Een evenementenvergunning kost geld, variërend van €1.046 voor een evenement tot 500 deelnemers tot €16.757,40 voor evenementen met meer dan 10.000 bezoekers. Soms heb je ook aanvullende vergunningen nodig zoals een tapontheffing of een watervergunning.
APV is bepaald dat voor het houden van een evenement een vergunning van de burgemeester vereist is. In artikel 2.2.1 APV is opgenomen wat onder een evenement wordt verstaan. Het is voor de vergunningplicht niet relevant of een evenement op gemeentegrond of op eigen grond plaatsvindt.
Voor het geven van een feest in een gebouw is geen specifieke vergunning nodig. In een aantal gemeenten wordt gewerkt met een evenementenvergunning, maar deze zijn feitelijk bedoeld voor feesten buiten gebouwen. Informeer bij twijfel wat in uw gemeente van toepassing is.
Een klein evenement is bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue. Op kleine evenementen zijn weinig mensen aanwezig. Deze evenementen voor weinig overlast voor bewoners en verkeer. U moet een klein evenement vooraf melden bij de gemeente.
Categorie C evenementen. Dit zijn evenementen die meer bezoekers hebben dan categorie B evenementen.
Nederlanders zijn goed in het organiseren van feesten en activiteiten. Door voor sommige feesten een evenementenvergunning verplicht te stellen, weet de gemeente waar grote feesten plaatsvinden en kan zij beoordelen of er risico's zijn voor bijvoorbeeld (de verstoring van) de openbare orde en veiligheid.
Voor de meeste evenementen is een evenementenvergunning nodig. Bij een vergunning geeft de gemeente toestemming voor het evenement. Het krijgen van een vergunning valt of staat bij en goede voorbereiding. Mocht u steken laten vallen, dan kan uw evenement in gevaar komen.
Een besloten feest (verjaardag of bruiloft) in de openbare ruimte is geen evenement. Het gebruiken van de openbare ruimte voor dergelijke activiteiten is niet toegestaan. Hier kunt u dan ook geen melding van maken.
In de vergunning staat welke maatregelen je als organisator moet nemen om de openbare orde, gezondheid en (brand)veiligheid tijdens het evenement te waarborgen en hoe incidenten moeten worden aangepakt. Een veiligheidsplan, draaiboek en/of risicoanalyse kan een verplicht onderdeel zijn van de procedure.
De procedure voor een aanvraag van een omgevingsvergunning is vaak wat ondoorzichtig. Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken!
Gemeente of provincie verantwoordelijk
De omgevingsdienst mag dan in opdracht van de gemeente of provincie: vergunningen verlenen; toezicht houden; handhaven.
Er zijn ook nog steeds vergunningen. De algemene regels staan in regels van het Rijk, van de provincie, de gemeente of het waterschap. De algemene regels van de gemeente staan in het omgevingsplan. Elke gemeente is verplicht om voor het grondgebied van de gemeente één omgevingsplan vast te stellen.
Welke vergunningen u precies nodig heeft hangt af van het soort bedrijf en uw activiteiten. Als u bijvoorbeeld wilt (ver)bouwen heeft u een bouwvergunning nodig. Vaak moeten bedrijven ook een milieuvergunning hebben. Andere vergunningen gelden alleen voor bepaalde branches, bijvoorbeeld de drank- en horecavergunning.
Er worden geen straten afgesloten.Verkeer en hulpdiensten moeten er langs kunnen.Er is geen extra inzet van politie nodig.U zet alleen objecten neer van minder dan 25 vierkante meter.
Kleine A- evenementen: eendaagse evenementen met een laag risico waarbij: Er niet meer dan 100 personen aanwezig zijn. De activiteiten tussen 12.00 uur en 0.00 uur zijn. Er geen muziek is vóór 12.00 uur of na 23.00 uur.
Een privé-evenement is wanneer een persoonlijke band bestaat tussen de organisator en de aanwezigen, m.a.w. wanneer gewerkt wordt met een persoonlijke invitatie.
Vermaak- en vrijetijdsevenementen Een eenmalig of terugkerend evenement, gratis of betaald, dat is georganiseerd om te vermaken. Festivals Een culturele viering, wel of niet religieus, voor en door het publiek.
Een evenement is een beurs, braderie, kermis, buurtfeest, festival, herdenking, muziekoptreden, open dag, optocht of sportwedstrijd waarbij publiek welkom is.
Open dagen vormen afwijkende gebeurtenissen binnen het vastgoed en/of op het terrein. Hoewel de activiteiten (en inrichting) afwijkend zijn, is er doorgaans geen aparte (evenementen)vergunning of melding nodig op grond van de APV.
Evenementen worden ingedeeld in een viertal categorieën, te weten A-evenementen, B- evenementen en de grotere B+ en C-evenementen.