Om zonder room toch een romige saus te krijgen heb je eigeel nodig. Eiwit kan de saus namelijk wat 'waterig' maken.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: er zit geen room in een klassieke pasta carbonara. Voor Italianen is dit echt een doodzonde. De saus wordt namelijk ook romig zonder room, omdat de emulsie van vet (van het gebakken spek) en zetmeelrijke pastawater zorgt voor een perfecte saus.
Officieel wordt pasta Carbonara afgeraden als je zwanger bent, vanwege de kans op salmonella besmetting.
Carbonara is een klassiek Italiaans gerecht wat vaak met spaghetti gegeten wordt. Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met buik- of wangspek (guanciale), Italiaanse kaas, ei en zwarte peper. Wij Nederlanders voegen vaak ook nog room toe, maar in Italië wordt dit zeer zeker niet gedaan.
Voor spaghetti alla carbonara heb je nodig: pasta, eieren, kaas, spek en olie. Italianen gebruiken voor dit gerecht spaghetti of bucatini van harde tarwe.
"Een zwangere vrouw wordt afgeraden om pasta carbonara op de traditionele manier te eten, vanwege het feit dat het ei niet gestold is", vult Van Dijke aan. "Dus dan is room een goed alternatief. Het is ook lekker, dus als je ervan houdt moet je het ook absoluut doen."
Het is wenselijk dat Spaghetti alla carbonara bereid op traditionele wijze een romige en zijdezachte saus oplevert, die verkregen wordt door een milde verhitting van de eidooiers. Deze hittebehandeling is echter mogelijk niet voldoende om alle Salmonella die mogelijk aanwezig is in sterk besmette dooiers te inactiveren .
Spaghetti alla carbonara is een traditioneel Italiaans gerecht waarbij de saus van rauwe eidooiers wordt verwarmd door enkel de warmte van gekookte pasta te gebruiken.
Tomaat en pasta
De koolhydraten in pasta en de zuren in tomaten zorgen ervoor dat je maag overuren moet maken om alles te verteren . Als je ook nog kaas aan dit gerecht toevoegt, wordt het 10 keer erger.
De juiste verhouding tussen vocht en andere ingrediënten is essentieel. Als je te veel vocht toevoegt, kan de saus dun en waterig worden. Als er te weinig vocht is, zal de saus eerder dik en geconcentreerd zijn. Dit onevenwicht kan ervoor zorgen dat de ingrediënten in de saus gaan scheiden, waardoor schifting optreedt.
We raden niet aan om spaghetti carbonara op te warmen, omdat de eieren te gaar kunnen worden, waardoor het op roerei lijkt. Als je echter restjes hebt en je wilt het gerecht opwarmen ondanks het risico dat de textuur wordt verpest, is de beste manier om het p te warmen in een pan.
Waarschijnlijk is het gerecht ontstaan in Rome in de jaren 40 van de vorige eeuw. De naam carbonara verwijst mogelijk naar het woord carbonari wat houtskoolbranders betekent. Deze arbeiders in de heuvels bij Rome zouden pasta met ei en kaas gegeten hebben omdat de ingrediënten goedkoop en makkelijk verkrijgbaar waren.
Carbonara met kip
Deze heerlijke simpele carbonara bevat kip voor extra proteïne , gecombineerd met een rijke romige saus waar het hele gezin van zal houden. Serveer vers uit de pan voor een stevig, gezellig diner.
Nadat de pasta is gekookt en uitgelekt, meng je deze met het gebakken spek in de pan. Haal dan de pan van het vuur en voeg snel het eimengsel toe. Goed roeren! Want dan zal het residu van de hitte de eieren gedeeltelijk laten stollen, wat zorgt voor een romige, zijdezachte saus.
Onze tip voor een pasta carbonara recept: ga voor een eenvoudige spaghetti carbonara met maar een paar ingrediënten of kies juist voor wat extra groenten met dit recept voor pasta carbonara met extra pancetta en tuinerwten. Carbonara pastasaus bewaren? Na opening nog ca.3 dagen houdbaar in de koelkast.
De eieren kookten toen ze in contact kwamen met de hete pan . De saus is verpest. Haal de volgende keer de pan van het vuur en voorkom dat de eieren gaan schiften door de saus op de pasta te doen in plaats van op de bodem van de pan.
Harde kazen: bij pasta met harde kazen, zoals de populaire pasta carbonara, ga je voor een rode, stevige wijn. Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon. Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn.
De eieren in carbonara worden niet direct op het vuur gekookt, maar worden gemengd met hete pasta en pastawater , waardoor ze zachtjes worden gekookt.
Nee. Zelfs als je een kom gebruikt en de nog hete pasta (gewoon een paar seconden geleden afgegoten, nog met wat pastawater) door de eidooiers mengt, zal de temperatuur altijd boven de 70°C komen (ik heb het met een thermometer gecontroleerd. Salmonella sterft bij 70°C).
Zwangere vrouwen mogen nu rauwe of licht gekookte kippeneieren eten, zolang ze het British Lion-merk dragen. Dit betekent dat alles van Eggs Benedict tot pasta carbonara nu veilig kan worden genoten tijdens de zwangerschap !
Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
Het ei in de spaghetti carbonara is daarom dus niet rauw op het moment dat de spaghetti carbonara klaar is. Carbonara is veilig om te eten dus over die rauwe eieren hoef je je geen zorgen te maken! Een bordje spaghetti carbonara kun je daarom met een gerust hart opeten.
Deze eerste versie van de klassieke pasta carbonara gebruikt alleen de dooier van een klein ei, die kan worden geïntroduceerd bij baby's in de elfde maand . Als u een groot ei thuis hebt, scheidt u de dooier op een bord en klopt u deze los met een vork.
Burrata & zwanger
Als je zwanger bent kan je bepaalde soorten burrata wel eten, en andere soorten niet. Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid of de burrata gemaakt is van verhitte/gepasteuriseerde melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.