik om "Jack of the Lantern" af te weren, een rondzwervende ziel. Tegenwoordig is het een creatieve en leuke traditie om je huis te versieren voor dit feest.
Pompoen is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Er is zoveel keuze in pompoenen, zowel in vorm, kleur, grootte, maar ook in smaak en bewaarbaarheid. De kleinste pompoen weegt nog geen 250 gram, de grootste pompoen ter wereld weegt meer dan 500 kilo.
Pompoenen zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar, maar de grootste inlandse vollegrondoogst van pompoenen valt in september en oktober.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels.Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Leg de draden en pompoenpitten in een schaal en schenk er kokend water over zodat alles wat zachter wordt. Prak met een vork zodat de sappen vrijkomen en je een oranje sap krijgt. Dit pompoensap kan je verwerken in smoothies, sauzen, soepen of als basis voor een pompoenrisotto.
Wrijf de randen van de uitgeholde delen in met vaseline en wrijf je pompoen volledig in met water waaraan je enkele druppels javel hebt toegevoegd. Let wel: gebruik in dat geval geen echte kaarsjes meer (brandgevaar). Sowieso zal de warmte van echte kaarsjes ervoor zorgen dat je pompoen sneller rot.
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar. De pompoen in stukken gesneden? Bewaar ze dan in de koelkast.
De kalebassen zijn er in verschillende soorten en maten, met verschillende prijscategorieën. De kleintjes zijn al te koop vanaf €0,50 en de grotere lopen op tot ongeveer €4,50.
Prik met je vork gaatjes in de pompoen. Plaats de pompoen twee minuten in de magnetron op de hoogste stand. Door de warmte wordt zowel de schil als de pompoen zacht, waardoor het schillen en snijden een stuk makkelijker gaat. Laat de pompoen één minuut afkoelen.
Met enge gezichtjes die je in een stuk groente kerft. Pompoenen hadden de Ieren in Jacks tijd overigens nog niet. In plaats daarvan gebruikten ze andere groenten, zoals bieten. Pas toen de Ieren in de twintigste eeuw massaal naar Amerika emigreerden en ze daar pompoenen vonden, werd de jack-o'-lantern oranje.
Je kunt de pompoen in de oven, magnetron of in kokend water even laten garen waardoor deze zachter wordt. Voor soepen maakt dat bijvoorbeeld niet uit, want dan wordt de pompoen daarna toch gepureerd. Maar let op dat de pompoen niet té zacht wordt, dan raakt hij zijn lekkere bite kwijt.
Blokjes van 2 bij 2 cm kook je in 12 tot 15 minuten gaar. Pompoen in kleinere stukjes kun je korter koken. Snijd je de pompoen in grovere stukken, dan moet je ze langer laten koken. Je kunt testen of de pompoen gaar is door er met een vork in te prikken.