Bananen zijn heel goed omdat bestaan uit natuurlijke suikers, denk aan glucose en fructose. Ook zitten bananen boordevol vezels en geven je lichaam dus een echte energieboost. Doe eens banaan door de yoghurt of wat plakjes op de boterham. Tot de lunchtijd zul je gevuld zijn!
Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. Een ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal.
Ontbijt met vezels en eiwit
Een voedzaam ontbijt geeft je energie en houdt je wakker en alert. Mensen die dagelijks ontbijten, voelen zich minder moe en gestrest dan mensen die de dag beginnen met alleen een kop koffie. Eet iets met lekker veel vezels en eiwitten, dan zit je lang vol en blijft je energieniveau op peil.
Verschillende soorten groenten leveren allerlei vitamines en mineralen die je nodig hebt om weer beter te worden. Denk aan vitamine C in paprika en bloemkool, vitamine A in wortel en prei en vitamine B6 in spinazie en kool. Eet de soep lekker heet, dat helpt om slijm af te voeren.
Appels bevatten bijvoorbeeld veel vitamines en mineralen die snel energie laten vrijkomen. Sinaasappels bevatten dan weer heel veel vitamine C. Bij de opname van vitamine C ben je tot twee uur daarna minder moe. Eén van de goedkoopste dingen die je kan eten voor een opkikker is een banaan.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Probeer in de ochtend zo'n 20 tot 30 minuten zonlicht te krijgen. Dit reset je biologische klok, wat zorgt voor meer energie, een beter gereguleerde eetlust en gezonde stofwisseling. Doe de gordijnen direct open nadat je opstaat en laat wat licht naar binnen komen terwijl jij je klaarmaakt voor je werk.
"Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Een muntthee met vers citroensap is erg gezond en kan je de nodige energie geven als je moe bent. Ook een dagelijkse portie vloeibare honing kan wonderen doen: drink 's ochtends een eetlepel vloeibare honing en je kan de dag met energie beginnen.
Onvoldoende of juist te veel beweging
Iemand die te weinig beweging krijgt voelt zich futloos. Niets voor niets wordt er dan ook aangeraden om dagelijks minimaal 30 minuten iets van lichamelijke beweging uit te voeren. Echter: een teveel aan beweging kan ook tot uitputting leiden.
Groenten zijn altijd een goed idee, maar groene groenten zijn echte oppeppers. Ze bevatten namelijk veel foliumzuur (B11), dat net als vitamine B2 en ijzer nodig is voor de vorming van rode bloedcellen. Vis is niet alleen goed voor je hart en bloedvaten, maar het bevat ook veel vitamine B12.
Je krijgt te weinig magnesium of te weinig ijzer binnen
Het mineraal magnesium en het sporenelement ijzer helpen om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een uitgeput gevoel. Een ijzertekort kan bloedarmoede tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten.
Energiedranken zijn frisdranken met veel suiker, waaraan cafeïne, taurine en glucurono-lacton zijn toegevoegd. Al deze stoffen hebben een oppeppend effect. Voorbeelden van energiedranken zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit. Een speciaal soort energiedrankjes zijn de energieshots.
Dat stelt Kelly Silverio Alonso-Duin, gezondheidswetenschapper en diëtist bij het Amsterdam UMC. "Energie haal je uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarbij verzadigen eiwitten en vezels het meest." Het verschilt per persoon hoeveel calorieën je nodig hebt om de dag energierijk door te komen.