Het vlees element van de chili con carne gaat goed samen met een rode wijn. Vlees geeft een stevige structuur en smaak aan de chili con carne. Dit gerecht vraagt dan ook om een stevige wijn met veel tannines. De tannines worden namelijk soepel van smaak door de eiwitten van het vlees.
25. Chili con carne. Dit warme behagelijke troostvoer van bonen, gehakt en peper, op smaak gebracht met kruiden, chocolade en chili's schreeuwt om wijn die je een knuffel geeft. Een Zuid-Afrikaanse Cabernet Sauvignon of een Chileense Merlot voelt als een warme jas.
De hitte in het gerecht wordt geblust door het frisse bier. Een witbier (Hoegaarden, Brugs Tarwebier, Blanche de Namur, Blanche de Bruxelles, Troublette, ….) is de derde optie.
Denk bij wit bijvoorbeeld aan Pinot Grigio, Chenin Blanc uit Zuid-Afrika, Chardonnay uit de Nieuwe Wereld. Maar rood kan ook. Kies dan voor sappig rood als een Zinfandel uit Californië of een Primitivo uit Zuid-Italië, Merlot of Carmenère uit Chili zonder houtrijping of een Spaanse Monastrell.
Dit gerecht is heel geschikt om van tevoren voor een grote groep mensen voor te bereiden. Het is in de koelkast zo'n dag of 2-3 te bewaren en laat zich ook lekker invriezen. Op die manier kun je in het vooruit koken en steeds kleinere porties ontdooien als het bijvoorbeeld een keertje snel moet gaan.
Je kan de chili het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca.10-15 minuten.
1 portie (400 gram) chili con carne, koelvers bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Mote (een soort gort) met huesillos (gedroogde perziken) is het belangrijkste nagerecht. Drinken in Chili: Een typische lokale drank is mate: een stimulerende kruidenthee met een sterke bittere smaak. Zij wordt getrokken van kleingesneden heesterblaadjes en -takjes (yerba) en warm water.
Als een gerecht bijvoorbeeld pittig en scherp is, is de beste keuze een bier met een gematigde bitterheid of een zoeter bier om het hete mondgevoel wat tegen te gaan. Als het bier de smaak van het gerecht niet wegdrukt of omgekeerd zit je goed.
Chili con carne is een traditioneel Tex-Mex gerecht dat “chili met vlees” betekent. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat Chili con carne vlees, vaak rundergehakt.Voor deze versie maken we echter naast gehakt ook gebruik van gerookt vlees van rund schouder.Daartegenover staat Chili sin Carne.
Over het algemeen zit je met een fruitige Sauvignon Blanc of een droge Duitse Riesling goed, zeker bij onze eigen Noordzeekrab. Extra feestelijk wordt het met een mousserende wijn als Champagne.
Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren. Denk aan houtgerijpte Chardonnay uit koel klimaat en aan witte Bourgogne in het bijzonder, aan Chenin Blanc uit de Loire, of bijvoorbeeld houtgerijpte Assyrtiko of houtgerijpte witte Etna.
Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
De Sauvignon Blanc en de Chardonnay zijn de twee bekendste witte druivensoorten. De Sauvignon Blanc is in vergelijking met de Chardonnay echter droger van smaak. De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden.
Chili con carne is een stoofgerecht met als belangrijkste ingrediënten rundvlees, bonen en chilipepers. De naam is Spaans en betekent letterlijk 'chilipepers met vlees', maar toch is het van oorsprong een Amerikaans gerecht uit de tex-mexkeuken, niet een Mexicaans gerecht zoals vaak wordt gedacht.