Wat kost een glucosemeter? Prijzen variëren van rond de 12 euro tot 30 euro. De meters zelf zijn vaak relatief goedkoop, de teststrips zijn duurder. Dure meters zijn niet betrouwbaarder.
Diabetes sensor arm kosten
De sensor heeft een levensduur van 14 dagen, wat betekent dat je ongeveer twee sensoren per maand nodig hebt. Een sensor kost 65,90 euro. Hierdoor bedragen de kosten ruim 1700 euro per jaar.
Bij nuchter prikken wijst een suikerwaarde onder 6,1 mmol/l op geen diabetes, een suikerwaarde tussen 6,1 en 6,9 mmol/l op beginnende diabetes, en een suikerwaarde boven 6,9 mmol/l op diabetes in een later stadium. Ook niet-nuchter (tot 2 uur na een maaltijd) prikken is mogelijk.
U krijgt glucosemeters, teststrips, lancetten en prikpennen en sensoren FGM en CGM vergoed uit de basisverzekering. De arts of diabetesverpleegkundige bepaalt of de Flash Glucose Monitoring (Freestyle Libre) het beste hulpmiddel voor u is en of u dit vergoed krijgt.
Glucosemeters zijn betrouwbaar, maar niet altijd 100% nauwkeurig. De nauwkeurigheid van een glucosemeter kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de teststrips, de techniek van de gebruiker bij het verzamelen van bloed, en de specifieke glucosemeter die wordt gebruikt.
Als je bloedsuiker boven de 10 mmol/l komt, heb je een hyper. Dat merk je aan: veel plassen. veel dorst hebben en houden.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Voor het meten van de bloedsuiker is het keizen van de juiste glucose meter belangrijk. Huisartswinkel.nl biedt hierin twee varianten, de Accutrend Plus en de Accu-Check Performa Nano. Naast een goede glucose meter, zijn er ook een aantal hulpmiddelen die gebruikt worden bij de meting.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.
U mag één keer per drie jaar een nieuwe bloedglucosemeter bestellen. Mocht uw glucosemeter tussentijds kapot gaan, dan kunt u eerder een nieuwe meter aanvragen. Het kan ook gebeuren dat uw zorgverzekeraar veranderingen doorvoert in de lijst met glucosemeters die ze vergoeden.
Ben je insuline afhankelijk? Dan wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je diabeet maar mag je geen insuline gebruiken maar wel pillen, dan wordt dit ook vergoed vanuit de basisverzekering. Kortom je kan bij elke zorgverzekeraar terecht met diabetes.
De sensor gaat 10 dagen mee en hoeft niet gekalibreerd te worden. Bij deze sensor gebruik je een herbruikbare transmitter, deze moet je elke 3 maanden vervangen. Het is mogelijk om de sensorwaarden en alarmen op afstand te delen, bijvoorbeeld met een ouder of zorgverlener.
Er zijn handige glucosemeters met een sensor als alternatief voor de vingerprik. Er zijn twee soorten systemen: een Flash Glucose Monitoringsysteem (FGM) en een Continu Glucose Monitoringsysteem (CGM). Bij een FGM scant de gebruiker zelf de waarden. Bij een CGM meet de sensor dit automatisch elke vijf minuten.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur.Indien dan nog >20 mmol overleg met arts.
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Elke maand heb je twee sensoren nodig. Dat gaat dus ongeveer 120 euro kosten per maand.
Doorgaans liggen de kosten voor een enkele sensor tussen de € 15 en € 100.
Kinderen < 18 jaar met diabetes type 1. Adolescenten die al voor hun 18e levensjaar CCM gebruikten en 18 zijn geworden. Volwassenen met slecht ingestelde diabetes type 1 (ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c (> 8% of > 64 mmol/mol)). Onder blijvend hoog wordt verstaan 4 achtereenvolgende kwartalen.