Bijvoorbeeld in de horeca: om als restaurateur aan de slag te gaan heb je een koksdiploma nodig, zogenamd in het belang van de volksgezondheid. Maar op die regel bestaan uitzonderingen. Zo mag elk café lichte maaltijden serveren, zonder dat daar een gediplomeerde kok aan te pas komt.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer nodig een erkend diploma te bezitten om je eigen restaurant te beginnen. Ook zonder specifiek diploma mag je dus een etenszaak uitbaten. Wat je nog wel moet aantonen, is voldoende kennis van bedrijfsbeheer.
Om een restaurant te mogen runnen heb je bepaalde vergunningen nodig. Omdat de vereiste vergunningen kunnen variëren per provincie en zelfs per stad, is het slim eerst te onderzoeken welke regels gelden voor jouw locatie. In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning.
Het loon van een restauranteigenaar: 2.500 euro netto.
Sowieso is het verplicht dat iedere horecaondernemer in het bezit is van het SVH Diploma. Daarnaast zullen er, wanneer het bedrijf ruime openingstijden heeft, meerdere medewerkers in het bezit moeten zijn van het Diploma en zij moeten als leidinggevende bijgeschreven worden op de Drank- en Horecavergunning.
In principe heb je voor een broodjeszaak geen bijzondere diploma's nodig al is dat wel aan te raden. Je gaat immers met etenswaren om en daar worden op zich strenge eisen aan gesteld ondermeer door de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit).
De kosten voor de Online HACCP Training (video training), Hygiënecode voor de Horeca en certificeringskosten bedragen voor KHN-leden € 191,75. Exclusief Hygiënecode voor de Horeca bedragen de kosten voor KHN-leden € 156,75. Niet-KHN-leden betalen € 215. Na ontvangst van de aanmelding ontvang je een factuur.
Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.
HACCP-certificaat niet verplicht
Als ondernemer is het jouw verantwoordelijkheid dat medewerkers weten wat de regels zijn en dat zij zich hieraan houden. Jij en je medewerkers hoeven dus geen HACCP-certificaat of diploma te behalen. HACCP is niet persoonsgebonden.
Het is wettelijk verplicht voor iedereen die voedsel bereidt, behandelt, verwerkt en/of verkoopt om een training te volgen op het gebied van voedselveiligheid. Met de Training Hygiënecode HACCP van Sociale-Hygiëne.nl voldoet u aan deze wettelijke verplichting.
Als je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet je inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In je hypotheekovereenkomst of huurcontract lees je of je een bedrijf in of bij je huis mag starten.
Welke vergunningen je precies nodig hebt hangt af van de wetgeving in jouw gemeente. Een ding wat zeker is, is dat vergunningen hoe dan ook geld kosten. De meeste gemeentes eisen op zijn minst een exploitatievergunning en een drank- en horecavergunning. De kosten alleen hiervoor kunnen al snel €2500 zijn.
De kosten bedragen voor: Aanvragen vergunning: € 459,55. Wijziging vergunning door bouwtechnische veranderingen of verandering ondernemingsvorm: € 165,50.
Dit 'sociaal' heeft betrekking op de samenleving. Door het woord 'hygiëne' wordt Sociale Hygiëne vaak verward met voedselhygiëne (of HACCP), terwijl dit niets met voedelhygiëne te maken heeft. Het begrip 'Sociale Hygiëne' vind je terug in de Drank- en Horecawet.
Het certificaat is voor onbepaalde tijd geldig in Nederland. Wij adviseren echter wel om het certificaat HACCP hygiënecode iedere drie jaar opnieuw te volgen, omdat er veel wijzigt op het gebied van voedselveiligheid.
Wanneer je het SVH Diploma Sociale Hygiëne hebt behaald, blijft deze voor onbepaalde tijd geldig. Je bent dus niet verplicht om het SVH Diploma op een later moment opnieuw te behalen.
Startsalaris zonder ervaring ongeveer € 1.700 bruto per maand. Gemiddeld salaris ongeveer € 1.950 bruto per maand. Salaris met meer dan tien jaar ervaring ongeveer € 2.200 bruto per maand.
In ieder horecabedrijf, slijterij en in andere bedrijven waar alcohol geschonken en/of verkocht wordt, moeten niet alleen de ondernemer en bedrijfsleider/beheerder in het bezit zijn van het Diploma Sociale Hygiëne (en op de vergunning vermeld staan).
In deze categorie zitten de horecabedrijven waarbij de exploitatie primair is gericht op het verstrekken van dranken voor gebruik ter plaatse en die voor een goed functioneren ook een gedeelte van de nacht geopend zijn.
Een gemiddelde snackbar draait een omzet van zo'n 120.000 euro per jaar. Omzetten van 350.000 euro of meer zijn ook haalbaar. Afhankelijk van de kosten die je maakt kan je hier dus een goed inkomen aan over houden.
Met een standplaatsvergunning kun je met je foodtruck op een openbare weg of standplaats staan en je producten verkopen. Afhankelijk van wat je verkoopt krijg je te maken met de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid. Hiervoor geldt de hygiënecode voor de horeca (HACCP).
Als je een horecabedrijf wilt opzetten, heb je in de meeste gemeenten de exploitatievergunning horecabedrijf nodig (zie Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het maakt in de meeste gemeenten geen verschil of je wel of geen alcoholhoudende drank aanbiedt.