Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Een verworven navelbreuk kan voorkomen bij volwassenen en kinderen.Het wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in de buikholte of verzakking van de buikwand. Dit kan komen door zwangerschap, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, veel hoesten of bepaalde ziekten zoals levercirrose.
Bij een navelbreuk is er een uitstulping zichtbaar in de buurt van uw navel. Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst. Dit wordt een breuk, maar ook wel een hernia genoemd.
Behandeling. Een navelbreuk verdwijnt niet vanzelf en kan groter worden. Bij herhaaldelijke pijnklachten, een zeurend of branderig gevoel, of een steeds terugkerende beklemming raden we een operatie aan.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Maak de huid rond de navel nat en gebruik een kleine hoeveelheid zeep, die je goed inmasseert.Spoel daarna af met lauw water. Body Wash is een effectieve lichaamszeep die op het hele lichaam gebruikt kan worden – ook op huidzones die niet door een infectie, irritatie en een nare geur getroffen zijn.
Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies dichtbij de navel, door verhoogde druk in de buikholte. Vaak is er door deze druk sprake van een zwakke plek in de buikwand. Op de zwakke plek ontstaat een breuk, waarin vetweefsel of soms een deel van de darmen terechtkomen, die vervolgens uitpuilen.
De navel is een huidplooi die werkelijk zweet kan aantrekken, waardoor een vochtige en schimmelvriendelijke omgeving ontstaat. Maar ook mensen met overgewicht lopen risico, zelfs als ze lichamelijk niet zo actief zijn. Als je overgewicht hebt, heb je ook een grotere kans om te zweten - ook in je navel.
Als je baby is geboren, zit hij nog met de navelstreng aan de placenta vast. Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Meestal door de vader, maar de moeder of de verloskundige of gynaecoloog kan dit natuurlijk ook doen.
De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik.
Een navelbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dat kan leiden tot toenemende klachten. Een enkele keer raakt de breuk bekneld wat gepaard gaat met veel pijn waardoor een spoedoperatie nodig is. Om een navelbreuk vast te stellen, zijn meestal geen ingewikkelde onderzoeken nodig.
Een buikwandbreuk komt dus in vele varianten voor. Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug.
Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en sterft die af. De wonde in de navel geneest maar de navel blijft gedurende het leven toch een zwakke plaats in de buikwand.
Doordat in deze streng zowel bloedvaten van de moeder als van de baby lopen, kunnen voedingsstoffen en zuurstof worden uitgewisseld. Wanneer de baby geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt, de baby kan nu zelf ademhalen en drinken.
Tijdens de operatie om die organen succesvol in het lichaam zelf te steken, blijft er enkel een lang litteken over op de buik. In andere gevallen kan een navel gewoon dichtgroeien. Wist jij dit al over je navel?
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Het is één van de plekken op het lichaam die mensen nog wel eens vergeten om schoon te maken: de navel. En toch is het belangrijk om wat extra aandacht te schenken aan deze plek. Wanneer vuil en bacteriën de kans krijgen, kan er namelijk een vervelende infectie ontstaan met een onaangename geur.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
In sommige gevallen dient de navelbreuk geopereerd te worden. De kosten van een operatie aan een navelbreuk zijn per dierenarts erg verschillend, maar gemiddeld ligt de prijs tussen de 50 en 100 euro.
Een blindedarmontsteking begint meestal met een plotselinge, hevige pijn rondom de navel en verspreidt zich naar rechtsonder in de buik. Doordat de ligging van de blinde darm wat kan variëren, kunnen de pijnklachten ook op een iets andere plaats voorkomen.
Aangeboren navelbreuk Bij de aangeboren navelbreuk treedt meestal spontaan herstel op binnen de eerste drie levensjaren. Er is dan ook geen sprake van een ernstige aandoening. Als na drie jaar nog geen spontaan herstel is opgetreden, kan via een operatie de breukpoort worden gesloten.
Door het verschrompelen van de vaatjes, wordt de huid van de navel naar binnen getrokken, waardoor je dus meestal een kuiltje krijgt. Bij de een is die heel diep en bij een ander kan die heel oppervlakkig zijn.
De achterkant van je navel bevat veel zenuwuiteinden en is vergroeid met onder meer de blaas. Vandaar dat, als iemand je navel aanraakt, je dat in je kruis kunt voelen. Voor veel mensen is de navel dan ook een erogene zone.
In principe hoef je verder niets aan het navelstompje te doen. Als de stomp wat nattig is of iets bloed probeer het dan zo goed mogelijk droog te houden door met een droge doek te deppen. Het verzorgen van het stompje doet geen pijn.