Een doppleronderzoek, genoemd naar de uitvinder, C. Doppler, wordt uitgevoerd om de stroom van het bloed in de vaten, slagaders, aders of hartkleppen te meten. Het stromende bloed wordt zichtbaar en hoorbaar gemaakt. Het onderzoek, het beluisteren van de bloedvaten is niet pijnlijk.
Door de vernauwingen of afsluitingen van de beenslagader(s) stroomt er minder bloed in het been. De klachten zijn wisselend: pijn bij het lopen, die weer verdwijnt na een korte rustpauze, pijn in rust of 's nachts, infecties die niet genezen of verkleurende tenen.
Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij we uw bloedvaten zichtbaar maken. Zo kunnen we zien of er een afwijking in uw bloedvaten zit, bijvoorbeeld een vernauwing of een verwijding van de slagaders. Op gewone röntgenfoto's zijn bloedvaten niet te zien. Die zien we alleen door contrastmiddel te gebruiken.
Met een CT-scan worden dwarsdoorsnedefoto's gemaakt van bepaalde delen van het lichaam. Bij u zal de CT-scan gaan om het afbeelden van de bloedvaten in een bepaald deel van uw lichaam.
Echografie is onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om de vaten zichtbaar te maken. Bij een echografie worden er geluidsgolven opgewekt door een transducer (= een apparaatje dat geluidsgolven zendt en ontvangt). Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar.
De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Voor een poliklinische evaluatie van uw spataderen met Duplex of Doppler onderzoek, zonder verwijzing, betaalt u € 100.
Door middel van doppleronderzoek kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten en evalueren hoe ernstig die is. Om verstopping of slecht functionerende kleppen in de diepe aders van de benen vast te stellen, wordt doppleronderzoek vaak uitgevoerd in combinatie met een echografie.
Behandeling vernauwde beenslagader. Bij vernauwingen in de beenslagaders krijg je altijd eerst een speciale looptherapie. Pas als deze niet werkt, kan een andere ingreep nodig zijn, zoals dotteren of een bypassoperatie.
Het totale onderzoek duurt ongeveer 5 tot 25 minuten. Om bloedvaten en organen beter zichtbaar te maken wordt er bij een CT-scan gebruikgemaakt van contrastvloeistof. Om u deze vloeistof toe te dienen, wordt er door de laborant een infuus geprikt.
Een beschadiging kan ook optreden door veroudering van de bloedvaten. Veroudering zorgt voor aderverkalking. Daardoor kunnen soms scheurtjes ontstaan in de vaatwand. Het stollingssysteem gaat aan het werk om deze scheurtjes te repareren.
Bij etalagebenen krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Soms heeft u een koud gevoel in uw voet. Als u stilstaat, verdwijnen de klachten.
Zalm is een vette vis rijk aan eiwitten, vitamine B, D en natuurlijk de goede omega 3 vetten. Deze belangrijke essentiële omega 3 vetten gaat bloedproppen tegen (wat een beroerte kan veroorzaken). Daarnaast zijn omega 3 vetten essentieel om je triglyceriden te verlagen, HDL te verhogen en je aderen schoon te houden.
De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen.
Eet rode vruchten
Alle rode vruchten, zoals aardbeien, bosbessen en frambozen verlagen het risico op een hartaanval. Bessen bevatten antioxidanten, die de bloeddruk verlagen en ook de bloedvaten verwijden.
Als er nauwelijks doorbloeding is, is de kans op wondjes en infecties groot. Wanneer deze infectie zich uitbreidt kan het weefsel afsterven, wat zich uit in donkerblauwe of zwarte verkleuringen. Dit wordt necrose (bij een droge wond) of gangreen ( koudvuur , bij een natte wond) genoemd.
Dat groene thee zo goed is voor je hart en bloedvaten, komt waarschijnlijk doordat groene thee boordevol antioxidanten zit. In je bloed zitten namelijk verschillende cholesteroldeeltjes. Sommige van deze deeltjes oxideren snel, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziektes.
Bij een aderontsteking ziet u een soort dikke, harde kabel op uw been (of arm). Eromheen is het dik, rood en pijnlijk. De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf.
Bij de verdenking op een hartinfarct, wordt er een buisje bloed afgenomen. Hierin wordt de waarde van het troponine bepaald. Troponine is een eiwit dat er normaal voor zorgt dat de hartspier kan samentrekken. Als het hart en hartweefsel gezond zijn, is de hoeveelheid troponine in het bloed laag.
Kransslagaderen van het hart: een drukkende pijn midden op de borst, uitstralend naar de kaak of linkerarm. Vaak zweten, misselijk en klam. Grote halsslagaderen: een beroerte of TIA uit zich in uitvalsverschijnselen (halfzijdige verlamming) of moeite met praten, afhangende mond.
Een vaatonderzoek wordt gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen, waarbij gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel 'étalagebenen' genoemd. Officieel heet het claudicatio intermittens.
Met een vaatonderzoek verkrijgen we informatie over de bloedstroom in uw vaten (slagaders of aders). Dit onderzoek voeren we uit als u tijdens het lopen pijn in uw benen krijgt en er gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Dit wordt ook wel 'etalagebenen' genoemd.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.