Qua prijzen kun je denken aan 5,- euro voor een biertje, 7,- tot 10,- euro voor een glas wijn en voor een fles betaal je tussen de 10,- en 30,- euro in de supermarkt.
Alcohol is in IJsland erg duur vanwege de hoge belastingen op alcohol. Met name in de restaurants betaal je al gauw 900 (5,70 euro) tot 1500 (9,50 euro) IJslandse kronen voor een halve liter bier.
Een typisch lunchgerecht in IJsland kost meestal zo'n 2000/3000kr. Een hoofdgerecht in een goed restaurant heb je vanaf 3000kr. Een 3-gangenmenu heb je meestal vanaf 6000kr, afhankelijk van waar je uit eten gaat. Prijzen van desserts en koffie zijn meestal erg netjes.
Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo'n 4 á 5 euro. En voor uiteten moet je rekenen op grofweg een factor anderhalf ten opzichte van wat je kwijt bent in Nederland (e.e.a. uiteraard afhankelijk van je voorkeur). Tanken is qua kosten dan weer ongeveer vergelijkbaar met ons eigen land.
Buiten de deur eten is duur in IJsland. Een simpel diner in een restaurant in Reykjavik kost makkelijk €40 per persoon inclusief een drankje. Je krijgt daarbij wel waar voor je geld, en daarbij is een hap buiten de deur in Nederland over het algemeen even duur als een goed diner in IJsland.
We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor 'noodgevallen', euro's in contanten mee te nemen.
Van warme truien via schitterend aardewerk en glas tot sterke kleding voor buitenshuis, dat zijn méér dan gewone souveniertjes. En als je van mooie dingen houdt, is IJsland ook één van de beste plaatsen om luxe producten te kopen.
Reizen in IJsland is verre van goedkoop. Je moet hier bijvoorbeeld niet gek opkijken als je voor een kop koffie en stuk taart omgerekend 15,- euro moet neerleggen of voor een hotelkamer 200,- euro. Toch is goedkoop naar IJsland gaan en er met een beperkt budget rondreizen mogelijk.
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
Wist u dat u IJsland het gehele jaar kunt bezoeken? Waarvan mei tot en met september is de beste reistijd met een prettige temperatuur (11 - 13 graden) en het hele land is goed bereikbaar. Om toeristenstroom te vermijden kunt u het beste reizen in de maanden mei, juni, eind augustus en begin september.
Eten en drinken
Neem dan in die drie kilo kruiden, gevriesdroogde groente en dergelijke mee. Macaroni en rijst zijn in IJsland makkelijk te verkrijgen, kruiden wordt een stuk lastiger. Let op, onderstaande producten mogen niet ingevoerd worden: Ongekookt vlees, gevogelte of vis.
Een goed uitgangspunt bij het fotograferen van het noorderlicht: apertuur f/2.8, ISO 1600 (hoger als het heel donker is) en 15 seconden sluitertijd. Onthoud dat wanneer het noorderlicht snel en actief door de hemel danst, je de sluitertijd best korter maakt.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
Dat is handig: wanneer het regent zul je geen noorderlicht zien, zelfs al is de lucht nog zo groen boven de wolken. Deze noorderlicht voorspelling is het meest betrouwbaar.
Je hoeft geen fooi te geven. IJslanders verwachten geen fooi, maar het wordt wel gewaardeerd.
In de winter is het wat rustiger, ligt er vaak sneeuw en is het maar enkele uren per dag licht. Maar dan heb je wel de kans het Noorderlicht te zien. Kortom, IJsland is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken!
Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Per persoon mag je maximaal 3 kilo invoeren (met een maximale waarde van ISK 13.000). Producten die helemaal niet mogen ingevoerd in IJsland zijn: ongekookte gevogelte, ongekookt vlees, vis, niet-gesteriliseerde zuivelproducten, producten waarin niet-gesteriliseerde melk is verwerkt, boter en ongekookte eieren.
In de zomermaanden is er in IJsland gemiddeld rond de 20 uur daglicht! De zon gaat onder rond middernacht en komt drie uur later weer op. De lange dagen en warme nachten geven je de mogelijkheid om langer op te blijven, meer te zien en meer te doen.
Je kan het al raden: de beste schoenen voor IJsland zijn waterdichte schoenen. Dat kunnen waterdichte trekkerschoenen zijn of waterdichte sneeuwboots – zolang ze maar stevig zijn, een goede grip hebben en een beetje hoger komen zodat je zeker de hele dag je voeten droog houdt.