De verhuurder zegt de huur op met vermelding van de wettelijke reden(en) en per aangetekende brief of via een deurwaarder. Als er medehuurders zijn, moeten zij op dezelfde wijze afzonderlijk een opzegging ontvangen.
Als huurder kan je wel op elk moment je huurcontract opzeggen, rekening houdend met een opzegtermijn van 3 maanden. De opzegtermijn begint dan op de eerste dag van de maand die volgt op de opzegging van de huur. Als je je contract opzegt binnen de eerste drie jaar van je overeenkomst, betaal je wel een opzegvergoeding.
Een tijdelijk huurcontract eindigt automatisch na de afgesproken termijn. Als de huurrelatie daarna wordt voortgezet, ontstaat er in principe een huurcontract voor onbepaalde tijd. Als huurder heb je dan recht op huurbescherming, wat betekent dat de verhuurder jou er niet zomaar kan uitzetten.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning.Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Kan een huurder worden uitgezet? Het is onmogelijk een huurder uit te zetten zonder naar de rechter te stappen. De uitzetting van een huurder kan alleen plaatsvinden na uitspraak van een vrederechter. De eigenaar kan dus niet zomaar een huurder uitzetten en zijn bezittingen op de stoep zetten of de sloten vervangen.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023? U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
Zo kun je een huurder uitzetten of een huurovereenkomst ontbinden in 2023. De voornaamste vereiste om huurders uit uw woning te zetten is dat er sprake moet zijn van een huurachterstand van minimaal drie maanden. Dat wordt “de woning ontruimen” genoemd.
Bij een huurovereenkomst van lange duur gebeurt de hernieuwing stilzwijgend en automatisch. Zo wordt de huurovereenkomst verlengd voor een periode van drie jaar, na afloop waarvan de eigenaar de huurder kan dwingen te vertrekken zonder vergoeding maar met inachtneming van een opzeggingstermijn.
De huurder kan de huurovereenkomst zonder opgaaf van redenen opzeggen. De verhuurder kan de huurovereenkomst alleen opzeggen op grond van een of meer van de redenen die bij vijf redenen om de huurovereenkomst op te zeggen zijn genoemd.
Iedereen die een huis, appartement, kamer of woonwagen(standplaats) huurt, heeft recht op huurbescherming. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om woningen in de vrije sector of sociale huurwoningen. De medehuurders, medebewoners of onderhuurders van deze woningen hebben ook recht op huurbescherming.
Op tijd opzeggen
Staat er geen opzegdatum in uw huurcontract? Zeg dan op vóór de dag dat u de huur moet betalen. Moet u de huur bijvoorbeeld voor de eerste van de maand betalen, verstuur uw opzegging dan vóór de eerste van de maand. De opzegtermijn start dan de eerste van de maand.
De minimale opzegtermijn voor de huurder is een maand. Voor het verstrijken van de afgesproken periode moet de verhuurder de huurder schriftelijk informeren over het tijdstip van het einde van het contract. De verhuurder moet dit niet eerder dan drie maanden, maar uiterlijk een maand van tevoren doen.
Opzegging van een niet-geregistreerd huurcontract
Sinds 1 januari 2018 kan een huurder de eigenaar van de woning waarvoor hij een niet-geregistreerde huurovereenkomst (hoofdverblijf of kot) heeft ondertekend in gebreke stellen als hij het contract wil opzeggen.
In Nederland hebben huurders recht op huurbescherming.Dit betekent dat ze niet zomaar uit hun woning gezet mogen worden. Dit kan alleen met een rechtsgeldige reden. Een huurder uitzetten bij verkoop van de woning is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Meestal moet u de huurwoning net zo opleveren als het eruit zag aan het begin van uw huurcontract. Dit staat omschreven in de opnamestaat. Is er geen opnamestaat of ander bewijs, dan mag u de woning achterlaten zoals hij nu is.
De verhuurder moet een woning ter beschikking stellen, woning onderhouden en rustig woongenot verschaffen. Daar staat tegenover dat de verhuurder wel op tijd zijn geld moet ontvangen. Plus dat de huurder geen overlast mag hebben van de huurder.
Is het kopen en verhuren van een huis rendabel? Het kopen en verhuren van een huis is ook in 2023 nog steeds rendabel. Wel moet je incalculeren dat je netto rendement door de toegenomen fiscale druk met ongeveer 35% daalt ten opzichte van voorgaande jaren. Verhuur je een woning mét hypotheek?
Vanaf 1 juli 2023 mag uw verhuurder de huur voor uw kamer, woonwagen of standplaats verhogen met maximaal 3,1%. De hoogte van uw inkomen is hier niet belangrijk. De verhuurder mag ook niet vragen naar uw inkomen bij de Belastingdienst.
Gemeenten mogen vanaf 1 juli 2023 een verhuurvergunning verplicht stellen in kwetsbare wijken waar door verhuurders misbruik wordt gemaakt van de sociaaleconomische positie van huurders. Dan is het verhuren zonder een verhuurvergunning in de aangewezen wijken niet toegestaan.
De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.
Huurder houdt woning in goede staat
Als huurder bent u verplicht om de woning in goede staat te onderhouden. U moet dus zelf schoonmaken, verwarmen, verluchten en kleine onderhoudswerken doen.