Meer precies geformuleerd: een piekbelaster is een bedrijf dat binnen 25 kilometer van een (of meerdere) Natura 2000-gebied(en) ligt en daarop meer dan 2500 mol stikstof, ofwel 35 kilogram stikstof, deponeert. Daarbij wordt alleen gerekend met de stikstofgevoelige natuur binnen die Natura 2000-gebieden.
Begin juli stelde de rijksoverheid twee uitkoopregelingen op. De ene regeling is bedoeld voor piekbelasters: agrarische en industriële bedrijven die veel stikstof uitstoten in natuurgebieden, of in de buurt daarvan. De andere regeling is bedoeld voor melkvee-, varkens- en pluimveehouders die geen piekbelaster zijn.
Emissie (uitstoot)
Stikstofoxiden komen vooral vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen. De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie.
De landbouw zorgt voor ongeveer 60% van de stikstofuitstoot (door mest, maar ook uit kassen en door landbouwvoertuigen), het wegverkeer voor bijna 30%.
Heeft alleen Nederland een stikstofprobleem? Nee, de Habitatrichtlijn van de EU verlangt van iedere lidstaat dat die zijn biodiversiteit beschermt. De uitspraak van het Europees Hof over de Nederlandse aanpak geldt voor alle EU-landen.
Een melkveehouderij met 80 stuks melkkoeien en jongvee, op 300 meter van een overbelast hexagoon kan goed piekbelaster zijn, maar op grotere afstand niet meer. Een bedrijf met 150 koeien en jongvee kan nog rond 900 meter piekbelaster zijn.
Elk bedrijf dat binnen 25 kilometer van een natuurgebied ligt én meer dan een door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bepaalde hoeveelheid stikstof uitstoot, is een piekbelaster. Dat zijn voornamelijk boerenbedrijven, maar ook een aantal industriële bedrijven valt daaronder.
Bij het rijden op benzine komt per kilometer 21 gram stikstofdioxide in de lucht.Bij het rijden op diesel is dat 365 gram per kilometer. Ook nieuwe auto's die op diesel rijden, stoten meer stikstofdioxide uit dan elektrische auto's, en ook meer dan auto's die op benzine rijden.
Verspreid over Nederland zijn 3001 bedrijven aangewezen als piekbelaster. Dat zijn niet alleen boeren maar ook andere grote uitstoters van stikstof. Staalfabrikant Tata Steel, luchthaven Schiphol en chemisch bedrijf Dow Benelux voeren de lijst van piekbelasters aan.
Van de drieduizend bedrijven die als piekbelaster worden beschouwd, zitten er ruim 1.800 in Gelderland. Daarmee is die provincie veruit 'hofleverancier' als het gaat om piekbelasters. In Groningen zit geen enkele piekbelaster.
Het RIVM publiceerde eerder een geanonimiseerde lijst van de 3000 piekbelasters. Daarin was ook te zien hoeveel kilo stikstof van die bedrijven in natuurgebieden neerslaat. In totaal is dat een kleine 350.000 kilo per jaar. In Nederlandse natuurgebieden komt in totaal zo'n 3,5 miljoen kilo stikstof per jaar neer.
Kabinet presenteert stikstofaanpak: boeren vanaf 2500 mol zijn piekbelaster. Boeren die meer dan 2500 mol stikstof deponeren op stikstofgevoelige natuur worden door het kabinet aangemerkt als piekbelasters.
De landelijke aanpak piekbelasting is vrijwillig en richt zich op zo'n drieduizend bedrijven die 2.500 mol stikstof neerslaan op kwetsbare natuur. De melkveehouderij is daarbij met 1.063 bedrijven de grootste groep, gevolgd door de kalverhouderij (630), varkenshouderij (561) en pluimveehouderij (542).
RIVM: vooral veehouders piekbelaster. Het zijn vooral boeren met melkvee en vleeskalveren die veel stikstof uitstoten. Daarna komen varkens- en pluimveehouders, aldus berekeningen van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De grens van 2.500 mol komt neer op bijna 36 kilo.
De regeling voor piekbelasters zorgt voor onduidelijkheid en woede bij boeren. Fryslân telt zo'n 92 piekbelasters.
De grens van 2500 mol komt neer op bijna 36 kilo.
Overijssel telt volgens cijfers van het ministerie van Natuur en Stikstof 185 piekbelasters, en een derde daarvan toonde belangstelling voor een van de twee stoppersregelingen.
Bij een melkkoe is dat gemiddeld 145,6 kilo stikstof per jaar, bij een geit 14,7 kilo. Een koe stoot per jaar 135 kilo methaan uit. Daarbovenop komt nog ruwweg 35 kg methaan uit mest. Bij geiten wordt dat nog onderzocht.
Meer precies geformuleerd: een piekbelaster is een bedrijf dat binnen 25 kilometer van een (of meerdere) Natura 2000-gebied(en) ligt en daarop meer dan 2500 mol stikstof, ofwel 35 kilogram stikstof, deponeert.
Nu bestaat stikstofgas uit moleculen N2. Een stikstofatoom heeft een 14 maal grotere massa(zoek naar atoommassa's) dan een waterstofatoom ; wat betekent dat een molecuul N2 een 28 maal grotere massa heeft. Dus 28 gram stikstofgas komt overeen met precies 1 mol aan moleculen.
De invloed van de mens op de productie van reactief stikstof heeft gevolgen voor het klimaat. Direct doordat het leidt tot de productie van lachgas (N2O), een broeikasgas met een ongeveer driehonderd keer sterker effect dan het broeikasgas koolstofdioxide.
Planten en dieren trekken zich weinig aan van landsgrenzen en het is daarom belangrijk om natuurbescherming in Europees verband aan te pakken. Nederland heeft ruim 160 gebieden aangemeld als Natura 2000-gebieden om hieraan bij te dragen. Zo voorkomen we dat de natuur in Europa en in Nederland steeds eenvormiger wordt.
Teveel stikstof is slecht voor de natuur. Planten die van stikstof houden, zoals grassen, brandnetels en bramen, groeien extra hard. Zo verdringen ze kwetsbare planten. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mensen en de natuur.