“Dit kan namelijk ook pijnlijk zijn voor de duif. We adviseren daarom om de dierenambulance te bellen”.
Er zit een duif die niet meer wegvliegt
Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
- Raak het aangereden dier niet aan en neem het dier al helemaal niet mee. Geef het ook niet aan derden. Het dier moet gewoon blijven liggen en de politie moet het afhandelen. Het zijn beschermde dieren en de wet van de natuurbescherming accepteert het niet als je het dier meeneemt.
Geef de duiven ook twee keer per week mineralen. Maak het voer vochtig met een beetje olie en meng het met een beetje mineraalpoeder. Andere producten die door veel liefhebbers gegeven worden, zijn een uitgeperst teentje knoflook in het water, een krop sla, pinda's, gepelde zonnebloempitten en hennepzaden.
Een goede liefhebber neemt de duif op heel voorzichtige wijze, de kop naar de borst gericht, met de twee handen uit het mandje. Een minder goede liefhebber legt linker- of rechterhand bovenop de rug van de duif om ze op deze wijze vast te nemen.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Bel direct de politie 0900 8844. Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen. Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven. Wacht de komst van de politie of faunabeheerder (rustig) af.
De prijs van een duif hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 15 euro tot honderden en zelfs duizenden euro's. Met name wedstrijdduiven zijn zeer prijzig. De volière met toebehoren, een nestkast, een water- en voerbak, en verschillende zitstokken kost minstens 200 euro.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Soms heeft een duif enkele dagen rust en verzorging nodig, voor hij weer zelf naar zijn hok kan vliegen. U kunt de duif in een kartonnen doos met gaatjes of bv. een reismandje voor katten zetten.
Voedsel. Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Duif Spirituele Betekenis
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
Bel direct met het landelijk meldpunt 144 Red een dier. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.
Meestal kost een consult rond de €35,- voor 15 minuten. Wil je een behandeling aan huis? Dan is dit vaak duurder en worden er voorrijkosten gefactureerd. Daarnaast rekenen dierenartsen een hoger tarief voor consulten in het weekend en buiten werktijden om.
Dierenopvangcentra. Heb je een gewond dier gevonden, breng het dier naar een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, of meld het daar.
Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Ook overdag rusten duiven uit; net als 's nachts, wederom afwisselend op de ene en andere voet staand of op beide. Daarbij kunnen ze zich met een vleugel steunen en het lichaam licht buigen. Rustende Rshewerse tuimelaars. Tijdens het rusten in slaaphouding trekken ze de kop in en laten de snavelpartij zakken.