Een antivirus-software beschermt dus niet alleen tegen computervirussen, maar ook tegen andere malware en helpt je om alle soorten malware te verwijderen.
Een antivirusscan is de beste manier om malware op uw computer te detecteren en te verwijderen of een malware-infectie te verwijderen van uw telefoon. Gebruik een betrouwbare malwareverwijderingstool om uw apparaat te scannen, de malware te zoeken en de infectie te verwijderen.
Antivirussoftware beschermt je computersysteem tegen malware en andere vormen van cybercrime door bestanden te scannen op bekende malwarecode en opmerkelijke gedragingen van programma's te detecteren.
Een antivirus-app is niet alleen de beste manier om malware op uw Android-telefoon automatisch te detecteren en te verwijderen, maar ook om te voorkomen dat uw telefoon in de toekomst geïnfecteerd raakt. Installeer AVG AntiVirus voor Android om uw Android-apparaat in realtime te beschermen tegen malware.
Bijna alle malware beschadigt de computer en schendt de privacy van de gebruiker. De ernst van malware kan erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien, of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Wanneer kunnen mensen meekijken met je camera of meeluisteren met je microfoon? Dat kan 1. als er een beveiligingslek zit in de software en 2. als er malware (=kwaadaardige software) of spionagesoftware op je laptop of telefoon is geïnstalleerd.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
De grootste oorzaak van een malwarebesmetting is 'gaten' in de software. Deze gaten kunnen via een exploit misbruikt worden, waardoor kwaadwillenden de computer kunnen infecteren.
“Als ie uitstaat, kan ie ook niet gehackt worden en andere computers besmetten.” Volgens computerbeveiligingsexpert dr. Sjouke Mauw van de faculteit Wiskunde en Informatica is het na werktijd uitzetten van pc's geen oplossing. “Je vermindert slechts het tijdsframe waarbinnen een hacker kan aanvallen.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daarin schuilt het gevaar. Dus lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen, maar dan wat minder legitiem.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Wanneer een hacker toegang verkrijgt tot je camera, kan hij je filmen op erg persoonlijke momenten. Niet alleen kan hij zo comprimerende foto's en video's van je bemachtigen, het is ook mogelijk dat de cybercrimineel persoonlijke informatie, zoals je bankgegevens, over je achterhaalt.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.
Kwaadaardige software op je smartphone of tablet
Vormen van malware zijn bijvoorbeeld een virus , phishing , botnet , spyware en ransomware . Het hengelen naar persoonlijke gegevens wordt phishing genoemd. Gebeurt dit via sms, dan wordt dit sms-phishing of smishing genoemd.