Het is heel goed mogelijk om met muziek de kwaliteit van het leven van mensen met dementie te verhogen. Muziek ontspant als iemand onrustig is.Muziek activeert en verbetert de stemming.Muziek leidt af op stressvolle momenten.
Muziek kan bepaalde emoties oproepen en daarmee de gemoedstoestand van een patiënt positief beïnvloeden. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze allerlei andere zaken vergeten. Muziek ondersteunt op die manier het geheugen.
Muziek maakt emoties los en roept vaak oude herinneringen op, ook bij ouderen met dementie. Juist omdat muziek dus één van de weinige mogelijkheden is om een oudere met vergevorderde dementie nog te kunnen bereiken, is het een ideaal middel voor de dagbesteding.
Juist omdat mensen met dementie in staat zijn muziek te herkennen wordt bij de muziekkussen- interventie actief gezocht naar muziek die de cliënt kent. Herkenbare muziek geeft een tegenwicht tegen onrustige, zoekende of angstige gevoelens.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
Hoe werkt muziektherapie? U kiest samen met de muziektherapeut muziek uit die aansluit bij een gevoel dat sterk bij u aanwezig is, bijvoorbeeld lusteloosheid of onrust. Met muziek probeert de muziektherapeut contact te maken met uw nare gevoelens en gedachten en deze om te buigen naar positieve gevoelens en gedachten.
Dementerende mensen worden tijdens de nacht vaak wakker, omdat hun hersenen niet meer kunnen onderscheiden wanneer het dag of nacht is. Deze zorgvragers gaan dan vaak plukken en friemelen aan hun kleding of incontinentiemateriaal, waardoor de zij gaan smeren met hun ontlasting.
Vrolijke liedjes zijn liedjes in een redelijk hoog tempo, met redelijk veel hoge tonen, en eventueel ook nog met speciale effecten, zoals een klarinet (met name in de jaren 20 en 30) of een drumstel. Bijvoorbeeld de liedjes van Annie MG Schmidt en Wim Sonneveld hebben een sterke voorkeur.
Snoezelen of zintuigactivering is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking of vergevorderde dementie. Als begeleider kun je er voor zorgen dat een cliënt zich beter kan ontspannen door diens zintuigen te stimuleren (snoezelen).
Spotify-afspeellijsten voor mensen met dementie
Speciaal voor mensen met dementie en hun naasten, heeft Alzheimer Nederland op Spotify afspeellijsten Alzheimer Nederland heeft afspeellijsten samengesteld met hits uit de Jaren '30/'40, '50/'60 en met hits uit de Jaren '70/'80.
Wat is reminiscentie bij dementie? Reminiscentie bij ouderen is een manier om de de eigen identiteit te bewaren. Het praten over positieve maar ook negatieve gebeurtenissen uit het leven helpt te herinneren wie men was en is en kan een gevoel van veiligheid en zekerheid geven [2].
Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Het muziekkussen is een hoofdkussen waar luidsprekers ingebouwd zijn. De cliënt wordt gestimuleerd om met zijn hoofd op het kussen te liggen, omdat de muziek alleen dan goed te horen is. De muziek geeft houvast, herkenning en daarmee een veilig gevoel.
Zangeres MEAU zingt 'Samen zijn'
Het lied wordt gezongen door zangeres MEAU die op dit moment doorbreekt in Nederland. Zij zingt haar versie van het bekende nummer 'Samen Zijn' van Willeke Alberti. MEAU heeft helaas zelf ook een link met dementie.
Waarom knutselen met ouderen? Knutselen voor ouderen is in principe een goede maatregel. Het houdt ouderen geestelijk en lichamelijk fit, verbetert de oog-hand coördinatie, is leuk en bevordert de saamhorigheid onderling.
Clear Music brengt MEAU en Alzheimer Nederland samen voor kerstcampagne. In de kerstcampagne van Alzheimer Nederland staat de klassieker Samen Zijn van Willeke Alberti centraal, uitgevoerd door singer-songwriter MEAU.
Stress en dementie
Stress verhoogt de productie van stresshormonen, beschadigt de hippocampus, beïnvloedt leer- en geheugenprocessen en verlaagt de afweer. Al deze factoren zijn al eens in verband gebracht met dementie. Stresshormonen kunnen nog jaren na traumatische ervaringen in het bloed worden gevonden.
Zo herken je visuele problemen bij dementie: De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat je ziet. Je kan bijvoorbeeld minder goed afstanden inschatten en diepte zien. Het kost moeite om verschillende tinten van een kleur te onderscheiden of bepaalde afbeeldingen of kleuren te herkennen.
Personen met een beginnende dementie ervaren de realiteit nog zoals zij is. Ze ervaren daardoor ook hun eigen tekortkomingen. Elke probleemsituatie wordt een confrontatie met zichzelf, want het herinnert hen eraan dat er iets aan de hand is. Dit besef is heel stresserend en wekt veel onrust en angst op.
Als muziektherapeut behandel je mensen met een hulpvraag met behulp van muziek. Tijdens de behandeling help je cliënten met de verwerking of acceptatie van hun problemen. Dit doe je niet alleen door met de cliënt te praten maar ook door ervaringsgericht, d.m.v. muziek, te werken.
Na je studie start je tussen de 1676 euro en 2217 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2274 euro tot 3257 euro bruto. In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Muziektherapie.
Hoe kan ik worden toegelaten voor Muziektherapie? Naast de verplichting van een havo, vwo of mbo-diploma, kent de opleiding een strenge selectie. Er worden alleen studenten toegelaten die zich ten doel hebben gesteld om muziek praktisch toe te passen binnen de zorg of het onderwijs.